116 seconden

13 feb

(Westland, 13 februari 2019). Het was maar heel kort tijdens een commissievergadering in een lang debat over een tweede Maasdijks Polenhotel. Precies 116 seconden.
Arbeidsmigratiewethouder Karin Zwinkels (CDA) sprak toen – alsof ze voor een onrustige vmbo-klas van de schoollocatie Verdilaan 7 stond – de politieke meute toe. Eventjes, net als vroeger, gewoon weer de juf.
De spanning opvoerend zei ze dat ze volgende week dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend maakt waar er, verspreid over Westland, nieuwe arbeidsmigrantenhotels komen. Niet meer, niet minder. Een echte cliffhanger!

Lager
Ik heb het nog wel drie keer teruggekeken. Fascinerend. Karin – vaak te enthousiast hoogtonig, vooral over de tuinbouw – ging steeds lager spreken. Van sopraan naar alt.
Normaal klinken woorden dan serieuzer maar zij wekt op zo’n moment de indruk dat ze zelf ook niet helemaal weet wat ze zegt. ‘Zoals het in het ontwikkelkader staat, zo is het bedoeld’, hoor je dan. Heerlijk onbegrijpelijk, wel mooi.
Heel anders dan haar collega Cobie Gardien (LPF). Die gaat, als ze maar denkt dat zo’n mislukte mannetjesputter in de raadsklas onvoldoende luistert, hoger (en luider) spreken. En weer totaal anders dan de hoge C van GBW-raadslid Mireille van der Stelt die onlangs vol passie als een mislukte operadiva de Nashville Aria inzette.

Nee, geef mij maar de donkerbruine kout van Karen die op geheimzinnige wijze politiek en publiek prikkelt met het aankondigen van nieuwe Polenhotels, sorry, arbeidsmigrantenwoononderkomens. Waar? Hoe groot? Wanneer? Geen antwoorden, zelfs geen irritant Astrid Kersseboom-zinnetje: ‘Ja, dát vertel ik pas volgende week.’

Vooruitkijken
Gelukkig is er dan WPO Extra Plus, kun je vooruitkijken, voor 2,50 euro per maand. Daarop hoorde ik Karin op bas-niveau vertellen dat er geen hotel komt op de kale vlakte achter het World Horti Center. Niet uit te leggen aan zo’n groepje octrooirechtpikkende Chinese bezoekers. Geen lestaulant?
Ook het groengrijze stadshart Naaldwijk achter De Tuinen was eventjes een optie. De eigenaar zag het wel zitten. Op die plek kun je gemakkelijk 6.000 containers in een hofjescarré kwijt. Heb je ineens alle Westlandse migrantenhuisvesting opgelost. Maar met zoveel nieuw volk is daar dan wel een extra grote supermarkt nodig. En dat wil de buurt weer niet.

Ook het vroegere militaire Schefferspark in De Lier was langsgekomen maar dat staat tegenwoordig vol ‘beschermde’ bomen. Eenzelfde natuurobstakel was er ook aan de ‘s Gravenzandse Koningin Julianaweg waar een grootgrondtuinder wel verkoopinteresse had, maar zijn flamingokolonie niet wilde opofferen.
Karin zei daarna nog iets over haar eigen Monsterse radijstuinderij, maar toen ging het ineens mis, werd de internetverbinding verbroken en was haar sonore stem doodstil. En bleef onbekend waar die andere GML’s – geheime migranten locaties – zouden komen.

Internetloos
Misschien gaat ze dinsdag, zo fantaseerde ik internetloos, wel vertellen dat die locaties niet alleen bestemd gaan worden voor arbeidsmigranten, maar ook om de achterstand van verplicht te huisvesten statushouders op te lossen. En krijgen Westlandse jongeren die belachelijk lang op een betaalbaar huis wachten een kans om daar een leuk leven te beginnen.
Gewoon in snel te bouwen, blokkendozen van luxe containers. Gevuld met MOE-landers, modale Westlanders en Midden-Oosten statushouders. Inclusiever kan Westland niet worden.

Het maakt trouwens niks uit op wat voor stemhoogte Karin ons dat gaat vertellen. Het gaat dan om lef en durf. En die kennen geen toonsoort. Die moet je gewoon tonen.
Maar ja, ook wel hebben.

Rien van den Anker

3 gedachten over “116 seconden

  1. Containerwijken om een woningnood op te lossen is hooguit een tijdelijke oplossing. Met grote risico’s van verpaupering en andere ellende. Bureaucratie aanpakken, daar begint het mee.

  2. Karin Zwinkels zal het waarschijnlijk alleen weer leuk vinden dat ze wordt genoemd in een column. Ze begrijpt waarschijnlijk niet de achterliggende bedoeling. Maar ze zit wel op een wethoudersstoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>