Rooie rakker

31 okt

(Westland, 31 oktober 2018). Heel verrassend dat de Westlandse gemeenteraad een ‘rode’ burgemeester heeft voorgedragen. Voor een rechtse stad, waar links ongeveer op sterven na dood is. Niet lachen, met de komst van een socialistische burgervader is het ledenbestand van de lokale PvdA ongeveer verdubbeld! Sommigen noemen het spectaculair, anderen zijn alleen maar verdrietig dat het geen vrouw is geworden.

Wel bijzonder is dat er geen CDA’er komt. Westland, zo geloven nog velen, is immers een christendemocratisch bolwerk, waar dus een eerste burger van die kleur thuishoort. Die partij is nog steeds een grote politieke machtsfactor, maar door toenemende secularisatie tanende. In dat licht was het mogelijk de laatste kans geweest op een CDA-burgemeester. Over zes of twaalf jaar is de partij misschien een kleintje; zeker niet meer de grootste.

Verbazing
De 52-jarige Bouke Arends wordt nu de nieuwe burgemeester; tot 18 december is hij nog economie-wethouder in Emmen. Landelijk raakte hij vorig jaar bekend omdat hij na bedreigingen, mogelijk van een motorclub, enkele weken moest onderduiken. In de omgeving van Emmen is behoorlijk wat tuinbouwindustrie. Dat telde in zijn voordeel.
De aanbeveling gaat nu via de Zuid-Hollandse koningscommissaris naar de minister van binnenlandse zaken die haar voorlegt aan de Koning. Die de benoeming dan koninklijk maakt.

In het geruchtencircuit gonsden namen van CDA’ers en van aan lokale partijen gelieerde kandidaten. Ook van GroenLinks en D66, maar geen socialistische. De Westlandse PvdA-leider Nico de Gier moet, toen hij het hoorde, zijn omgevallen van verbazing.

Twijfels
Op het grensje van de anno 2018 bizarre geheimhouding zeggen politici terloops dat de politieke kleur van de kandidaten niet meetelde. Dat gebeurt zo nadrukkelijk dat je daar twijfels over moet hebben. Het moest en zou de beste kandidaat worden.

Dat suggereert dat de politiek in die vertrouwenscommissie ontbrak, dat alleen de talenten van de kandidaten meetelden, en de toekomst van het Westland. Dat is natuurlijk niet zo, want dan hadden ze daar wel negen (burger)professionals neergezet. En geen (lokale) politici, want ook die blijven politici. Bij wie altijd meespeelt: Past het mij, de partij en de achterban. En die eigenlijk alleen maar hun eigen kandidaat, of een politiek bevriende, willen.

Strategisch
Dus wat doet zo’n politicus met een (kansloze) kandidaat, die wil voorkomen dat de kandidaat van een grote concurrerende partij de winnaar wordt? Die komt met een alternatief. Niet met een persoon uit zijn eigen partij, maar met iemand, die ook voor de concurrent ongevaarlijk is. Dan benadrukt hij dat die veel beter is dan zijn eigen kandidaat. Maar ook beter dan die van ‘hullie’.

Dat is geen vuil spel, hooguit strategisch, al zit er wel wat machiavellistisch in. Met een groot voordeel, romantische naïevelingen in de vertrouwenscommissie hebben het veelal niet eens door. Het eindresultaat telt: niet de eerste de beste wordt het, maar de tweede.
De Westlandse keuze is eigenlijk een keuze voor iemand die politiek gezien niemand in de weg zit, ook niemands vijand is. Die, vrijwel zonder eigen partij, altijd boven de partijen staat. Als dat geen politiek is!

Behoudend
Nu alleen nog maar afwachten wat voor ‘rood’ vlees er in de pluchen kuip gaat zitten, want de tijden van een progressieve PvdA zijn allang voorbij. Al decennia terug hebben ze daar de principiële partijveren overboord gegooid. Sindsdien is die club deels conservatief, soms zelfs rechts, geworden. Bijna net zo behoudend als veel Westlanders. Mogelijk past die ‘rooie Bouke’ daar wel naadloos in.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Rooie rakker

  1. De PvdA Westland is zeker blij met de voordracht. Niet omdat we ‘klein’ zijn, maar omdat de gemeenteraad een keuze heeft gemaakt voor wat in hun ogen de beste kandidaat is. En dat is gezien de verdeeldheid die je vaak ziet in deze raad, toch een mooie uitkomst. Ook dat er niet voortijdig is gelekt, is een compliment waard. En dat Bouke Arends als PvdA-er de Westlandse PvdA mag ‘versterken’ vind ik als voorzitter natuurlijk heel fijn. Welkom Bouke!!

  2. Iedereen is blijkbaar weer vergeten dat Westland eerder een burgemeester van PvdA huize had: Rein Welschen uit Eindhoven ( ook van ver weg) ; volgens mij alom geprezen destijds! Wat mij wel opvalt is dat het nu opeens oorverdovend stil is bij anders zeer actieve lokalo’s op “social media”. Kom op jongens(…) kan er geen digitale felicitatie meer af? Waar een grote gemeenteraad toch klein in kan zijn…

    • Geheel mee eens Eric Borggreve. Een goede burgervader staat boven de partijen. en kennelijk heeft Bouke al zijn sporen verdiend in gemeente Emmen waardoor hij een gewaardeerd kandidaat werd en met MEERDERHEID van de Westlandse raad nu is voorgedragen.

  3. Het kan zijn dat de analyse van de columnist juist is. Maar het maakt (nu) toch niets meer uit. We hebben een nieuwe burgermeester. De reacties over zijn politieke kleur zijn niet interessant. Belangrijk is dat hij zijn taak en opdracht goed en met empathie voor de burger zal gaan uitvoeren. Overigens : verlangen de critici terug naar de vorige? List en bedrog, schwindel en affaires met doofpotten (waarvan er enkele nog staan te klepperen) waren ons deel, toch!? Dus uitkijken naar een frisse start van iemand die hopelijk de gruwelijke verdeeldheid in ons politieke landschap kan (helpen) wegnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>