je suis rien (173)

9 feb

Gouden tijden
(Westland, 9 februari 2019). Het is nog niet eens zo lang geleden, maar het waren politiek gouden tijden. Waarin burgemeester Sjaak van der Tak en oppositieleider Peter Duijsens (Westland Verstandig) elkaar tijdens menige raadsvergadering woest verbaal te lijf gingen. En de laatste maar bleef praten, tot ergernis van de eerste.
Het leidde uiteindelijk tot een spreektijdenregeling die Duijsens enigszins stil kreeg. Nadeel: de regeling gold ook voor andere raadsleden en wethouders. Voordeel: sindsdien zijn er geen raadsvergaderingen meer geweest die twee avonden achter elkaar duurden.

Ratelaar
De laatste tijd, en inmiddels twee burgemeesters verder, is het verbaal geweld in de gemeenteraad minder geworden. Dat komt onder meer doordat Van der Tak weg is en Duijsens ogenschijnlijk ouder en milder lijkt geworden. Die constatering is maar betrekkelijk want de Limburgse Ratelaar ratelt nog geregeld zoals hij vroeger ratelde. En dat kan lang zijn. Zijn raadscollega-buurman André van den Berg (GBW) gebruikt soms oordopjes.

Knarsende regeling
Maar ondertussen werkte de spreektijdenregeling, knarste ook geregeld. Duijsens liep aanvankelijk geregeld in de val, kwam dan in tijdnood en probeerde slim sommige onderwerpen door te schuiven. Niet alleen hij, ook andere politici raakten weleens in tijdnood. Gingen dan onverstaanbaar afraffelen of stortten zich op interrupties. Die hen geen eigen tijd kostten.
Ook het bestuurscollege had soms gebrek aan minuten, een net beginnende wethouder had wel eens moeite om de materie kort uiteen te zetten. Soms kon een wethouder-zonder-tijd raadsleden geen antwoord geven. Ook werd er wel eens gesmokkeld, de truc om minuten over te nemen van een raadslid dat nog voldoende tijd had, lukte niet.

Meerderheid
Het was deze week die andere oppositieleider Remmert Keizer (GBW), die spontaan voorstelde om het toch nog eens te proberen, zonder spreektijdenregeling. ‘Omdat zoiets eigenlijk niet in de democratie thuishoort’.
Veelzeggend was dat zijn minst goede politieke vrienden Cor van de Mark (CDA) en Ulbe Spaans (GroenLinks) hem terstond ondersteunden. Andere partijen waren faliekant tegen of twijfelden nog. Westland verstandig, de partij van veelspreker Peter Duijsens, bleek gewoon voor afschaffing van de sprekersregeling te zijn!
Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad is nu dus voor. Maar daar moet dan wel eerst over gedebatteerd worden. Leuk om dat te doen zonder spreektijdenregeling.

Berlijn
Twee Westlandse wethouders zijn deze week ‘betrapt op de Berlijnse beurs Fruit Logistica. Karin Zwinkels (CDA) en Pieter Varekamp (VVD) waren daar, samen op pad. Hen kennende vraag je je af voor wie dat de ergste straf is. Twee thuisblijvende LPF-wethouders zagen er donderdag ín ieder geval verdacht ontspannen uit. Heerlijk, een dagje zonder Karin. Ook zonder Pieter.
Die Berliner Zwei hadden het overigens erg druk op de beurs, want op de agenda stond ook een gesprek met het Cluster Agrologistieke bedrijven. Dat ging onder meer over bereikbaarheid en verbinding van de gemeente Westland. Ja, die zijn zo slecht dat je dan maar afspreekt in Berlijn.

Groene hesjes
190208 Karin Zwinkels en Bouke Arends bij RijkZwaan
Wethouder Karen was gisteren alweer op het honk, moest wel met burgemeester Bouke Arends op bedrijfsbezoek bij RijkZwaan in De Lier. In groene hesjes, de gele waren uitgeleend. FOTO GEMEENTE WESTLAND

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (173)

  1. Velen geven vooral Ratelaar Peter Duijsens de schuld. Dat is niet altijd terecht, zijn fractiegenoten spreken bijna nooit. Als je de spreektijden bij andere fracties bij elkaar optelt kom je ook uit in lange spreektijden. Je zou alle speeches ook eens kwalitatief moeten beoordelen. Een linkse oneliner kan dan soms leuk zijn, maar ook heel dom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>