Politiek posthuum

17 okt

(Westland, 17 oktober 2018). Als jong verslaggever leerde ik voor het eerst een burgemeester kennen: Kees Verplanke in ‘s Gravendeel. Een echte protestantse mannenbroeder. Na afloop van de raadsvergadering moest ik mee naar zijn kamer. En aanhoren wat ik moest schrijven. Wel beleefd, hij noemde me zelfs meneer.

Het burgemeesterschap is de afgelopen decennia sterk veranderd. Alleen de raadsvergadering voorzitten en ‘geketend’ door straten lopen en burgerhanden schudden is er allang niet meer bij.
Bestuurlijk is het een spagaat, je bent benoemd, niet gekozen. Je hebt een soort dubbelfunctie, soms voorzitter van de gemeenteraad, dan weer van het bestuurscollege. Alsof die twee instituten niet geregeld met elkaar vechten. Je moet boven de partijen staan, terwijl je een doordesemd partijpolitiek verleden hebt. En je geregeld laten schofferen door columnisten. Kortom, een wonderlijk leven met veel petten.

Uitvoerend gezicht
En neem daarbij de groeiende taak van openbare orde, veiligheid en handhaving. Die bijna dagdagelijks belangrijker wordt; daardoor ook politieker. Hoewel alles op dat gebied samen gebeurt met politie en justitie is de burgemeester veelal het uitvoerende gezicht.
Opname van verwarde personen, wijkafsluitingen bij rampen en dichttimmeren van drugspanden, het hoort er allemaal bij. Na het neerschieten van een mogelijke terrorist mag de burgemeester (m/v) niet ontbreken. Bij een stille tocht na een verdrietig verkeersongeluk is hij een soort voorganger. Loopt meelevend voorop.

Bij persconferenties daarna wordt hij geflankeerd door een politie-uniform en een in maatkostuum gehesen justitieofficier. Is hij de uitvoerder. De bull’s eye van het lokale dartbord. De andere twee zijn er vaak alleen voor technische details.

Vertrouwenscommissie
Als je het zo bekijkt is het eigenlijk bizar dat een gemeenteraad, en een vertrouwenscommissie, zo’n solliciterende persoon moet voordragen. Raadsleden zijn veelal geen personeelschef, weten van professioneel human resource management weinig of niets. Misschien zijn de kandidaten die nu in de race zijn voor Westland daar inmiddels ook achter. En van geschrokken.
Tussen gemeenteraad en zittende burgemeester zijn er frequent functioneringsgesprekken maar zelfs de grootste positieveling weet dat die een wassen neus zijn. De raad is weliswaar de baas, maar de burgemeester in de praktijk machtig.

Kop van Jut
Nu die steeds vaker het gezicht is van (voor sommigen onaangename) maatregelen, is hij voor ‘slachtoffers’ ook Kop van Jut geworden. Een wraakobject waartegen je boos kunt worden of meer. Dat verbaast me, ik had een gemiddelde crimineel hoger ingeschat.
Ik hoor nu dat ze geregeld bedreigingen uiten. Lafhartig de spreekbuis aanspreken, alleen maar dreigen, mogelijk juridisch nog net op het randje. Dan krijg je, zoals in Haarlem, een burgemeester die uit lijfsbehoud moet onderduiken. Onderduiken! Alleen het woord al! Dat moeten we hier niet hebben. Sterker, dat kan gewoon niet. We zijn geen Turkije, of Rusland.

Gore rotpoten
Boeven moeten gewoon met hun gore rotpoten van onze klote burgemeester afblijven. Die is van ons en als er al wordt beledigd, dan doen de burgers dat zelf wel. Of in ieder geval een columnist. Mocht zich ooit zo’n dreigende onderduiking in Westland voordoen, dan is het, voor de tweede keer van mijn leven, tijd voor actievoeren. Op het Wilhelminaplein.

Dan ga ik demonstreren voor de Westlandse ‘ketendrager’ die er zit aan te komen, ook voor de nu al weken zichtbaar afbouwende waarnemer Agnes van Ardenne, ja zelfs – politiek postuum – voor Sjaak van der Tak.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Politiek posthuum

  1. Knap en subtiel om de kreet ‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’, de bekende verzetsleus van de Februaristaking in 1941, te gebruiken in deze column om te waarschuwen tegen tuig dat burgemeesters bedreigt. We moeten inderdaad waken voor een machtsovername uit die criminele hoek. Indien nodig demonstreer ik mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>