Presidium

7 nov

(Westland, 7 november 2018). Maandagavond, ik zit bij een vergadering van het Presidium,  in zaal Cress van het tweede gemeentehuis aan de Laan van de Glazen Stad. Met een gepaardenstaart raadslid als voorzitter, een griffier die zelfs sprekend muisstil is en een beetje onwennige wethouder die de burgemeester vervangt. Met negen leden van het Presidium, het instituut waar onder meer (extra) raadsvergaderingen worden vastgesteld.
Presidiummers zijn fractievoorzitters, maar de liberale leider laat zich vervangen door een gewoon raadslid dat geregeld rondkijkt met zo’n blik van ‘Wat doe ik hier?’. Dat overkomt mij soms ook, dat schept een band.

‘Spookbeelden’
Shocking item van deze belangrijke bijeenkomst: Wanneer houden we een extra raadsvergadering over wethouder Leen Snijders die van het bestuurscollege nog 10 jaar mag blijven wonen in zijn agrarische dienstwoning? De oppositie vindt dat er bij dit besluit met twee maten is gemeten.
Voor burgemeester Agnes van Ardenne hoeft die vergadering klaarblijkelijk helemaal niet; zij spreekt, publiekelijk en voor haar beurt, van ‘spookbeelden’. Ja, dan wordt de wens voor een extra raad alleen maar groter.

Gefixt
Alle oppositiepartijen, 18 van de 39 zetels, vroegen vorige week al om die raad (afgelopen) maandag te houden. Bij een normaal bedrijf zet je dan de digitale datumprikker in. Of je gebruikt zo’n groepsapp. In een kwartier gefixt, hooguit een half uur. Zo niet in politiek Westland.
Daar gaat die griffier bellen, nog net niet draaien, dan blijkt dat de burgemeester niet kan en enkele wethouders burgerspreekuur hebben. Kon het dan niet gisteren, tijdens de begrotingsvergadering? Maar dat wil de oppositie deels niet omdat vorig jaar die grote geldbijeenkomst urenlang werd ‘verstoord’ door het gedoe rond de Kwekers in de kunst.

Dankdag
Woensdag (vandaag) komt even om de hoek. Maar CDA en SGP/ChristenUnie zeggen dat dat de Dankdag voor Gewas en Arbeid is. De LPF onderstreept dat er in de jaaragenda is vastgelegd dat er op die dag en natuurlijk op 6 mei (de sterfdag van Pim Fortuyn) niet politiek wordt vergaderd. Maar op deze woensdag zijn er wel twee andere gemeentelijke sessies! Bij minstens één moet ‘boosdoener’ wethouder Snijders aanwezig zijn. Die is van de SGP/Christenunie.
Daarna gaat de griffier maar weer eens rondbellen. Volgende week woensdag? Anderen hebben al afspraken. Uiteindelijk wordt, om verder geharrewar te voorkomen, maandag het presidium bijeengeroepen. Opmerkelijk, want dat is speciaal voor dat soort agendaprobleempjes…

Soort conferentie
Met het vingertje wordt ‘vergaderend’ de agenda doorgelopen, dag voor dag. Uiteindelijk wordt het komende maandag, al moet de plaatsvervangend burgemeester/wethouder wel een ambtenaar vragen om in de agenda van de echte burgemeester te kijken. Een zucht van verlichting: Agnes kan ook.
Maar waarom niet morgen of vrijdag? Aarzelend vertelt de wethouder dat het college donderdag, ook vrijdag, bij een soort conferentie is. Dat blijkt een tweedaagse sessie om de kwaliteit van het college beter te maken. Ik dacht nog, zoiets zou ook perfect voor het Presidium zijn.
Waar is dat?, vraagt iemand nog. En kan het college misschien niet ‘s avonds even op en neer terugkomen? Maar de wethouder wil niet zeggen waar de conferentie is.

‘s Avonds thuis maar begonnen aan de nieuwe, zesde serie van House of Cards op Netflix. Toegegeven, de werkelijkheid van House of Glass is knulliger, vaak wel leuker. Als je er van houdt.

Rien van den Anker

Een gedachte over “Presidium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>