In stilte

25 mrt

(Westland, 25 maart 2020). Natuurlijk, Corona is een zeer ernstige crisis, onzinnig om daar cynisch, ironisch, of bagatelliserend over te doen. En vanzelfsprekend zijn er in deze barre tijden ook barre maatregelen nodig. Logisch dat bepaalde overheden extra bevoegdheden krijgen, dat lagere, begrijpelijk maar ondemocratisch, worden overruled.
Dat ongekozen burgemeesters, die van Westland vertrouw ik dan nog wel, en ministers diep mogen ingrijpen in het dagelijks leven van burgers. Ook hun bewegingsvrijheid mogen beperken. Straffen en zwaar beboeten wat tot voor kort ondenkbaar was.

Gecorsetteerde vorm
We weten allemaal niet hoe lang het gaat duren. Nu al is vrijwel het hele politieke, bestuurlijke en openbare leven stilgelegd. Is iedereen bezorgd, soms in de war.
Misschien wordt het allemaal nog wel veel erger en gaan binnenkort politie en militairen het straatbeeld bepalen. Mogen we alleen naar buiten als zij het goed vinden. Maar er is gelukkig nog geen staat van beleg of oorlog, slechts een gecorsetteerde vorm van democratie, bezorgd ingesteld voor ons aller (levens)welzijn.

Waakzaamheid
Toch is democratische waakzaamheid, ook nu we nog dagelijks doden tellen, al geboden. Hier draait de Tweede Kamer nog in een lage versnelling, in EU-land Hongarije is het parlement al naar huis gestuurd. Menig Hongaar had dat een maand geleden voor onmogelijk gehouden. Ook in Polen zijn daar voorstanders van te vinden.
Het zal hier niet zo’n vaart lopen, maar de geschiedenis kent genoeg voorbeelden van het tegendeel. Machthebbers die goed bedoeld en integer bestuurlijk uit de bocht vliegen. Die maatregelen die ze onder normale omstandigheden niet konden realiseren, in weer betere tijden maar aanhouden. Die, met soms democratische drogredenen, moeite hebben om die tijdelijke extra bevoegdheden weer in te leveren. Of kort tevoren nog snel dingetjes doordrukken. Zo zijn ze soms, die politici.

Maar meer niet
Afgelopen weekend was er een persbericht van alle Westlandse raadsfracties. Een aardig initiatief, al bleek inhoudelijk niet precies wat het betekende. “Een warm hart, eensgezind en doen wat nodig is”, klinkt mooi maar meer niet.
Vanzelfsprekend zijn dit ook tijden waarin je kleine politieke en menselijke verschillen terzijde schuift. Ook is het bijna onbeschaafd om nu het bestuurscollege te bevragen over scheefliggende stoeptegels. Natuurlijk geef je vooral de burgemeester, maar ook de wethouders, de ruimte om hun werk te doen. Werk dat er, onzeker hoe lang, onverwachts anders uitziet.

Mini-raad
Maar hoe dan ook, in een lokale democratie moet de gemeenteraad (als gekozen werkgever) de baas blijven van het bestuurscollege. Juist nu is het nodig dat de raad beleidsmatig (vrijwel) alles weet. Dat de raad, desnoods alleen de fractieleiders, geregeld een soort mini-raad houdt. Desnoods zonder quorum. Niet fysiek aan de Verdilaan maar mogelijk als videoconference of Hangout. Waarbij alleen de belangrijkste informatie en vragen aan de orde komen. En worden beantwoord.

Zielloos
De raad moet niet, zoals nu, in stilte langs de kant staan, zwaaiend met een zielloos persbericht. Ook niet met het argument dat hij het college niet voor de voeten wil lopen. Democratie is, vooral in Coronatijd, almaar kritisch blijven kijken naar bestuurders.
En het gaat nog verder, politici, ook lokale, moeten zich, ondanks alle onzekerheden, nu al buigen over de belangrijkste vraag: Wat en hoe hierna? Want hoe ingrijpend ook, ook deze crisis is eindig en mag geen excuus zijn voor een ineens uitgeklede democratie. Ook geen half uitgeklede.

Rien van den Anker

10 gedachten over “In stilte

 1. Goede column deze week. Volmondig mee eens dat de Raad, al dan niet in een afgeslankte, digitale vorm door moet kunnen. Lokale democratie blijft van belang.

 2. Wat een onzin in deze column. Ik zie Bouke Arends nog geen Erdogan worden. En als die raad zich nu met het coronavirus gaat bemoeien, wordt alles nog erger. Let op mijn woorden.

 3. In steeds meer landen ontwikkelen politici tot ondemocratische autocraten. Hier nog niet maar waakzaamheid is echt geboden. Ook op plaatselijk vlak. Je ziet dat aan de toon van burgemeesters als Aboutaleb en Van Zanen. Ook Grapperhaus kan er wat van. Zelfs al hebben ze gelijk, het klinkt niet lekker.

 4. Prima verwoord! En eens

  Waarop Dave van der Meer reageerde:
  Ik vond het juist een stukkie zonder inspiratie. Als lokale politiek en ‘columnist’ heb je nu weinig in de melk te brokkelen. Gemeente moet inspelen op bv eenvoudige aanvragen bbz-opname etc, dat checken! Maar nu geen tijd om te zeuren over losse stoeptegels en scheve hekken

  En Claudia Vis weer antwoordde:
  Klopt, niet over stoeptegels. Maar laten we ook voorkomen dat er geen werk meer wordt verricht, waar 39 mensen voor zijn gekozen. Er komt 0 tegengeluid vanuit de politiek en dat is tijdelijke vreemd.

 5. Gecorsetteerde vorm van democratie! Met van die rijgtouwen hard aangetrokken. Zodat de draagster bijna niet meer kon ademhalen. Een schitterende beeldspraak voor een slechte ontwikkeling.

 6. Lees net dat Rotterdamse politici om een noodwet vragen om de gemeenteraad daar draaiende te houden. De columnist wordt op zijn wenken bediend, nu Westland nog!!

 7. Ik wil met name reageren op het stukje “De raad moet niet, zoals nu, in stilte langs de kant staan,”. Het getuigt namelijk van het ontbreken van iedere vorm van realiteitsbesef. We verkeren in een crisis en kijkend naar de verschillende raadsleden zou je een stukje van hulde moeten schrijven. Er zijn er die zich in de zorg voor iedereen een slag in de rondte werken. Die werkzaam zijn in het onderwijs, druk bezig om iedereen onderwijs te geven zodat we niet in een kennisdip komen. Werkgevers die zich keihard inzetten om mensen aan het werk te houden, eigen krachten, ZZP’rs en gedetacheerden. Daarnaast kwekers, die alle zeilen moeten bijzetten om er wat van te maken.
  Al deze mensen zetten zich in om er wat van te maken, zodat als de crisis straks voorbij is we als Eén Westland weer door kunnen. Dus ja, het college heeft nu bijzondere bevoegdheden en ja, indien noodzakelijk zijn er diverse mogelijkheden tot overleg, maar vertel niet dat raadsleden nu nutteloos een beetje toekijken. Raadsleden zijn betrokken bij het Westland, hun omgeving en de mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>