je suis rien (239)

23 mei

(Westland, 23 mei 2020). Dat wordt dinsdag weer een feestje aan de Verdilaan: de gemeenteraad komt opnieuw fysiek bijeen. Video-vergaderen is wel leuk maar toch ook niet alles. De afgelopen vier – vanuit huis mét beeld – politieke bijeenkomsten toonden onverbeterlijk aan dat een kwalitatief toch al zwakke volksvertegenwoordiging dan geheel ondergesneeuwd raakt.
Anders gezegd, dat ‘digitaal’ eigenlijk niks is voor politieke discussie of debat. Mocht er nog een tweede coronavirusgolf komen, dan is het goed om nu alvast te bedenken hoe het dan beter kan gaan. Anders is de democratie reddeloos verloren.

Hetzelfde dak
Dinsdag dus weer lekker samen, vergeet het maar. Niks gewoon, alles wordt anders, behalve dat ze onder hetzelfde dak zitten. De 39 officiële raadszetels worden maar voor de helft bemenst zodat in die grote vergadercirkel de anderhalvemeter-afstand kan worden gerespecteerd. De andere helft van de raadsleden krijgt een plaats op de publieke tribune, ook weer ver van mekaar.

Vol
Met enkele leden van de griffie en wat ambtenaren is het dan vol. Voor burgers is in ieder geval geen plek, maar, zo is de beredenering, die kunnen thuis meekijken. Insprekers spreken in vanuit een andere zaal.
Het gemeentebestuur zit, maar dat was al vóór Corona, nog wel in de maag met de media. Iemand suggereerde nog: zet ze midden in de cirkel. Er wordt nu serieus nagedacht om ergens een of twee tafeltjes voor hen te plaatsen. Of anders in de buurt, op de gang.

Improviseren
De raadsvergadering zal improviseren worden, want mogelijk zal geregeld het woord ‘changez’ klinken om aan te geven dat er even tijd is voor een soort stoelendans. Raadspolitiek vertaald betekent dat dat er dan eventueel van stoel gewisseld kan worden. En dat bepaalde specialisten even naar een ‘cirkelzetel’ gaan. Of dat lukt is nog maar de vraag, want het kan ook zijn dat iedereen op de tribune een eigen microfoon krijgt, zodat zij vanaf die plek mee kunnen vergaderen.

B-locatie
Wie precies waar komt te zitten, op een echte raadszetel of op een ordinaire publieksplek, is ook nog onduidelijk. Want die laatste is toch een beetje een B-locatie. Er zijn al raadsleden die de verkiezingsuitslag van 2018 hebben opgezocht en op basis van het aantal kiezers zo’n echte vergaderplek willen claimen. Ook wordt verwacht dat sommige lokale politici op leeftijd, al dan niet met een rotsmoes, weigeren om die ‘levensgevaarlijke’ burgergalerij op te klauteren.

Sprookje
Heel iets anders. Schrijf ik woensdag op deze site een sprookje met de hoofdrolspelers Pete Joyhill en Len Cutters van wie de naam, in het Engels, verdacht veel lijkt op die van zittende wethouders, dan prikkel je klaarblijkelijk creatieve lezersgedachten. Zo reageerde een van hen dat Strong Eagles nu maar moest ingrijpen. Alsof de burgemeester ooit een soort Drents indianenstamhoofd is (geweest).

Max Sheep
Via de mail kwamen er meer suggesties. Echte vondsten, zoals Lennard Bookstone, Dré Vandenberg, Jamie Courtland of Sanny Southwick. Die lezend schoten er mij nog twee te binnen: Max Sheep en Nick Vulture. Je hoeft niet diepgaand geïnteresseerd te zijn in de lokale Westlandse politiek om uit te vinden wie dat zijn. Overigens, nogmaals verwijzend naar die woensdagse sprookjescolumn, met de diarree van Pete Joyhill gaat het weer beter.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (239)

  1. Ik hoop echt dat het dinsdag een goede vergadering wordt. Waarbij, zoals het hoort, het college aan de tand wordt gevoeld wat er in de afgelopen weken (niet) is gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>