je suis rien (178)

16 mrt

Monumentaal Burgerhuis
(Westland 16 maart 2019). Het oudste huisje ‘s Gravenzande wordt het nieuwste Burgerhuis van de politieke partij Westland Verstandig. Het historische trapgevelpandje uit 1639 ligt nog net aan het Marktplein en heeft ook dat adres.
Mede omdat het een rijksmonument is, kon het worden gered toen het nieuwe winkelcentrum daar werd gebouwd. En staat het nog steeds op de oude locatie: prominent én vrijstaand.
Jarenlang was er een schoenreparateur in gevestigd. Ook kinderboekenschrijver Leonard Roggeveen, van de boeken van Appie en Daantje, heeft er gewoond. Nu gaat het drie dagen wekelijks open voor burgers met vragen over (politieke) zaken en eventueel ideeën, op- of aanmerkingen.
190316 foto Marktplein 10 's-Gravenzande
Het nieuwe Burgerhuisje van gravin Machteld? FOTO WESTLAND VERSTANDIG

Machteld
Westland Verstandig heeft meer Burgerhuizen, in Naaldwijk en ook al in ‘s Gravenzande (de vroegere groentewinkel van Moerman aan het Marktplein). Het laatste gaat dicht. Nu WV-leider Peter Duijsens de nieuwe trapgeveleigenaar is kun je er vergif op innemen dat het beeld van gravin Machteld naast het historische ‘schoenmakershuisje’ een plek krijgt. Naast het pand is daarvoor ruimte, op eigen grond.
Dat beeld van Machteld verdween tot ergernis van velen van het Marktplein na de opknapbeurt vorig jaar daar. Sindsdien wordt er politiek breed gehakketakt waar dit kunstwerk definitief moet komen. De raad is tegen, maar Westland Verstandig houdt vast aan de oude marktlocatie, op metersafstand van dat nieuwe Burgerhuis. Alleen kunstenares Ingrid Rollema moet nu nog toestemming geven.

Vragenuurtje
Binnen de Westlandse gemeenteraad leeft het plan om een vragenuurtje in te stellen. Dit om de soms politieke vergaderchaos een beetje te stroomlijnen De lokale politiek wordt nu vooral getekend door stromen schriftelijke vragen, zogenoemde rondvragen, zelfstandige motie, etc., etc. En ook frequente veelpraterij.
Op stapel staat nu een werkconferentie met raadsleden waarop allerlei vergaderthema’s worden besproken. Ook zal dan ter discussie komen of de huidige spreektijden zullen moeten blijven. Hoe lang die congresbijeenkomst gaat duren is onbekend. Lang waarschijnlijk.

Roofkunst
Er is nog steeds kunst zoek uit de voormalige Westlandse gemeentehuizen. In totaal gaat het om 124 stukken, waarvan 57 van de zogenoemde beeldende kunstregeling BKR. Sinds wanneer ze zoek zijn is niet meer exact te herleiden. Bij de fusie van Westland? Of de verhuizing naar de Verdilaan? In de vullesbak of gewoon geroofd?
Volgens kunstwethouder Piet Vreugdenhil hebben zijn voorgangers pogingen gedaan om de kunst terug te halen, met weinig resultaat, de opsporingsmiddelen bleken beperkt.

Maar geen zorgen, dit kunstminnende college zal nogmaals een algemene oproep doen en vanzelfsprekend, zo meldt de bestuurlijke kunstpaus, zijn de medewerkers en vrijwilligers van het Historisch Archief Westland alert. Ook wordt er nog hoopvol gekeken naar een achterhaald lijstje met in bruikleen gegeven kunststukken. Hoofdinspecteur De Cock (met c, o, c, k) is tijdelijk van pensioen teruggeroepen.

Groenkoning
Aad van Uffelen, de enige echte Westlandse groenkoning, is toch ontevreden nu er onlangs is besloten dat alleen bij evenementen geen ballonnen mogen worden opgelaten. Er moet een totaalverbod voor die vervuilende ‘lichtcondooms’ komen. En ook voor roofvogelshows, vuurwerk in natuurgebieden en bij waterberging en verder een verstoorverbod van vogels en dieren in nog een te wijzen rustgebieden.
Aads buren hebben nu inmiddels het woord ‘Uffeluren’ ontdekt. Dat zijn de momenten van stilte als hij op nieuwe acties broedt. Aad Uffelt, wordt er dan eerbiedig gefluisterd.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>