Leeswaarschuwing

17 apr

(Westland, 17 april 2019). Leeswaarschuwing. Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal. Zo attendeert onder meer Wikipedia sitebezoekers die meer willen lezen over een bepaalde film of boek. Maar die tevoren niet de clou willen weten.

Annejet van der Zijl
Vorige week werd bekend dat Annejet van der Zijl, die van Sonny Boy, Prins Bernhard en De Amerikaanse prinses, het Boekenweekgeschenk 2020 gaat schrijven. Dan wil iedereen weten waar het over gaat, ook ik. Zelf zei ze: “Net toen dit ter sprake kwam, was ik me aan het verdiepen in een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij. De negentiende eeuw, dus.”
Annejet bleef (geheel in moderne marketingstijl) geheimzinnig, sprak slechts in spannende, nieuwsgierigmakende zinnen. Landelijk, op televisie en radio. Inmiddels staat vast dat zij beter kan schrijven dan een geheim bewaren.

Boekengala Westland
In Westlandse historische kringen was al bekend dat zij recent uitgebreid onderzoek naar een Westlands schrijfonderwerp heeft gedaan. Leuk lokaal nieuws. Mijn interviewaanvrage daarover begin maart kon niet worden gehonoreerd. Annejet was in Amerika, om boeken te promoten. Ook voor researchwerk?
Tijdens het Boekengala Westland kort daarna, toen zij al wel maar wij nog niets wisten van een boekenweekgeschenk, verklapte de successchrijfster dat ze bezig was met een boek over Leon Herckenrath uit Monster. En wat blijkt, tussen het Westland-verhaal en de details van dat nieuwe Boekenweekboek zitten louter overeenkomsten, geen tegenstrijdigheden. Hetzelfde project?
Van der Zijl zei later dat er, vanwege de (nu al) grote Amerikaanse belangstelling, misschien ook een uitgebreider boek moet komen. Omdat een boekenweekgeschenk maar maximaal 100 pagina’s mag hebben. Ook passend in haar eerdere Leon-plannen?

Buitenplaats Geerbron
Uit onderzoek blijkt dan dat Westlandse historici het Herckenrath-verhaal allang hebben gepubliceerd. En ook dat in het Historisch Nieuwsblad in 2014 een column stond over dat Amerikaanse dramatisch-romantische verhaal van Leon. Over een onwettige liefde van een bewoner van de Monsterse buitenplaats Geerbron, over een zwarte slavin, over de terugkeer naar zijn dorp waar hij burgemeester wordt. Allemaal te lezen op internet, nog steeds. En, schitterend, opgeschreven door, jawel, Annejet van der Zijl.
Navraag bij de uitgeverij brengt lichte paniek. Een afleidende opmerking dat het een mooi verhaal wordt maar ook de angst dat anderen het onderwerp kunnen kapen. Boekenweekbingo?

Flauw, ook niet aardig
Meer vertellen dan Annejet zelf al heeft gedaan is flauw, niet aardig ook, heeft iets van ‘verraden’. Spoileren heet dat tegenwoordig. Wel blijft het opmerkelijk dat het nu allemaal zo geheimzinnig wordt gemaakt. Een grotendeels bekend verhaal bijna claimen. Terwijl het digitaal al op straat ligt.
Bovendien, een literair boek is veel meer dan een verhaal, elke auteur bepaalt in eigen stijl de invalshoek, de kleur en de sfeer. Geef eenzelfde idee aan Jan Siebelink, Tommy Wieringa of Ilja Leonard Pfeijffer en er komen totaal andere, bijzondere boeken uit. Alles wat Annejet hierover (nog) gaat schrijven wordt honderd keer mooier dan alleen die historische feiten. Ook haar boekenweekboek wordt zoveel meer dan wij nu al weten.

Mogelijk heeft ze achteraf een beetje de pee in dat ze vijf jaar geleden die column heeft geschreven. En dat iedereen nu zo maar kan zoeken hoe het afloopt. Niet doen dus, je verknalt alleen maar je eigen leesplezier als je later het boek op schoot hebt..
Ik heb u in ieder geval geleeswaarschuwd.

Rien van den Anker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>