Vuurwerkvrije zones: één grote farce

6 mrt

(Westland, 6 maart 2019). Vuurwerkvrije zones zijn één grote farce. Van handhaving is geen sprake. Voor honderden zones zonder vuurwerk zijn tijdens een jaarwisseling maar een tiental boa’s beschikbaar. Politieagenten hebben het dan te druk met hun gewone werk dat op die dag nog drukker is. Omdat vandalen hen, en brandweer en ambulancehulpdiensten, belagen. Onder meer met vuurwerk.
Politici weten het niet meer, hebben geen oplossing. Als dit oudejaarsavondgedrag zo blijft, dan worden de jaarlijkse schadekosten doodnormaal, is de conclusie.

Willekeurig cijfervoorbeeld
Nieuws is pas nieuws als het in de media staat; soms valt nieuws tussen wal en schip. De citaten hieronder van een politiek verantwoordelijke zijn vier weken (!) oud. Werden uitgesproken tijdens een bijeenkomst over de jaarwisselingsschade.
Een willekeurig cijfervoorbeeld, in Westland was de ‘oud-en-nieuw’-schade aan gemeentelijke eigendommen € 65.752,50 (vorig jaar € 51.310). De kosten van verwijderen, afschermen en terugplaatsen van containers en afvalbakken – bijna 20 mille – zitten daar niet in. Ook de 26.000 euro om preventief ‘brandstapels’ op te ruimen niet.

Die bestuurder zei toen: “Er zijn hier 406 vuurwerkvrije zones, we hebben elf boa’s. Hoe zou je met simpel vernuft kunnen bedenken dat we daar kunnen handhaven. Dat is niet te handhaven en de politie, de brandweer, hebben op oudejaarsavond allemaal wel wat anders te doen dan achter jongelui aan te zitten die een rotje afsteken.”

Liederlijk
Hij vervolgde: “Het is verwonderlijk dat we het blijkbaar acceptabel vinden dat op één avond in het jaar, dat we dan alles mogen doen wat onze lieve heer verboden heeft, in de openbare ruimte. En dat leidt tot liederlijk straatgedrag, dat men niet meer toerekeningsvatbaar is, brandjes sticht, bommen gooit, met veel schade tot gevolg, en men ook de hulpverleners ernstig bedreigd…… en je haalt het toch niet in je bolle harses om deze mensen te belemmeren in de uitvoering van hun functie.”

En hij besloot: “Als we vuurwerkvrije zones afspreken, dan zeggen we met elkaar dat we daar geen vuurwerk afsteken en als het wel gebeurt spreken we elkaar daar op aan. Maar dat gebeurt ook in Nederland niet meer. We spreken elkaar niet meer aan. …. En dus hebben we een heel groot probleem, het gaat over de moraal, zeker op oudejaarsavond. Daar kunnen we heel lang over praten maar ik heb daar geen oplossing voor, eerlijk gezegd. …. En als we met elkaar niet veranderen, ja, dan gebeurt er ook niet heel veel en dan hebben we geluk als er minder schade is dan andere jaren.”
Waarna de spreker symbolisch het moede hoofd in de schoot legde.

Blik boa’s
Het is begin maart, het duurt nog tien maanden voordat het weer zover is. Hopelijk zijn er, bijvoorbeeld in Westland, nu al ambtenaren en bestuurders actief op dit punt, wachten ze niet tot na de zomervakantie. Beseffen ze dat alleen een blik boa’s opentrekken niet werkt en dat je voor een publiekscampagne waarin je burgers attendeert op hun gedrag al bijna te laat bent.
Maar mogelijk fluisteren ze in die ambtelijke kringen allang cynisch: ‘Voor een euro per inwoner moet je niet zeuren’. Zeker nu de politiek ruiterlijk toegeeft geen oplossing te hebben.

Oh, bijna vergeten, die politiek verantwoordelijke was Westlands burgemeester Bouke Arends tijdens agendapunt 10 van de raadscommissie Bestuur op 7 februari. Haalde de media dus niet. Terugkijken kan wel, er zijn mindere tv-programma’s:
https://channel.royalcast.com/westland/#!/gemeentewestland/20190207_1;

Rien van den Anker

6 gedachten over “Vuurwerkvrije zones: één grote farce

  1. De burgemeester heeft geen gelijk dat er geen oplossing is. Die is er wel: digitale handhaving. Niet op de momenten zelf ingrijpen, want dan krijg je alleen maar gedonder. Laat burgers en BOA’s alles maar vastleggen en dan later terugkijken wie de beest uithing. Daarna goed straffen!

  2. Nee, dan zal dr #doeslief campagne meer zoden aan de dijk zetten. Of de ‘tel tot tien’ campagne van de SGP. Geloof jij het?

  3. Als we als maatschappij, inclusief jongeren, echt vinden dat er vuurwerkvrije zones moeten zijn, dan moet de maatschappij, en dat zijn wij, deze proberen te handhaven. Dan moeten we er met elkaar in die buurt of wijk voor zorgen dat we elkaar daarop aan durven te spreken. Ook de eigen jeugd daarbij betrekken zodat ze zelf ook mee helpen om jongeren en ouderen in die wijk aan te spreken, als ze wel vuurwerk afsteken. Als we echt willen dan kan het, daar hebben we dan geen politie of BOA’s voor nodig. Samenleven is samen doen! Op z’n Westlands: niet lullen maar poetsen!

  4. Wel eerlijk dat de burgemeester zoiets ruiterlijk toegeeft. Maar daar schieten we niks mee op. Het enge is dat waarschijnlijk veel mensen weten wie de daders zijn. We gaan toch niet naar een wereld waarin we elkaar anoniem moeten gaan aangeven?

  5. Toen er lastige hangjongeren bij de Juliahof in Wateringen tekeer gingen kwam de LPF met het voorstel om particuliere bewakers daar in te zetten. De gemeente en de politie weten vast waar de ergste raddraaiers met Nieuwjaar wonen. Voor dat schadebedrag kun je toch ook wel particuliere bewaking inhuren, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>