‘Folteren van hoogbejaarden’

24 apr

(Westland, 24 april 2019). Nog steeds zijn er mensen die geloven dat achter een politicus ook een gewoon mens schuilt. Soms stort dat beeld genadeloos ineen, probeer ik – toch een beschaafde burger – wanhopig te achterhalen waarom een politiek bestuurder zo desastreus handelt. De beslissing en het standpunt zijn dan ondergeschikt aan de motivaties die er achter zitten. Die ik maar niet kan achterhalen.

Keukentafelgesprekken
Vorige week was er – onverwachts – een scherp debat in de gemeenteraad over het al dan niet terecht korten van huishoudelijke zorguren in het kader van de door de gemeente uitgevoerde Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De voltallige oppositie noemt dat (vernieuwde) beleid te rigide, spreekt van onmenselijke ‘keukentafelgesprekken’ met pijnlijke afvinklijsten, wil dat die gestopt worden en eist via een gezamenlijke motie eerst een politiek debat. ‘Aan het folteren van hoogbejaarden moet een einde komen!’

Delibereren
Gewone mensen gaan dan praten, ruziën, schelden, botsen, sluiten vrede, krijgen rode koppen, van woede of drank. Raadsleden zijn totaal anders, die gaan eerst delibereren wanneer die motie moet worden behandeld. Diezelfde avond of tijdens de eerstkomende (MO-)commissievergadering?
Dan wordt de discussie ook politiek, lijken zorguren en ‘gefolterden’ vergadertechisch secundair. De centrum-linkse oppositie wil er gelijk over praten; de christelijk-rechtse coalitie later. De laatste heeft de meerderheid; krijgt dus haar zin.

Heksenketel
Daardoor ontstaat een verbale heksenketel die een geschrokken burgervader wil sussen met het argument dat een genomen raadsbesluit een raadsbesluit is. Waarna de oppositie (‘Schandalig!’) dreigt met en bloc weglopen én met een extra raadsvergadering, een dag of twee dagen later.
Bouke Arends – ruim honderd dagen Westlandse burgemeester en voor eerst het zichtbaar geïrriteerd – wil dan een besloten overleg met fractievoorzitters. Heel vroeger, heette dat Wijzenberaad. Nu een regentesk-ruikend achterkamertjesoverleg.

Pislink
Na afloop meldt hij dat de motie toch die avond wordt behandeld, maar voor een pislinke GBW-leider Remmert Keizer hoeft het dan niet meer. Omdat tijdens dat voorzittersoverleg VVD, ondersteund door CDA, hadden gemompeld: ‘Er nu over praten, best, dan stemmen we het daarna gewoon weg’. Of woorden van gelijke strekking.
Weer volgt een kakofonie, met nu ook een in het zorgurenbeleid volhardende wethouder Piet Vreugdenhil, die uitmondt in één eenvoudige vraag: ‘Waarom stopt u niet met die keukentafelgesprekken tot na de behandeling in de commissie en de gemeenteraad in mei?’

Bijna bijbels
De wethouder husselt herhaaldelijk enkele bij- en tussenzinnen bijeen, maar komt niet tot een hoofdzin. Laat staan tot een antwoord. Ook niet als Renate van der Giessen (Westland Verstandig) hem zo ongeveer verbaal ontmant met een bijterig: ‘Stoppen?’. De burgemeester brengt tenslotte redding, bijna bijbels: ‘Zo vertaal ik wel zijn woorden’.

Maar waarom hield die CDA-wethouder zo hardnekkig vast aan zijn (in de beeldvorming inhumane) standpunt? Geen lef om te tornen aan het met zijn ambtenaren al genomen besluit? Zit hij in de klem in zijn eigen coalitie? Al vast aan externe contracten? Nog steeds een gebrek aan politieke flexibiliteit? Verstart hij na kritiek van de oppositie die hij niets gunt? Of denkt hij dat publiekelijk toegeven een persoonlijke afgang betekent?

Ik kom er maar niet uit, weet alleen dat kwetsbaarheid een vorm van kracht, en karakter, is. Juist ook bij politici. Of zijn het toch geen gewone mensen?

Rien van den Anker

2 gedachten over “‘Folteren van hoogbejaarden’

  1. Het betoog van de columnist kan niet verhullen, is denk ik ook niet diens bedoeling, dat het hier gaat om een groep zeer kwetsbare mensen. Behalve bejaard tot hoogbejaard ook dikwijls kampend met medische problemen. Om daar dan via een extern bureau mensen op los te laten die er duidelijk niet in slagen de goede toon aan te slaan maar meer optreden als het aan de man brengen van energie-contracten is één ding. Als er dan via een lopend vuurtje gewag wordt gedaan dat het resultaat van dat al tot dusver neerkomt op verminderen van het aantal zorguren met 50- of meer procent mag het het optreden van CDA-wethouder Vreugdenhil op zijn minst badinerend en getuigend van geen empathie worden genoemd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>