Bomen, beelden, burgers en bestuurders

20 mei

Op het gemeentehuis hebben ze iets verschrikkelijks ontdekt. Je hebt bomen en beelden. Die kun je afzagen of op een vuilnisplaats dumpen. Die zeggen toch niks terug.
Maar nu blijken er ineens ook burgers te zijn. Die wel wat zeggen. Die zich niet meer met een nietszeggend (mail)antwoord laten afschepen. Die zelfs willen meepraten. Dat er iets ‘beurt’, wordt besloten. Echt waar!

Er dolen nu twee verwarde bestuurders op leeftijd rond in een door virusdreiging desolaat regeringshol. Pete Joyhill en Len Cutters weten het niet meer. Maar plotseling was er een eureka! ‘We vragen de burgers gewoon wat zij zelf willen’, zei Len opgewonden. ‘En als wij dat dan niet goed vinden?’, vroeg Pete, als altijd angstig angstig. Ja, toen wist Len het ook niet meer. Dat was toen, enkele weken geleden.

Handenwassend
Inmiddels heeft hij de truc toch zelf geprobeerd, in Monster bij de ‘appeltjesburgeroorlog’. Ruzie in de Voswijckstraat omdat afgevallen fruit voor overlast zorgde. Dan moesten de omwonenden dus zelf maar bepalen of de schuldige bomen moesten worden omgehakt of niet. Als een soort moderne Pontius Pilatus had Len handenwassend naar het gepeupel gezwaaid: ‘Zeggen jullie het maar!’

Later bleek de uitslag ongeveer fifty-fifty, waardoor de klein-maar-dapper bestuurder behoorlijk van de leg raakte, niet meer toe kwam aan datgene waarvoor hij is ingehuurd. Een besluit nemen.
Het verhaal wil zelfs dat Vrouw Len (in zijn opdracht) maar een duivels dubbeltje in de lucht moest gooien. ‘Je weet dan dat er altijd iets uitkomt’, had hij paternalistisch in de semi-legale tuinderswoning geroepen. Van achter het aanrecht had ze geweigerd. In Huize Cutters moet het die avond heel lang stil zijn geweest.

Kunst en cultuur
Ondanks dat zag zijn collega Joyhill toch nog steeds iets in zo’n volksinspraak. Want zelf heeft hij al langer een problematisch beeldenschandaal aan de broek. En dat zit hem dubbel hoog, want Pete heeft eigenlijk niks met zijn portefeuille kunst en cultuur, het ouderwetse Tweede Gebod zit er nog diep in. Je weet wel, gesneden beelden en zo.

Ondertussen hangen vier kunstwerken als molenstenen om zijn politieke nek. ‘s-Gravenzandse kunsticonen Machteld, Paard en Ruiter, de Druivenkrentster, en ook de Naaldwijkse Groendenker. Weggesloopt en deels (terug)gevonden op een soort Lierse stortlocatie. Alleen de Groendenker is na vandalisme nog net gered door particulieren. Maar allemaal zijn ze nog steeds ‘thuisloos’, zonder vaste toekomstlocatie.

In de war
Dus liet Pete enthousiast weten dat hij de Westlanders – met de ‘s-Gravenzanders voorop! – ging vragen waar de Druivenkrentster en het Paard moesten komen. Bleken de vereniging Oud ‘s Gravenzande en de Heulse druivenkwekerij Sonnehoeck ineens dwars te liggen. Die wilden ze gewoon zelf hebben. En niet dáár.
Pete weer totaal in de war; het hele weekend vol schijterigheid en twijfel. Zelfs op zondag had hij zijn politieke broeder gebeld. ‘Dadelijk gaan ze nog een referendum houden of wij het wel goed doen. Komt er zo’n Noord-Koreaanse uitslag van 99,8% dat we er geen fluit van bakken’. Len had nog opbeurend geroepen dat de verkiezingen pas over twee jaar zijn, maar toch.

Maandag vertelde Pete hem dat hij de ‘beelden’ op de agenda van het bestuurscollege zet, de beslissing gewoon overlaat aan de collega’s zodat ‘we in wijsheid gezamenlijk de knoop kunnen doorhakken’. Met onzekere stem kraste Len nog: ‘Nee, nee, jij moet zelf …hoe heet het ook alweer… beslissen.’
Hard lachend rende Pete naar het toilet. Nog net op tijd.

Rien van den Anker
Westland, 20 mei 2020
Een column lijkt soms een sprookje,, is het veelal zelden.

 

12 gedachten over “Bomen, beelden, burgers en bestuurders

  1. En die politieke soap moeten we nog zeker twee jaar verder meemaken. Daarna verdwijnen Len en Pete in de vergetelheid, met wachtgeld. Zelfs een standbeeld zit er voor hen niet in. Gelukkig maar.

  2. En er wacht de beide heren nog meer. Thuiszorg en kustbeleid zijn ook nog komende zware klussen. Kan de columnist hetzelfde sprookje weer publiceren. Hoeft hij alleen de onderwerpen aan te passen.

  3. Zeer vermakelijke column en geeft heel goed weer welke situatie speelt. Bestuurders die geen beslissingen nemen of fijne voorstellen doen: pluche onwaardig. Helaas, en nog TWEE jaar zitten. Burgers… wees op uw hoede.

  4. Na de Lame Duck die Leen heet is er nu dus een tweede: Piet V. te N. Allemaal geen probleem dan blijven er nog vier over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>