je suis rien (210)

26 okt

Tekort
(Westland, 26 oktober 2019). De gemeente moet voor dit jaar 6,2 miljoen extra bezuinigen. Er is al 7 miljoen tekort en dit bedrag komt er bij. Vooral door gestegen kosten op het sociaal domein, zoals de jeugdzorg.
Geldwethouder Ben van der Stee wist het al even maar heeft vorige week toch de fractievoorzitters bijgepraat. En die reageerden allemaal verbijsterd. Ook coalitiepartijen. Dan klopt het dus, denk je.

Het klopt niet
De gemeente zelf reageerde na die publicatie dat het niet klopte. Die 6,2 miljoen zit al in eerdere cijfers, is niet extra, zo zou blijken uit de zogenoemde Programma Rapportage. Maar financieel deskundige raadsleden en specialisten ontkennen dat weer. Voor de burger verwarring alom. Dinsdag 12 november – gemeenteraad! – wordt de Dag van het Licht.

Een plus
Zo lang wilde de directie van de gemeente – vroeger was dat de gemeentesecretaris – klaarblijkelijk niet wachten want die zette haar bestuurlijke communicatieadviseur aan het werk. Die digitaal schreef dat de Programma Rapportage een afwijkingsrapportage is die een negatieve tussenstand laat zien. Waarna de brief vervolgt: ‘zonder de overschrijding op het sociaal domein zou de Programma Rapportage echter een plus laten zien. Ín gewone burgertaal: als je gisteren geen 100 euro hebt uitgegeven, dan zit die vandaag nog in je zak. 

Bijlesje
De Rijksoverheid heeft deze week besloten om een speciaal taalteam in te zetten dat ambtenaren moet gaan leren duidelijk en helder te schrijven. Veel ambtelijke brieven naar burgers zijn totaal onbegrijpelijk. Er komen nu zo’n honderd extra taalexperts om dat te veranderen. Dat team zou misschien maar eens langs moeten gaan bij de Naaldwijkse Verdilaan. Minstens één ambtenaar kan wel een bijlesje gebruiken.

Racecircuit
De Honselse Dijkweg is soms een Zandvoorts racecircuit. Er zou ook worden spookgereden, klagen bewoners. Vooral met, mogelijk gehuurde, exclusieve sportwagens. De beschuldigende vinger gaat naar feestvierders van een op het veilingterrein gelegen partycentrum.
Politie en gemeente hebben inmiddels gericht gecontroleerd maar constateerden geen overtredingen. Da’s niet zo gek, want een mobiel telefoontje naar de cockpit is sneller dan een al van verre zichtbare politieauto. Inmiddels circuleren er loeiende wroemmm-wroemmmbeelden op het internet.

Afsluiten
Soms zijn politici geniaal in het vinden van oplossingen. Neem maar GemeenteBelang Westland. Dat stelt nu voor om de veilingbrug halverwege de Dijkweg op bepaalde tijdstippen af te sluiten. Zodat de boosdoeners alleen verderop het terrein op kunnen rijden. Alsof daar geen mensen wonen.
Je kunt natuurlijk ook de hele Dijkweg opheffen. Of het partycentrum sluiten. Demonstreren tegen Maserati’s en Lamborghini’s met een lange rij veilingkarretjes wil ook wel helpen. 

Cultuur
Een typische Westlandse truc is om alles wat op maar een beetje ruikt naar cultuur lang te laten verslonzen zodat het vanzelf uiteen valt. De oude fruitmuur langs de Wateringse Poeldijkseweg is daar een mooi voorbeeld van. Al jaren wordt daarover gesteggeld. Het kostte bijna de kop van de vroegere VVD-wethouder Peter Ouwendijk.
De boel vertragen lukt ook door lang ruzie te maken over de kosten van de restauratie. Was het nou een miljoen euro of toch een kwart van dat bedrag? De muur staat inmiddels voor 400.000 euro op de begroting. Maar ja, nu nog beslissen..

Blokkademuur
Soms zijn politici geniaal in het vinden van boeiende reacties. Neem bijvoorbeeld GemeenteBelang Westland. Dat stelt dat je dat geld beter aan zorg kan besteden. Van die ouwe troep een blokkademuur maken op de Dijkweg in Honselersdijk is natuurlijk ook een idee. Kan zelfs geen Ferrari van vier ton tegenop.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (210)

  1. Voorjaarsnota, Programma Rapportage, begroting, ik ben ervan overtuigd dat er maar weinig Westlanders zijn die er iets van begrijpen. En ik denk dat dat ook geldt voor bijna alle raadsleden. Over dat soort onderwerpen zouden ze eens een deskundige moeten vragen om dat in een soort DWDD-college simpel uit te leggen.

  2. De Dag van het Licht komt pas als er een gemeentebestuur begint met het verkleinen van de schuld. Die is nu al meer dan 360 miljoen en niemand die zich daar zorgen over maakt. En die 6,2 miljoen? Met een raadsmeerderheid achter zich kletst wethouder Van der Stee zich daar gemakkelijk uit.

  3. Die rare trouwstoettoeteraars zijn nu al zo ver dat ze geen dure sportauto’s meer kunnen huren, of alleen met een professionele chauffeur. Dan is het gedoe waarschijnlijk snel over. En de relatieve rust op de Dijkweg terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>