Dave

20 mrt

(Westland, 19 maart 2019). In politieke afscheidsinterviews zitten vaak bijzondere citaten. LPF-fractieleider Dave van der Meer, die gisteren opstapte uit gemeenteraad en politiek, zegt een jaar na de lokale coalitievorming, die uiteindelijk leidde tot een verstandshuwelijk met het CDA: ‘Toen een lokale coalitie met Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en ook VVD niet lukte, ben ik op verzoek van Piet Vreugdenhil (de huidige CDA-wethouder, red.) met het CDA gaan praten. Die partij snapte heel goed dat ze ons keihard nodig hadden en we kwamen er snel uit’. Minuscuul detail, Vreugdenhil en Van der Meer zitten politiek mijlenver van elkaar, maar kerken in hetzelfde protestantse godshuis.

Niet meer wilde
Subtiel is de opmerking ‘niet lukte’, taalkundig juist, maar beter was geweest: niet wilde. Of nog beter, niet meer wilde. De LPF werd op zeker moment (bij het VVD-Tweede Kamerlid én GBW-lid Arne Weverling thuis) ‘overvallen’ door de andere lokalen en daarna zag de partij, lees Van der Meer, samenwerking met GBW en Westland Verstandig minder zitten.
Dat het met het CDA wel lukte lag hoofdzakelijk aan de Grote Gretigheid bij de christen-democraten, in combinatie met hun (politieke) haat tegen vooral Peter Duijsens en iets minder Remmert Keizer. Vanuit die positie kon de LPF ook nog eens meer eigen punten binnenhalen dan bij die – samen veel grotere – andere lokale partijen.

Niet erg
Dave van der Meer gaat dus weg uit de gemeenteraad, da’s jammer maar niet erg. Van burgemeester Arends heb ik inmiddels de relativerende droge Drentse humor geleerd: ‘Er zijn mindere’. Wel interessant is dat Van der Meer in dat AD-interview zegt VVD’er te zijn geweest, totdat die ‘over links gingen’ en Pim Fortuyn kwam. Er zijn tegenwoordig VVD’ers aan wie je dat nu maar moeilijk kan uitleggen. VVD links?
Van der Meer geeft aan vooral scherpe raadsdebatten op inhoud te gaan missen. Toegegeven, zijn bijdragen waren soms gelardeerd met vlijmscherpe tussenzinnetjes waar vooral Keizer en Duijsens, soms even scherp, soms met moeite, op reageerden. ,,Onze debatten moeten veel levendiger”, zegt hij hoopvol. Nu nog andere raadsleden zoeken, die dat ook vinden.

Dubbelleven
Qua invulling leefde Van der Meer een onmenselijk dubbelleven. Met een druk eigen bedrijf als bloemenhandelaar, ook nog een vestiging in het Duitse Aken, een compagnon die ziek werd, een thuisfront met drie kinderen waarvan een extra aandacht behoeft vanwege een verstandelijke beperking, uren verslindend raadswerk en qua tijd onderschat fractieleiderschap.
Nachten van drie of vier uur slapen worden dan heel gewoon. ‘Ik moest op de terugweg uit Duitsland steeds vaker mijn auto even langs de kant zetten, omdat ik mijn ogen gewoon niet meer open kon houden. Door slaapgebrek.’ Een mooie metafoor voor te overvol leven. Als nachtbraker besefte ik, in bed stappend, dat bij Dave dan bijna alweer de wekker ging.

Speeltuintje
Zo’n leven houdt zelfs een politiek idealist niet lang vol, zeker als je weet welke relatief beschamende tegemoetkoming er tegenover staat. Als we echt vinden dat de democratie, zeker de lokale, niet kan zonder dit soort actieve politici die ook met hun poten in de klei staan, dan moeten we het systeem veranderen. Anders wordt de gemeenteraad nog meer een huis van qua werk gefaciliteerde (semi-)ambtenaren, parttime werkende vrouwen en zeeën van tijd hebbende senioren. Soms ook nog van slechte kwaliteit.
Een gezellig speeltuintje waar een ambtelijk breed ondersteund bestuurscollege geen enkel tegenspel hoeft te verwachten. Eigenlijk een soort systematisch kiezersbedrog.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Dave

  1. Dat Dave van der Meer weggaat is wel jammer. Zulke lui heb je nodig om al die draaiers en likkers in de politiek Westland aan te pakken. Er zijn mindere is dus fout, er zijn geen betere, daar gaat het om.

  2. Deze column geeft precies aan waar het in dit systeem verkeerd zit. Nu kunnen alleen bepaalde groepen in de politiek komen. Mensen uit het bedrijfsleven hebben daar geen tijd voor of voelen weinig voor dat stroperige gedoe. Dáár moet iets aan gedaan worden.

  3. De doorgaans kritische columnist is nu wel mild. Dave van der Meer krijgt vooral lof toegezwaaid, maar niet alles was even fraai. Neem de LPF-rol in de affaire van de ontslagen raadsgriffier Broekema. Terecht ontslagen, oordeelde op 30 oktober 2018 de Haagse rechtbank. Als gevolg van ‘ernstig plichtsverzuim’, wegens onder meer diefstal en het lekken van geheime documenten uit het asbestdossier aan Westland Verstandig (Duijsens) en de LPF (Witkamp, ongetwijfeld met medeweten van fractievoorzitter Dave). Deze fracties trokken niet aan de bel en ook niet aan de oren van de griffier, maar lieten zich dit graag aanleunen. Konden ze burgemeester Van der Tak lekker met stiekeme informatie op zijn huid zitten. Onbegrijpelijk dat de gemeenteraad deze corruptie, gefaciliteerd door LPF en WV, zo gemakkelijk heeft laten passeren. CDA’er Piet Vreugdenhil noemde toen beiden ‘rotte appels in de mand’, maar daar bleef het wel zo’n beetje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>