Remuneratie

10 okt

(Westland, 10 oktober 2018). Er is gemor in en rond de sinterklaasfondsen. Dat is die wereld waarin (veelal) mannetjes aan sportverenigingen en cultuurinstituten met een soms zichtbaar elitair genoegen zakjes geld uitdelen. Daar wordt nu op ordinaire wijze publiekelijk strijd geleverd over een mogelijk samengaan.

Fondsen, wat zijn dat in dit verband? Dat zijn spaarpotjes die banken met andermans geld hebben gevuld, waarna ze het aan het volk teruggeven, om er verplicht iets sportiefs of cultureels mee te doen. Zelf gebruiken ze ongetwijfeld een mooiere definitie.
Al speurend belandde ik in de jaarverslagen van Fonds Westland en Fonds 1818 die nu misschien samengaan. Zo’n clubverhaal is een fascinerend doolhof van cijfers en letters. Alles staat erin, veelal moeilijk vindbaar.

Fonds Westland
Mij interesseerde vooral wat ze doen voordat ze geld teruggeven. Zo blijkt Fonds Westland, uit strategische overwegingen (!), al jaren geleden een hele grote lening te hebben verstrekt. Aan Fonds 1818. Ook wetenswaardig, De Westlandse Druif in Monster krijgt de huur van bijna twee ton als donatie betaald.
Het vijfkoppige bestuur vergadert jaarlijks zeker zes keer; de leden ontvangen daarvoor elk 4550 euro, in totaal dus € 26.150. In de boeken heet dat Remuneratie. Volgens Encyclo.nl is dat ‘een mooie term voor een beloning voor verleende diensten’. Toch leuk om te weten.
Er is geen fondspersoneel, wel een mevrouw, die als (betaald) adviseur geleend wordt van Fonds 1818. Twaalf uur per week, kost ongeveer € 47.000.

Fonds 1818
Fonds 1818 is totaal iets anders, een bedrijf met panden en huurinkomsten. Een organisatie met directie en dertig personeelsleden. Daarboven een bestuur met als voorzitter Jan Schinkelshoek, lobbyist, voormalig CDA-Tweede Kamerlid en ooit mijn (hoofd)redacteur bij de Haagsche Courant. Die is dus toch nog goed terecht gekomen.

Bij 1818 zijn de bestuurskosten zo’n 70 mille, waarbij 4300 euro als presentiegeld staat vermeld. De totale salariskosten zitten boven de twee miljoen. Godfatherboeken lezen makkelijker, maar dit is wel spannender.

Fondsen-fittie
Maar waar gaat die fondsen-fittie over? Het bestuur van ‘kleintje’ Westland wil aansluiten bij ‘grote broer’ 1818, die in de Haagse, Delftse en Leidse regio werkt. Er zijn voorstanders die kansen zien, mogelijk ook meer geld voor Westlanders. Samen sterker, dat type lieden.
En er zijn tegenstanders die vrezen voor opslokking. Dat Westlandse clubs en organisaties ver achter in de regiorij geldaanvragers moeten gaan staan. ‘En daar gaan onze centen!’, huilen ze.

Vroege Vogels
Wie nu denkt dat er ruzie is tussen plat volk, vergist zich. Allemaal nette mensen, die zonder twijfel nog een radiogids hebben, zondags naar de kerk gaan of naar Vroege Vogels luisteren. En mogelijk ooit één bekeuring voor fout parkeren hebben gehad.
Keurige lui die nu zitten te kibbelen rondom een oude pot met geld; die zelfs niet meer in staat zijn om samen compromissen te vinden. Ook goedbedoelde hulp van (aspirant) Rijdende Rechter Remmert Keizer, die als politiek GBW-baasje vanzelfsprekend in beide kampen goede contacten heeft, mocht niet baten.
Boze achterbanners van Fonds Westland zijn een handtekeningenpetitie gestart; het Westlandse fondsbestuur heeft ‘verklarend’ averechts in de krant geadverteerd. Op sociale media slaat een burgerlijk lokaal nationalisme toe.

Maar al met al weet ik nog steeds niet of de twee fondsen nu apart of samen door moeten gaan. Volgens mij is het lood om oud ijzer. Alhoewel, samengaan scheelt wel heel veel bestuurskosten. Sorry, remuneratie.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Remuneratie

  1. Verregaande samenwerkingen, overnames of fusies worden altijd ingegeven door persoonlijke (financiële) belangen en nooit voor het doel waarvan men zegt dat dat het doel is. Hiervan zijn legio voorbeelden te noemen in het Westland. Ook bij deze fondsen is fusie weer tot doeltelling verheven ten faveure van betrokken personen. Kostenbesparingen worden sowieso nooit gehaald zoals voorgespiegeld. Beste voorbeeld: Gemeente Westland,

  2. Ik word echt boos als ik lees dat dat Fonds Westland zich wil overgeven aan 1818. Ook van die ‘verklarende’ advertentie in het AD word je niet wijzer. Het lijkt wel of er veel meer achter zit. Ik heb zelfs begrepen dat het allemaal al rond is. Schande!

  3. Over dat samengaan kan ik niks zeggen, daar weet ik te weinig van. Wel heel boeiend in deze column om te lezen wat er aan bestuurskosten wordt uitgekeerd. Allemaal vrijwilligers die goed voor zichzelf zorgen. Binnenkomen gaat per coöptatie, zittende leden benoemen weer nieuwe leden. Niks openbaar opengevallen plekken invullen.

  4. Ik hoop dat de tegenstanders van die fusie zich bundelen. Het had het bestuur van Fonds Westland gesierd als ze die stap iets democratischer hadden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>