je suis rien (183)

20 apr

Hun hebben
(Westland, 20 april 2019). Door de bank genomen is het taalgebruik in de Westlandse gemeenteraad niet beter dan de straat. Hun hebben is geen standaard, ook geen uitzondering. Leuk is als een raadslid Engelse woorden uitspreekt, of wat daar voor door moet gaan. Voorbeelden opschrijven is zinloos, de grap zit ’em veelal in de uitspraak. Frans hoor je vrijwel niet, één keer ging het mis toen een raadslid mij de naam van deze rubriek noemde. Ik zal hem niet verraden.

Ardennen-offensief
Het anachronistische, ietwat bizarre taalgebruik uit Thierry Baudets overwinningsspeech dreigt nu ook toe te slaan in politiek Westland. Niet dat de Uil van Minerva nu zijn vleugels spreidt bij het vallen van de ‘s-Gravenzandse avond, maar Peter Duijsens (Westland Verstandig) begon deze week ineens te oreren over het Ardennen-offensief.
Waarmee hij, zo lichtte hij voor de zekerheid toe, de bestuursperiode van waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne bedoelde. Ad rem pareerde burgemeester Bouke de opmerking in stijl en zei dat er ‘onder de vleugels van Arend(s)’ nu andere regels gelden.

Marx of Lenin
Maar semi-intellectuele uitglijers tijdens Westlandse raadsvergaderingen moeten natuurlijk geen gewoonte worden. Het zou wat zijn als raadsleden zich historisch, of literair, gaan uiten. Dat bijvoorbeeld PvdA-leider Nico de Gier plotseling Marx en Lenin gaat citeren.
Of dat GroenLinks-baas Ulbe Spaans nog vaker dichter Lucebert gaat mompelen en almaar benadrukt ‘dat alles van waarde weerloos is’. Of dat Willy de Zoete (SGP/CU) elke interruptie start met ‘In den beginne’.

Sonore declamatie
Je moet er toch niet aan denken dat geschiedenisdocent Benjamin Hofland (D66) steeds zijn betogen eindigt met Willem van Oranjes laatste woorden: ‘Heb medelijden met mij en met dit arme volk’.
Voor je het weet zetten Dave van Koppen (LPF) en Sander Zuyderwijk (VVD) dan ‘Bordeel aan de dijk’ van de Kromme Jongens in. Of gaat Cor van der Mark (CDA) een motietekst sonor declamerend afsluiten met: ‘Waarheen leidt de weg die we moeten gaan?’.

Elektronisch stemmen
Afgelopen week is in de gemeenteraad het elektronische stemmen in gebruik genomen. In Westland is dat gewoon een ring die getoond wordt op vier schermen in het hartje van de raadszaal. Een vinkje betekent voor; een kruisje tegen. Een raadslid dat niet drukt blijft een wit vlakje. Dat mag dus niet, stemonthouding is er niet bij. Dan moet het lid bijvoorbeeld maar gaan plassen. Buiten de raadzaal.

Gelijk fout
Het ging wel gelijk fout, want over een motie werd eerder gewoon gestemd, later nog eens elektronisch. Eerst was de raad voor en toen tegen. Burgemeester Bouke wilde de techniek gelijk geven, maar LPF-raadslid André van der Meer (LPF) vond dat de eerste stemming moest blijven gelden. Hij kreeg gelijk.
Het digitale speeltje is alleen leuk voor raadsleden, want het publiek krijgt op de beeldschermen slechts de einduitslagen te zien. De ‘vinkjes en kruisjes’ in het midden blijven voor de meeste bezoekende burgers onzichtbaar. Tenzij ze hoog achterin op de publieke tribune gaan zitten, maar die klauterpartij is mensen van boven de vijftig niet aan te raden.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (183)

  1. Ik vrees dat ze bij de PvdA in Westland niet eens weten wie Lenin en Marx zijn. Veel jongeren denken vast dat Joop den Uyl in de Fabeltjeskrant speelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>