je suis rien (176)

2 mrt

Politiek exit
(Westland 2 maart 2019). Voormalig financiën-wethouder Peter Ouwendijk (VVD) viel – als lijstduwer op plaats 18 – na de laatste gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar geheel buiten de boot. Een handvol voorkeurstemmen, niet in de gemeenteraad, ook niet meer in het nieuwe bestuurscollege. Ouwendijk politiek exit, zo leek het.
Maar voor hem was een en ander geen echt duidelijk signaal dat hij het niet goed had gedaan of dat de burger-kiezer hem niet meer moest. Inmiddels is hij via de VVD Zuid-Holland lijsttrekker bij de komende waterschapsverkiezingen van Delfland op 20 maart. Rutte, en ook Peter, noemen dat logisch.

Beschijdenheid?
Het moet wel heel gek lopen wil Ouwendijk niet in dat Hoogheemraadschap Delfland worden verkozen. Maar zijn ambitie gaat nog verder. De leden van de Verenigde Vergadering (het algemeen bestuur) kiezen uit hun midden het college van (hoog)heemraden. ‘Voor die bemensing ben ik wel beschikbaar’, heeft Ouwendijk sans gêne al via de WOS laten weten. Waarom verwarren veel politici beschikbaarheid toch altijd met deskundigheid? Of heeft dat te maken met hun eigen schrijfwijze van bescheidenheid? Met de ij van ijdel.

Hijgerig
Lokaal politicus André van den Berg van GemeenteBelang Westland (GBW) krijgt deze week de eretitel ‘Opjagend raadslid’. Nog geen week nadat het Westlandse bestuurscollege trots aankondigde dat het plannen heeft om flexwoningen in ‘s Gravenzande te willen bouwen, heeft hij al hijgerig van zich laten horen. Ter info, dat zijn tijdelijke woningen voor spoedzoekers, zoals legale statushouders, Westlandse jongeren die (te) lang bij hun ouders wonen en bijvoorbeeld gescheiden ouders. Geen eigen belang, André heeft al een huis.

Partijnaam
Maar Van den Berg wil de langzaam draaiende ambtelijke molens niet afwachten en in navolging van de gemeente Purmerend zo snel mogelijk met de bouw beginnen. Inmiddels is hij ook al benaderd door twee particuliere projectontwikkelaars. Maar buiten dat, de gemeente moet zelf aan de slag en niet afwachten tot er suggesties komen, vindt hij. “Op z’n Westlands. Handen uit de mouwen, gelijk doen”.
Van den Berg zal binnenkort wel in kortebroek-bouwvaktenue naar de gemeenteraad komen. En de partijnaam zal ook wel veranderen: Gemeente Bouw Westland.

‘Oom agent is gek’
Westlandse wijkagenten doen nu aan graffiti. Op trottoirs spuiten ze met mallen: ‘Iets verdacht? Bel 112′. Waar is toch de goede oude tijd gebleven dat kwajongens nog in de kraag werden gevat als ze op de muur ‘Oom agent is gek’ spoten.
Om milieugedonder te voorkomen leggen ‘de petten’ haastig uit dat de verf afbreekbaar is en na een paar regenbuien is verdwenen. Toch is er inmiddels een GroenLinkser die waarschuwt voor de vervuiling van het grondwater. Maar daar zal de graffiti-politie wel streng op handhaven..

André bellen
Handhaven doen ze in ieder geval niet op het Westlandse strand waar volgens officiële strandtenthouders surfclubs aan oneerlijke concurrentie doen. Zonder vergunningen en met lage prijzen allerlei horecafaciliteiten aanbieden. De gemeente zegt niks over deze ‘oneerlijke concurrentie’ te hebben gehoord. Maar gaat nu wel onderzoek doen. Ze zouden raadslid André van den Berg moeten bellen. Die gaat gelijk aan de slag, die is immers van GBW, Geëttervrij Badstrand Westland

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (176)

  1. Is het nu het echt zo gek om kandidaten voor Delfland eerst te testen op waterdeskundigheid? Dat is een echt vak, waar je alleen professionals nodig hebt.

  2. Bschijdenheid met een ij, eventjes dacht ik dat de columnist de weg kwijt was. Maar na doorlezen zag ik bescheiden de clou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>