Onuitgesproken, maar groeiende onvrede

6 feb

(Westland, 6 februari 2019). Het broeit binnen het CDA, landelijk, provinciaal, ja, zelfs lokaal. Geen revolutie, maar toch. Twee weken terug was de nationale coalitieclub ineens ‘om’ bij het kinderpardon, veroorzaakte bijna een kabinetscrisis. Uiteindelijk werd die omstreden maatregel afgeschaft.
Gisteren zeiden alle CDA-lijsttrekkers bij de provinciale statenverkiezingen onverwachts over het lopende klimaatdebat dat Nederland niet moet doorslaan in de ambitie om de CO2-uitstoot te verlagen, zeker niet nu het debat gekaapt wordt door ‘drammers en dromers’. 

Polenhotel
Ook lokaal lijkt er een ander CDA te ontstaan. Hier waren de christendemocraten ook plotsklaps ‘om'; niet meer tegen maar juist voor een tweede Maasdijks Polenhotel. Terwijl hun eigen bestuurscollege, met twee CDA-wethouders, daar juist tegen is.
Maar hier ging het gelijk mis, want na enige commotie kwam een vertrouwd warrige verklaring dat ze niet ‘om’ waren, maar altijd al ‘om’ waren geweest. Maar dat niet ‘om’ zijn betekent wel een ommezwaai; dat het collegevoorstel wordt weggestemd. 

Profileren
Logisch dat het CDA zich richting provinciale verkiezingen op 19 maart wil profileren tussen het harde neo-kapitalisme van de VVD en het gedreven groene van GroenLinks. Dan wil je wel wat socialer worden als je achterban mort over het onmenselijk wegsturen van illegale kinderen. Dan wil je wel het, in verwarring geraakte, kiezersvolk geruststellen dat de wereld niet vergaat als je morgen nog geen gasloos huis hebt. Dat werkt.

Dominante LPF
Gelukkig is er ook alweer een nieuwe kans voor CDA Westland om zijn ‘tanden te tonen’. Want, officieel onuitgesproken, maar bilateraal hoorbaar, is er groeiende onvrede binnen de fractie en bij de partijbonzen. Er wordt vooral met ergernis gekeken naar de nogal dominante houding van de twee LPF-wethouders Gardien en Van der Stee. Gelijkhebberig en eigenzinnig, heten ze. Een ingewijde beschrijft de Westlandse coalitie nu als een huwelijk waarin ze nog wel van elkaar houden, maar er al wat minder wordt gevreeën.
Menig CDA-fractielid stoort zich ondertussen ook aan de fortuynistische, betweterige, brutale houding van de LPF-fractie. Die wrevel is vooral te merken bij nieuwe fractieleden die, niet meer gehinderd door een ouderwetse gezagsgetrouwe CDA-cultuur, zich daarover willen uitspreken. Vaker tanden willen tonen dus. 

Thierry Baudet
Die veranderde CDA-toon heeft lokaal toch ook weer te maken met die komende verkiezingen. Het CDA weet nog maar al te goed dat het bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar redelijk op het nippertje de grootste partij is geworden. En het vreest dat die ‘vervelende’ LPF bij de statenverkiezingen wel eens zou kunnen groeien.
Niet dat de fortuynisten mee doen, maar er is vorig jaar wel een afspraak gemaakt met (het landelijke) Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Die laatste steunde toen de LPF-campagne en de lokale politieke federatie Westland helpt hem nu. Gaat ook op jacht naar zwevende CDA’ers. Een mogelijke Westlandse winst voor FvD kan je dan al snel vertalen in winst voor de LPF. Of in verlies voor het CDA

Virtueel
Natuurlijk, zo’n winst is dan slechts virtueel maar zal de LPF wel aanmoedigen subtiel door te gaan op dezelfde brutale, dominante weg. Niet te veel, want het collegeclubje moet wel tot 16 maart 2022 bij elkaar blijven, tot de volgende raadsverkiezingen.

Als in dat eerder aangehaalde huwelijk, het wordt dus wat meer vriendschap dan liefde, iets meer ruzie en weinig vrijen. En soms eventjes vreemdgaan met de oppositie mag ook nog. Geen wonder dat ze bij de LPF weten wat lachen is. Daar kan het CDA veel van leren.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Onuitgesproken, maar groeiende onvrede

  1. In veel Nederlandse bungalowparken verblijven in laagseizoenen (Poolse) arbeidsmigranten. Kunnen die Polenhotels in hoogseizoenen niet gebruikt worden door gewone toeristen? Kun je de toerismesector gelijk een boost geven?

  2. Ik ben wel benieuwd of dat andere CDA ook na de verkiezingen nog blijft bestaan. Het werd tijd trouwens dat deze partij iets moderner gaat worden. Ik ken bijna geen veertigminners die daar bij zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>