je suis rien (231)

28 mrt

(Westland, 28 maart 2020). Tussen die gigantische stroom aan informatie en nieuws rond het Coronavirus een berichtje van heel andere orde. Iets tussen verademend en lachwekkend. Gewoon om even de gedachten te verzetten. Verder onbelangrijk.
Het conflict tussen de gemeente Westland en de Kwekers in de Kunst is opgelost, zo melden de lang kemphanende partijen via de gemeentelijke mailcommunicatie. Geschikt zou trouwens een beter woord zijn, maar dat terzijde.

Gehannes
Ondanks jarenlang politiek en juridisch gehannes is het probleem nu afgekocht door de gemeente. De al eerder, met dank aan oud-burgemeester Sjaak van der Tak, betaalde €40.000, is uitgebreid met €45.000.
In december 2019 had de Haagse Rechtbank de Kwekers al gelijk gegeven inzake een toezegging van €100.000 door het Westlandse bestuurscollege voor een door de cultuurinstelling te verzorgen theaterproductie. Waar dat verschil van 15 mille is gebleven is onduidelijk. Advocatenkosten? Maar als je rekent op een ton, en je krijgt dit, dan heb je het goed gedaan.

Publiciteit
Voor de gemeente is het al met al toch een beetje een meloen doorslikken, gelukkig is de mailmededeling – pas op, geen persbericht! – in deze Coronatijd klein in de publiciteit gekomen. Voor de liefhebber, de afspraak zelf was al een maand geleden rond, toen Corona nog heel, heel ver van ons bed leek te zijn.
Boze geesten zeggen nu natuurlijk goed getimed, maar formeel is het bericht pas afgelopen week rondgestuurd omdat de handtekeningen aan beide kanten nog moesten worden gezet. En het geld eerst worden overgemaakt.

Gemeentelijk verzoek
De tegenprestatie van de Kwekers in de Kunst zijn twee voorstellingen, die in hun eigen theater in Scheveningen worden opgevoerd. Pikant, dat laatste gebeurt op verzoek van de gemeente. Omdat dat hun thuisplaats is, is het argument.
Raar want die twee theateruitvoeringen gaan, zo is het plan, worden gegeven voor bijvoorbeeld Westlandse vrijwilligers en mantelzorgers die een uitje verdiend hebben. En die zitten niet per se op het Zuiderstrand-theater te wachten. Extra kosten? Busvervoer? Parkeren?

WHC
Die gelukkigen gaan merendeels vast liever naar De Naald, De Veiling, of het World Horti Center. Al is die laatste locatie misschien een beetje pijnlijk, want die langlopende ruzie is oorspronkelijk ontstaan over een theatraal openingsspektakel tijdens de opening van het WHC voorjaar 2018. Dat zou toen worden uitgevoerd door de Kwekers in de Kunst…
Nu het conflict financieel van tafel is, is iedereen wel benieuwd wat de culturele ondernemers voor Westland in petto hebben. Politiek theaterdrama ‘Leedvermaak!’ of toch de musical ‘Sjaak’. Afwachten maar, eerst Corona de wereld uit!

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>