je suis rien (156)

13 okt

Parttime wethouders
(Westland, 13 oktober 2018). Oppositiepartij Westland Verstandig heeft een motie ingediend waarin wordt voorgesteld alle zes wethouders parttime te laten werken. Voor 90%, en dus ook met 10% salarisvermindering. Dat zou ons ruim € 61.000 opleveren.
Volgens WV hebben de wethouders met eigen secretaresses en adviseurs veel te veel tijd over. Vroeger waren er ook minder. Bovendien, er zijn alleen maar zes wethouders nodig om de vier partijen die aan deze coalitie meedoen, tevreden te stellen. Zo’n besparende wethouderlijke aderlating is heel goed nu er nog steeds geldmiddelen ontbreken voor zorg en goede leefomgeving. Het lijkt wel verkiezingstijd!

Hoop
Het is wel een vileine motie, want iedereen weet dat het met minder bestuurders gemakkelijk kan, maar iedereen beseft ook dat minder bestuurders deze fragiele coalitie kan laten wankelen. En allemaal iets minder gaan verdienen is naar de oppositie erkennen dat ze gelijk heeft. Ook niet leuk.
Op 6 november komt de motie aan de orde. Met deze coalitie wordt ze ongetwijfeld weggestemd. Maar er is hoop, ik ken al enkele raadsleden binnen de coalitie die er wel wat in zien, en nu met tegenzin tegenstemmen. Da’s wel een begin.

181012 I amsterdam Rijksmuseum -Koen Smilde Photography-Rechtenvrij (1)
Foto Koen Smilde/Amsterdam Marketing

I amsterdam
De iconische letters ‘I amsterdam’, in de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé slogan van de hoofdstad, gaan verdwijnen. Volgens Femke staan de letters voor dualisme terwijl ‘wij in deze stad solidair en divers willen zijn’. Voor de goede orde, dat zegt GroenLinks fractieleider Femke Roosma en niet burgemeester Femke Halsema, bij toeval ook van dezelfde partij. Wat ‘onze’ Ulbe Spaans ervan vindt, is onduidelijk.
Het lettermonument staat sinds 2004 op verschillende plaatsen, maar is vooral bekend als de stoep van het Rijksmuseum. Daar is het op zich een toeristische selfie-attractie. Een meerderheid van de Amsterdamse raad wil er vanaf; beslist in november.

181012 WEstland---Fred_van_der_Ende
Foto Fred van der Ende

Lettermonument
Sinds vorig jaar kent Westland zijn eigen lettermonument, op twee plaatsen, want we hebben ook twee gemeentehuizen. Het lijkt verdacht veel op het Amsterdamse voorbeeld. Wat je er ook van vindt, diefstal is een groot woord maar namaken en kopiëren leunen er sterk tegen aan.
De kracht van de hoofdstedelijke letters is dat twee woorden in feite een hele zin vormen omdat ‘am’ dubbel wordt gebruikt. Die clou ontbreekt bij ons, hooguit zie je het woord ‘we’ eruit springen. Maar net als bij een mop; die is minder leuk als je hem eerst moet uitleggen.

Voordeel
In Amsterdam is de slogan ooit ingezet om het toerisme te promoten, dat is gelukt, er is zelfs overtoerisme. ‘I amsterdam’ sterft dus in zijn eigen succes. In Naaldwijk zijn de letters volgens mij twee keer gefotografeerd, bij de opening met Sjaak van der Tak en superbouwer Dik Wessels en ook bij de komst van het nieuwe college.
Zelfs de groepen Japanners en Chinezen die volgens Westland Marketing geregeld massaal hier op bezoek zijn, willen er geen selfie aan verspillen. Maar één voordeel, nu het origineel verdwijnt kunnen we niet ook meer worden beschuldigd van plagiaat.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (156)

  1. Als we nu eens het Naaldwijkse lettermonument Westland op het Marktplein in het Breeje Durp zetten en Gravin Machteld naar Naaldwijk verhuizen? Wel met het bordje: ‘Niet welkom in ‘s Gravenzande’..En wel die winkeliers daar de rekening sturen.

  2. Goed idee om wethouders parttimers te maken. Alleen het percentage kan wel iets hoger. 25 procent? Ook iedere dag ergens je neus laten zien voor een foto in de krant hoeft niet meer. Eén keer per week is ruim voldoende. Ik begrijp trouwens toch niet dat de kranten daar steeds weer weer intuinen.

  3. Hallo mensen, er is hoop! Ja, het college heeft – overigens naar goed gebruik geheime – plannen om aan de wens van WVS tegemoet te komen. Zij blijven weliswaar volledig in functie maar gaan één volle dag per week besteden aan publieke zaken. Zoals er zijn : taalmaatje voor inburgeraars; op bezoek bij kraamouders en voortaan bloemen vanaf 25-jarig huwelijk; spreekuur om burgers te ondersteunen bij het indienen van zienswijzen; optreden als onderwijsinvalkracht; meelopen als verkeersregelaar en ondersteunen van de groenmedewerkers bij snoeien en schoffelen. Dat alles in verband met hun portefeuille natuurlijk. Maar de goede lezer weet welke taak bij wie hoort.

  4. Met het lettermonument is het als met zoveel zaken in het Westland: net niet, niet origineel en alsof een theezakje voor een tweede keer wordt gebruikt. Dit is de waarneming van een Pseudo Westlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>