Ook voor onwetende burgers

21 okt

(Westland, 21 oktober 2020). Communicatief blijft het verbazingwekkend dat premier Mark Rutte maar vasthoudt aan die openbare televisiepersconferenties om nieuwe Coronamaatregelen te melden. Natuurlijk, de laatste keer waren er maar liefst 7 miljoen kijkers, maar dat succes is natuurlijk relatief. Miljoenen, mogelijk net zo veel, hoorden hem niet, bleven onbereikbaar voor Rutte.

‘Ouwe lullen’
Dat zijn niet alleen dwarsliggers, die denken dat het allemaal om een griepje draait, een hoax is of een samenzwering van de Big Pharma. Daaronder vallen ook honderdduizenden die vrijwel nooit meer analoge televisie kijken, die alleen nieuws flitsend via de smarttelefoon binnenkrijgen. Soms uitsluitend gekleurd via social media als Facebook.
Ook mensen met een (arbeids)migrantenachtergrond die onvoldoende Nederlands spreken. En eveneens talloze, vooral jongeren, voor wie politici ‘ouwe lullen’ zijn; die ze niet kennen en zeker niet willen horen. Wel allemaal burgers die we nodig hebben om het virus er onder te krijgen. Zonder hen mislukt veel.

Gedateerde communicatie
Dan is het opmerkelijk dat ook lokale bestuurders maar vasthouden aan gedateerde communicatie. Of soms nog minder dan dat doen. Juist in een wereld waarin de lokale democratie voor burgers steeds belangrijker wordt, mag je plaatselijk naast ‘ouderwetse’ ook moderne communicatie over de pandemie verwachten. Iedereen heeft immers vragen!
Van een burgemeester mag je dan, ook al is hij ongekozen, in crisistijden die ouderwetse, vaderlijke rol verwachten. Maar als hij met zijn boodschap slechts de helft van de bevolking bereikt, dan doet hij het niet goed.

Redelijk stil
In de afgelopen maanden heeft de Westlandse burgemeester Bouke Arends zich qua Corona redelijk stil gehouden. Eén toelichting in een collegebesluitenlijst en wat mededelingen tijdens een raadsvergadering. Pas vorige week waren er publicaties, actief geïnitieerd door media. Na Ruttes jongste maatregelen kondigde hij via Twitter aan keihard op te treden tegen Corona-overtreders.
En dit weekend was er het WOS-programma Westland Report met een interview waarin hij zijn zorgen uitte en persoonlijke ervaringen uitsprak. Een programma gemaakt in opdracht van de gemeente. Met, ondanks pogingen het een puur journalistieke karakter te geven, tevoren doorgesproken vragen.

Persconferentie
Sinds enige tijd kent de gemeente Westland een wekelijkse collegepersconferentie. Veelal zijn enkele wethouders aanwezig omdat er besluiten zijn genomen binnen hun portefeuilles. De burgemeester is vrijwel nooit aanwezig. Dat is bijzonder want de Coronacrisis moet toch iedere week wel ter sprake zijn gekomen, al was het alleen maar om de wethouders bij te praten.

Arends hoeft natuurlijk niet wekelijks op te draven maar zou wel, zoals Rutte, geregeld een openbare Corona-persconferentie kunnen geven. Live uitgezonden door de WOS en eventueel ook via de AD-website. En ja, met media die kritische, desnoods onwelgevallige, vragen stellen.

Grootste vijand
En daarnaast, misschien wel belangrijker, zou Arends actief andere kanalen en middelen moeten zoeken om die jongeren, Westlanders met een migrantenachtergrond, arbeidsmigranten en Corona-dwarsliggers te bereiken. Want zo’n forse groep totaal onwetende burgers is, na het virus zelf, de grootste vijand van deze crisis.

Alles moet nu uit de kast worden getrokken om hen te bereiken. Dat lukt niet alleen met AD Westland, huis-aan-huis bladen, ook niet met een gemeentelijk Westland Report.
Wat dan nog meer? Honderden billboards? Met buren praatjesmakende buurtpreventen? Lokale influencers? Sociale media? Flyers in het Pools of Roemeens? Desnoods stuur je de Jongerenraad op pad. Alle beetjes helpen.

Kom op, Bouke, word vader van alle burgers, ook de onwetenden.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Ook voor onwetende burgers

  1. Zo’n plaatselijke persconferentie zou wel heel bijzonder zijn. Ik denk dat er in het Westland ook wel een gebarentaal Irma te vinden is.

  2. Wel gemakkelijk en goedkoop om de burgemeester te verwijten dat hij niet iedereen kan bereiken. Er zijn altijd mensen die gewoon niet willen luisteren.

  3. Ook Veilig Verkeer Nederland werkt nog steeds bij campagnes met grote billboards. Zoiets zal voor Coronamaatregelen ook niet zo gek zijn.

  4. Het erge is dat veel onwetenden denken dat ze het juist weten. Die kan je dus nooit bereiken. Ook al heet je Rutte of ben je burgemeester.

  5. Als je mensen aardig aanspreekt dat ze zich niet houden aan mondkapjes en afstand houden zijn de mensen over het algemeen heel begripvol. Een grote mond als reactie negeer je gewoon.

  6. Misschien moet Bouke eens een rondje langs hokken gaan maken. Samen met een wijkagent bijvoorbeeld. Misschien maakt dat wel indruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>