je suis rien (197)

27 jul

Straatnamen
(Westland, 27 juli 2019). De straatnamencommissie van de gemeente Westland – die bestaat echt! – heeft ook in het verleden al geëxcelleerd in creativiteit. Een ooit bekende sportjournalist als Fred Racké werd in Poeldijk geëerd in de vorm van een parkeerplaats. Toevallig ook de plek waar hij dood gevonden was..
De nieuwbouwwijk Liermolen in De Lier krijgt nu straten met Europese landennamen. Zo komen er een Oostenrijkstraat en een Monacokade. En een Hongarijehof, voor anti-EU’ers.

Duitslandweg
De keuze voor een Verenigd Koninkrijkhof is in het licht van een naderende Brexit bijzonder. Oudere Westlanders zullen waarschijnlijk liever aan de Duitslandweg willen wonen. (Doordenkertje, leg ik niet uit!)
Verder komt er ook een Europaweg en zal de bestaande Breedkapper (Eerdere geniale commissievondst!) voor een deel worden hernoemd tot Laan tussen land en tuin. Da’s een leuke Europese vakantiestek, vlak achter Albanië.

Hoestend en windend
Het drieluik Het Laatste Oordeel blijft opgeslagen omdat er nog geen nieuwe (zichtbare) locatie is gevonden die aan de klimatologische en veiligheidseisen voldoet. Cultuurwethouder Piet Vreugdenhil (CDA) zegt dat de Dorpskerk en de bibliotheek in ‘s Gravenzande niet geschikt zijn.
Het kunstwerk hing overigens tot anderhalf jaar geleden in de hal van het toen nog open zijnde raadhuis daar. Een plek waar honderden bezoekers, soms met natte regenjassen, soms ernaast koffie tappend, hoestend en windend langsliepen. Volgens mij ook nog in tijden dat er ‘gewoon’ gerookt mocht worden.

190727  s Gravenzande  drieluik Het laatste oordeel

Zonder enig restauratieplan is het historische schilderij daarna ingepakt en in depot ondergebracht. Misschien eerst maar onderzoeken of een nieuwe hangplek überhaupt nog wel nodig is?

Prins eert Bach
Morgen, zondag 28 juli, is de sterfdag van Bach, Johann Sebastian. In Westland is er het al bijna 40 jaar een bijzondere traditie dat er dan een orgelconcert wordt gegeven in de oude kerk in Naaldwijk, uitgevoerd door Gerard Bal.
Voor één keer haakt de Naaldwijkse musicus nu af omdat hij en zijn vrouw Lia zijn uitgenodigd om in de Oekraïne, in Odessa, een soortgelijk concert op te luisteren.
Maar de bijzondere Westlandse traditie gaat gewoon door morgen. Koning Bal heeft zijn (collega Alexander) Prins afgevaardigd. Het concert begint om 20.15 uur.

Corso-duo 
Volgend weekend is er weer een Varend Corso. Het toeristische regionale hoogtepunt heeft qua bemensing twee nieuwe gezichten. Voorzitter is nu Rob Baan, die van de tuinbouw-apotheek Koppert Cress. Nieuw is ook Bouke Arends, ooit wethouder te Emmen en sinds een half jaar geprangd Westlands burgervader. Hij ‘doet’ de opening.
Maar verder is het festijn met het thema ‘Wow’ als vanouds. Al is het ieder jaar weer verbazingwekkend om te zien hoe het creatief anders is. Veel ‘botenbouwers’ hopen wel op beter weer; iets minder warm.

Dood als een pier
De lokale politiek is nu zo dood als een pier. Wethouder Cobie Gardien (LPF) suggereerde vlak voor haar vakantievertrek – met een handtekening – nog even dat de gemeente heel hard werkt aan de realisatie van nieuwe appartementen op de voormalige Pijletuinenhof-locatie. Zurig lachend keek projectontwikkelend volk toe.
Maar sindsdien is het politiek stil in en rond de Verdilaan. Zelfs de vragenregen van Westland Verstandig is in deze warme dagen vrijwel opgedroogd. Maar dat is zeker tijdelijk.

Met elkaar
Heel anders is het op het Binnenhof waar Forum voor Democratie de stilte van het zomerreces aangrijpt om ‘lastpakken’ als Henk Otten kalt te stellen. Zoiets gebeurt gelukkig niet in het Westland. Daar zijn zelfs raadsleden die raadsleden van andere partijen op een buitenlandse camping treffen. En gewoon met elkaar praten! Wel zonder Westlandse kiezers..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (197)

  1. Straatnaam ‘nieuws’ uit De Lier …. ahum! We hebben hier al jaren de Noorwegenstraat, Zwedenstraat, Duitslandlaan (ze konden niet eens wachten tot m’n vader overleden was), Finlandstraat en ook de IJslandstraat is inmiddels bijna bewoond. Best bijzonder dat niemand ‘nieuws’ berichten van de gemeente Westland even checkt of het geen fakenieuws is …

  2. De ruzietoon in de gemeenteraad is vaak alleen maar spel. Na een raadsvergadering wordt er geregeld in het stadhuis of in de kroeg gezellig gekeuveld.

  3. Straatnamen zijn altijd discutabel. Het ergst zijn burgemeestersnamen met drie voorlettersnamen. Niet leuk, maar praktischer zijn nummers, zoals in veel Amerikaanse steden. Kun je ook nog streets en avenues afwisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>