je suis rien (159)

3 nov

Meloen
(Westland, 3 november 2018). Bij de ChristenUnie noemen ze iets wat je politiek tegen heug en meug moet accepteren: een meloen doorslikken. Zoiets proef je ook bij de (late) LPF-reactie op de voordracht van de komende burgemeester Bouke Arends. Die kwam pas donderdagochtend. Zonder felicitatie heten de Fortuynisten heten hem welkom, met een hele grote ‘maar ….’

Linkse, rechtse directe
Dat er een PvdA-burgemeester komt noemt de LPF zowat niet uit te leggen, omdat het socialistische gedachtegoed op sterven na dood is. Een linkse directe heet dat, O nee, een rechtse.
Maar omdat hij van ‘Niet lullen maar poetsen’ is en al getoond heeft geen angsthaas te zijn, mag ‘ie wel komen. Dan moet hij wel zijn rode stropdas thuis laten en geen thee gaan drinken. Volgens mij houdt die Bouke wel van dat soort platte humor.

Ook PvdA-lid
Maar echt leuk, in de slotzin meldt de LPF nog dat niet vergeten mag worden ‘dat onze grote politieke roerganger Pim Fortuyn ook ooit lid was van de PvdA’. Dat klopt, maar dat is wel de helft van het verhaal. Pim sympathiseerde eerst met de Communistische Partij Nederland (CPN). Die weigerde hem toe te laten. Toen werd hij maar lid van de PvdA. En weer later van de VVD.

Huize Snijders
Wethouder Leen Snijders mag van zijn vrienden-collega’s in het bestuurscollege nog 10 jaar in de (voor hem niet legale) agrarische dienstwoning blijven wonen. Maar eerst wacht hem komende woensdag nog een extra raadsvergadering rond ‘zijn affaire’. Met een furieuze oppositie. Ook binnen zijn SGP wordt trouwens al gemord. Iemand waagde zelfs te suggereren: ‘Zou Leens huis niks voor Bouke zijn?’

Dankdag
Die extra vergadering was aanvankelijk gepland op maandag, maar dan kon een deel van het bestuurscollege niet. Op die avond zijn er de wethouderlijke, maandelijkse publieksspreekuren, van 7 tot 8 uur. Ja, en na dat gezeur van de burgerij wil je naar huis, geen lastige raadsleden op je dak krijgen.
Maar het kan nog allemaal anders worden, want woensdag is het Dankdag voor gewas en arbeid. Vorig jaar wilde de burgemeester op die dag geen vergadering houden.

Energie
De nieuwe Nieuweweg tussen Poeldijk en Den Haag is niet alleen duurzaam maar wekt ook energie op die nodig is voor de verlichting, repareert het asfalt zichzelf en in de berm groeit biobrandstof. De eerste ‘Hollandse’ Westlander is al langs de weg gesignaleerd; op zoek naar een stopcontact voor zijn mobiele oplader…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (159)

  1. Wel klein om de LPF te kritiseren over het verleden van Pim. Veel historisch besef mag je vanuit die hoek toch niet verwachten, nietwaar?

  2. Uit de trage en inhoudelijke reactie van de LPF op de voordracht van Bouke Arends kan ik slechts de conclusie trekken dat die partij tegen heeft gestemd. Het is bijna de vertrouwelijkheid van de vertrouwenscommissie schenden. Of heeft Dave van der Meer als commissielid wel voor gestemd?

  3. Ik begrijp dat die extra vergadering nu ook op woensdag niet meer doorgaat, zoals de schrijver van deze rubriek al suggereerde. En nu? De burgemeester heeft zich op voorhand al publiekelijk verdedigd. Als de boze tegenstanders dat nu ook via de media doen heb je geen extra raadsvergadering meer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>