Nog erger

30 okt

(Westland, 30 oktober 2019). Ik reageer eigenlijk nooit op andere columns, zeker niet als de columnist in kwestie veel aardiger en vooral socialer is dan ikzelf. Alphons de Wit, maatje in het schrijfkwaad, ook roodsjaalmens, verviel zaterdag in AD Westland in een tranendal over zijn/ons woongebied. ‘Een paar jaar geleden kon je nog onbarmhartig opscheppen over alles wat er gebeurde’.

Rafelranden
Hij beschreef zijn Westland: ‘De gigantische inzet voor goede doelen. De schitterende producten die in de kassen worden geteeld en hun weg vinden over de hele wereld. De Westlandse solidariteit en de gave sfeer in de dorpskernen.’
Maar dat is voorbij, was zijn conclusie. Het Westland vertoont volgens Alphons rafelranden. Voorbeelden zijn de komende sluiting van de Druiventuin, het einde van de Zomerbloemententoonstelling en de krachttoeren die nodig zijn om het Varend Corso overeind te houden.
De oorzaken benoemt hij in open vragen. Jeugd die niet meer in de tuinbouw wil werken, tuinders die tanend trots zijn, tuinbouwbedrijven die meer fabrieken zijn geworden. Lamenterend waarschuwt hij dat we het Noordoost-Groningen van het westen dreigen te worden.

‘Rotterdämmerung’
Hou je vast, Alphons, het is allemaal nog erger. Het oprechte vrijwilligersschap is vrijwel geheel verdwenen, ook hier. Dankzij steeds verder groeiend individualisme, breed doorslaand egoïsme en geen tijd meer hebbende oppas-grootouders en drukker dan drukke, korte lontjes-ouders die van hun kinderen slechts verwende prinsjes en prinsesjes maken. Een wereld van dichtbevolkte verstedelijking, ontwestlandisering, verhaagsing en ‘rotterdämmerung’ rukt op, verslindt ons.

Vaders tuinpad
Is dat het einde van Westland? Deels, de tijd van vaders tuinpad is wel voorbij. Met een snel vergrijzende samenleving zie je de laatste krampachtige uitingen daarvan nog slechts in de vorm van folkloristische tuinbouwtentoonstellingen en Westlandse herdenkingsmanifestaties. Met een dalend aantal ooggetuigen houdt de ‘levende’ historie over Toen en Tuinbouw op. Wordt die gewone geschiedenis.

Nostalgie
En een toekomst van Westland? Die is vrijwel zeker een prachtige, misschien wel groenere, westelijke buitenwijk van de Metropool Den Haag Rotterdam. Met heel veel stadse, anonieme(re) inwoners, met steeds minder Westlandse familienamen. Met mogelijk nog enkele innovatieve tuinbouwbedrijven die vooral globaal werken. En slechts uit nostalgie hier hun hoofdkantoor houden.

Buikkrampen
Grijzende columnvriend, in jouw droevigheid zie jij die onvermijdelijk andere toekomst tenminste nog aankomen. Echt verdrietig zijn de Westlanders die, met oogkleppen voor, nog maar steeds blijven geloven in die Glazen Stad, tussen Hoek en Haagje. Eeuwig kloppend tuinbouwhart.
Van gewone burgers kan ik die dromerige naïviteit nog wel hebben maar van politici die hardnekkig onrealistisch, bijna religieus, dat pijnlijk positieve beeld blijven uitstralen krijg ik buikkrampen. Of ze nu Karin, Jenny, Piet, Sander, Nico, Kelly, Leo of Peter heten.
Je mag best trots zijn op je leefgebied, maar in hun belangrijke, bestuurlijk maatschappelijke rol is in het verleden blijven hangen en dat als toekomst blijven voorhouden bedenkelijk, ja zelfs bedrieglijk.

Flexibel
Aardige Alphons, jouw Westland loopt af, komt niet meer terug. Maar weet ook dat de volgende generatie flexibel genoeg is om haar eigen Nieuwe Westland te realiseren.
Natuurlijk deel ik je verdriet, maar binnen onze geliefde, botte en cynische manier van converseren, zien wij samen nog één groot voordeel: ‘Het duurt nog wel even, broeder, maar wij zullen het niet meer mee maken’.
Tenzij jij alsnog honderd wilt worden omdat meneer de burgemeester dan zo’n ouderwets Westlâns bakkie bij je komt doen..

Rien van den Anker

PS. De AD-column ‘Triest’ van Alphons de Wit is hier – aanklikken – te lezen.
191026 AD Column Alphons de Wit

 

5 gedachten over “Nog erger

  1. Ik hou me maar vast aan: ‘waar een deur dicht gaat, gaat er altijd weer een open’! Hopelijk geldt dat ook voor het Westland. Wanneer is echter de vraag… Maar dat we het allemaal heel jammer vinden dat Druiventuin en Zomerbloemententoonstelling verdwijnen, staat buiten kijf!

  2. De column gelezen, doe even m’n ogen dicht om het te laten bezinken, kijk door m’n oogharen en zie dan jouw en mijn goede vriend en hoor ‘m zingen Always look on the bright side of life….

  3. En maar vasthouden aan reconstructie die er niet gaat komen. Oogkleppen op daar ben ik het mee eens, 2,4 miljoen uitgeven in 4 jaar om handhaving glastuinbouw waar niets van terecht komt. Geld wat gestolen is van de WMO. Alleen burgers in het harnas jagen. Een tuinbouw die zich zelf in de weg zit. Nee, dit is niet het Westland meer van toen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>