je suis rien

24 okt

(Westland, 24 oktober 2020, nr. 261). Iedereen kent het, als je maar lang genoeg wacht, dan lossen problemen soms vanzelf op. Wethouder Albert Abee tobt al maanden met een Westlandse Detailhandelsvisie. En hoe het nu moet met de winkelleegstand in de kernen. Het ‘ding’ komt maar niet af en politici beschuldigen hem van laksheid en almaar vooruitschuiven. Hij ontkent dat.

Booming business
‘s Gravenzande, ook een kern met winkelleegstand, is nu zijn redding. Want daar is bijna geen winkelruimte meer te koop of te huur, meldt Marjan Naaktgeboren (MKB Westland). Volgens een WOS-bericht is ondernemen daar booming business. Het lijkt erop dat de wethouder in de nog steeds te maken Detailhandelsvisie het hoofdstuk over ‘s Gravenzande kan schrappen. Probleem opgelost!

‘Redder’
Want in het Breeje Durp komt bijvoorbeeld in de nieuwbouw aan het Marktplein tussen de Spaansche Vloot en de HEMA een steakhouse met een wijnbar. In de Langestraat komen nog eens twee pop-up winkels, in een daarvan een speelgoed annex kledingzaak en een winkel voor kinderen, van de opvangorganisatie Okidoki.

Pikant maar vooral ironisch is dat de nieuwe winkels en restaurants allemaal komen in panden van iemand die CDA-wethouder Abee geregeld als felle opponent tegenkomt in de politieke arena. Zijn ‘redder’ in de nood is oppositieleider Peter Duijsens van Westland Verstandig.

Raadsvergadering
Tot gisteren was het onduidelijk of de raadsvergadering dinsdag wel  ‘gewoon’ zou doorgaan. Of weer digitaal zoals maanden terug één keer gebeurde. Er was toen veel onvrede, ook al omdat het college in de raadszaal mocht zitten – en ambtelijke assistentie bij de hand had – en de raadsleden soms knullig op zolder of in de keuken op afstand zaten te klooien.

Daarna waren er weer fysieke raadsbijeenkomsten, waarbij een deel van de raadsleden op de cirkelzetels kon zitten en een ander deel op de publieke tribune. Waar dan weer geen plek was voor burgers.

WHC
Bijkomend voordeel daarvan was weer dat de politici toen ontdekten dat de burgerbanken ‘klote’ zitten en dat er versneld een oplossing werd gezocht. Maar voor een aantal raadsleden is de raadszaal in strengere Coronatijden nu ook geen oplossing meer. Niet overal zijn er mogelijkheden tot anderhalve meter afstand.

Daarom vergadert de gemeenteraad dinsdag in het World Horti Center. Daar is meer ruimte en dat mag ook met meer dan 30 personen; er is landelijk een uitzondering voor raadsvergaderingen. En bij het WHC waren ze maar wat blij met het voorstel, gelukkig gebeurt er daar weer wat.

Keenenburg
Ooit stond in Schipluiden kasteel Keenenburg. Daar is nu een parkeerterrein, alleen een kleine toren is nagebouwd. De rest van het kasteel is in de loop der eeuwen verdwenen.
Er zijn concrete plannen om op die plek een uniek staketsel te bouwen van buizen waarbij de exacte hoogte, lengte en breedte van het kasteel worden gerespecteerd. Dat moet een trefplek worden waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Rondom komen starters- en seniorenwoningen in dit nieuwe Hof van Keenenburg.

Kijkglas
Vooruitlopend daarop kwam op één van de pleinhoeken een ‘kijkglas’. Dat is een soort ruit waar je doorheen kunt kijken en kunt zien hoe het kasteel er vroeger uit zag.
Maar ook Schipluiden ervaart nu de wereld van 2020: het kijkglas is afgelopen week vernield. ‘Dat hoort helemaal niet bij Schipluiden’, was een reactie. ‘We hebben er nooit bij stil gedaan dat dat hier kan gebeuren’ een andere. Schipluiden is ineens minder dorps geworden, jammer.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Wethouder Albert Abee is misschien dolblij, maar hij zou zich eerder moeten schamen dat die detailhandelsvisie er nog steeds niet is.

  2. Ik kan het niet meer uitleggen, We hebben twee gemeentehuizen en nog moeten we een andere locatie zoeken voor gemeenteraadsvergaderingen. Volgens mij zou het ook kunnen in het atrium van het gemeentehuis aan de Laan van de Glazen Stad. Maar ik sluit niet uit dat dat met een huurbaas als De Groene Schakel duurder is dan een avondje WHC huren.

  3. Waarom is de gewone raadzaal ineens niet meer Coronaproof? Zonder publiek was er ruimte genoeg voor de politici. Bovendien zijn er gescheiden in- en uitgangen. Zelfs wethouders kunnen voldoende afstand houden achter de zittende raadsleden om even naar de gang te gaan. En raadsleden kunnen ook nog in de fractiekamers de vergadering volgen en in seconden aanwezig zijn om te komen stemmen.

  4. Ook het oude Schoenmakershuisje aan het Marktplein in ‘s Gravenzande is van Duijsens. Daar zit het burgerhuis van zijn partij in. Die man zorgt er in ieder geval voor dat er nog levendigheid in het dorp blijft bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>