Slecht gelezen, voorgekookte tekst

27 feb

(Westland, 27 februari 2019). Na de tumultueuze raadsvergadering vorige week dinsdag staat wel vast dat minstens de helft van die honderden Maasdijkse demonstranten niet gaat stemmen tijdens de provinciale statenverkiezingen. Van de weeromstuit. En dat hun vertrouwen in de politiek, zeker de lokale, al laag was, maar nu is gedaald tot ver onder het vriespunt.
Je kunt van die demonstranten vinden wat je vindt maar door de bank genomen zijn ze helder in hun standpunt. Geen tweede Maasdijks Polenhotel, net als het bestuurscollege trouwens. Een raadsmeerderheid wilde het daarentegen weer wel.  En de verwarring werd compleet toen het college  (kort voor die vergadering) meldde dat er ook nog drie andere arbeidsmigrantenlocaties waren gevonden. Waarmee het de acute noodzaak van zo’n nieuwe Maasdijkse locatie zelf ter discussie stelde. Elders ruimte genoeg, nietwaar?

Hogere wiskunde
De discussie was sowieso taalkundig al onbegrijpelijk omdat er in het voorstel werd gevraagd een verklaring van geen bedenkingen te weigeren. Voorstemmen betekende dus dat je tegen een hotel was. En tegenstemmen dat je er juist voor was. Dat is al hogere wiskunde voor een raadslid, laat staan voor een gemiddelde demonstrant.
Voor gewone burgers was het ook al warrig omdat voor- en tegenstanders dwars door coalitie en oppositie renden. Op basis van hun Maasdijkse postcode stemden twee CDA-raadsleden ‘dwars’ tegen hun fractie in!

Cryptisch amendement
Na uren totale vergaderonduidelijkheid, en een oplossing via een cryptisch amendement dat het basisvoorstel ontmande, werd iets aangenomen dat zelfs het begrip ‘compromis’ beledigde. Dat slechts als enig voordeel had dat er een besluit werd genomen, en niet uitgesteld. Inhoudelijk een gedrocht dat zeker juridisch nog staartjes zal krijgen.

En opnieuw liet de politiek zich van haar slechtste zijde zien. Na felle discussies waarbij alle hakken diep in het zand zaten, een oplossing die beide partijen geen gezichtsverlies zou opleveren onmogelijk leek, werd dus gekozen voor een truc. Waarbij uit de hoge hoed een foeilelijk bastaardkonijn werd getoverd. Een amendementaal woordenbrijtje waar de meerderheid (fluitend?) instemming aan gaf. Waar, zo bleek later, velen geen fluit van begrepen.

Slechtste acteurs
Om het allemaal nog pijnlijker te maken kregen de twee slechtste acteurs van de lokale politiek de hoofdrol toegeschoven. Zowel wethouder Leen Snijders (SGP/CU) als PvdA-eenling Nico de Gier zouden niet eens worden toegelaten tot de minste amateurtoneelvereniging. En wat ze nu samen doodserieus als oplossing oplepelden was slecht voorgelezen, voorgekookte tekst.

Achterkamertjespolitiek
Maar echt beschamend was het politieke poppenspel dat werd opgevoerd nadat burgemeester Bouke (Radeloos, redeloos of reddeloos?) Arends de regie nam om met alle fractievoorzitters in het geheim te gaan vergaderen. Om dan later uit te leggen dat hij dat niet deed als voorzitter van het bestuurscollege maar dienstverlenend met die andere pet, als voorzitter van de gemeenteraad. Omdat hij wilde komen tot ordentelijke besluitvorming.
De term achterkamertjespolitiek noemde hij onjuist, maar zijn argument daarvoor was tevoren al pijnlijk ondergraven omdat CDA-fractieleider Jenny Vermeer dat ook al vond. Soms werkt steun averechts, bevestigt het tegendeel.

Na afloop gaven enkele fractieleiders toe dat de geheime vergadering net zo goed in het openbaar had kunnen worden gehouden. Er kwam geen antwoord waarom ze dat niet publiekelijk hadden gezegd. Of niet waren weggelopen. Een Maasdijkse demonstrant was bij vertrek stelliger: ‘Dictatuur’. Onduidelijk bleef of dat een conclusie of een wens was.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Slecht gelezen, voorgekookte tekst

  1. Zo zie je maar dat politici niet eens meer doorhebben wanneer ze aan achterkamertjespolitiek doen. En het een onderdeel van ordentelijk bestuur noemen. Wie zei er ooit: Wat’s in a name?

  2. De rol van wethouder Cobie Gardien blijft in deze zaak natuurlijk bijzonder. De Maasdijkers zijn haar buren. Dat mag, maar dat zelf ook zeggen is wel zo transparant.

  3. Als je als EU-inwoner langere tijd in een ander EU-land woont, dan mag je daar ook lokaal stemmen. De tiende raadsfractie zit er al aan te komen. PolenBelang Westland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>