Een crimineel als buurman

13 mrt

(Westland, 13 maart 2019). Het heet ondermijning, en we kennen het allemaal, weten niet precies wat het is, maar voelen aan ons water dat het niet pluis is. Voluit heet het ondermijnende criminaliteit. Het gaat dan om de vermenging van de onder- en de bovenwereld. Het niemandsland tussen wat mag en niet mag. Wat hoort en niet hoort.
Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal, zegt de politie. Ze noemt het zelfs een maatschappelijk probleem. Het begint met ‘kleine’ dingen, je huisvuil zomaar ergens neerzetten, altijd te hard rijden, door rood licht rijden en die buurman die wel aardig is maar ook wiet op zolder verbouwt. Of die andere die je niet kent, maar (criminele) spookburger is. Daarna volgen, willekeurig, drugsafvaldumping in bossen, (burgemeester)bedreigingen, uitbuiting of mensenhandel. Niemand doet het, iedereen weet het.

Sluipende bedreiging
Ondermijning gaat nog verder, en dieper. Zo is er de innesteling van (beroeps)criminelen in gewone woonwijken. Neem de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren, ook in het bedrijfsleven.
In sommige gevallen is afwijkend gedrag nog wel te zien. Het is verbijsterend dat zo’n corrupte douanier of diender plotseling een, of zelf twee, dure auto’s koopt en vier keer jaarlijks op de Antillen vakantie viert. Maar het is eveneens verbijsterend dat dat gedrag soms jaren door iedereen werd gezien, en zwijgend terzijde werd gelegd.

‘Nette pet’
Dat innestelen gaat subtiel, criminelen kopen zich in in bedrijven, wassen hun geld wit, kopen met die ‘nette pet’ vastgoed. En leven jaren gewoon zonder financiële uitspattingen, of laten het hangen op plaatsen waar het niet zichtbaar is. Een beetje crimineel is niet dom, eerder slim en intelligent.
Zijn taak is contacten opbouwen met de bovenwereld. Met bijvoorbeeld projectontwikkelaars, advocaten, makelaars en notarissen. Waarvan de meesten na enige tijd ook wel weten dat hun geld licht stinkt, maar onvoldoende om ermee te stoppen. In korte tijd zijn die boeven beschaafd ogende burgers. Prominent lid van de hockeyclub of Rotary, riante sponsors van goede doelen.

Tegenaan hangen
Maar hun afkomst verloochenen ze zelden, nog sterker, steeds verder innestelen blijft het hoofddoel. Via nieuwe maatschappelijke contacten zoeken ze ook de politiek als werkterrein. Hoe makkelijk is het een vriendje in de raad te krijgen, of te regelen. Dan is de stap naar een bepalende ambtenaar of wethouder, zelfs burgemeester, niet ver meer.
Allemaal ver van mijn bed, klinkt ook breed in Westland. Terwijl menigeen daar wel iemand kent die dingen doet die niet deugen, of die er tegenaan hangen. Achterin die tuin, bij dat en dat laantje! Niemand had dat toch gedacht van die aardige douanier, iedereen was toch verbaasd over die gigantische hoeveelheid crystal myth die onlangs werd ontdekt. In Westland!

Veelkoppig monster
Ondermijning is een veelkoppig, onzichtbaar monster in onze maatschappij. ,,En het is in Westland niet minder dan in de rest van Nederland. Het zou me niet verbazen als dit het hier groter is dan wij vermoeden”, liet burgemeester Bouke zich vorige week ontvallen. Veelzeggend vervolgde hij: ,,Ik zeg het misschien wat cryptisch, maar ik kan niet alles delen.”
Het probleem is jarenlang veronachtzaamd, ook in Westland, er moet een inhaalslag komen. “Anders moeten we accepteren dat crimineel tuig het in dit land gaat winnen.” Vooralsnog wordt er minimaal 520.000 euro uitgetrokken om het aan te pakken. Veel geld, maar ik denk dat zo’n ingenestelde crimineel om dat bedrag moet lachen.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Een crimineel als buurman

  1. Het is wel beangstigend om te lezen hoe onderwereld en bovenwereld in elkaar schuiven. Je zou er bijna verdrietig van worden. Ik hou mezelf staande door te denken dat de meeste mensen niet slecht zijn.

  2. Veel mensen weten allang niet meer wat hoort en niet hoort. Je ziet dat toch ook op straat en in winkels. Schreeuwende ouders waar hun kinderen bij staan. Goed voorbeeld zou ik zeggen.

  3. Handhaven, handhaven en nog eens handhaven, is de enige oplossing. Mensen die snel denken rijk te worden bedenken zich wel drie keer als ze weten dat ze heel snel gepakt worden. En ook het thuisfront is vaak niet onschuldig. Die profiteren ervan maar weten later zogenaamd van niks.

  4. Ook dit verhaal is weer een pleidooi voor betere salarissen voor de politiemensen. Die verdienen veel meer respect en beloning. Maar nee, in dit land gooien we zo verrot met vuurwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>