je suis rien (153)

22 sep

Karins Piet
(Westland, 22 september 2018). Piet Zwinkels, heel lang Monsters radijskweker, staat op de CDA-conceptlijst voor de waterschapsverkiezingen in maart volgend jaar. Piet is een HBW, een halve bekende Westlander, de immer aanwezige steun en toeverlaat, ondersteuner, chauffeur, koffie-inschenker en slippendrager van zijn vrouw Karin. Die we allemaal weer kennen als ex-gemeenteraadslid en -fractievoorzitter en kandidaat-lid voor de Tweede Kamer. En sinds enkele maanden ook als Westlands tuinbouwwethouder.

Hoeksteen
Sinds zij die drukke baan heeft Karin haar ‘ik doe alles voor jou’ – mannetje grotendeels ambtelijk vervangen. Daardoor is de agenda van Piet flink leger geworden. ‘Gaten’ konden niet worden opgevuld met een Netflix-abonnement. En alleen naar de kroeg gaan is niks voor hem.
Dan maar de politiek, want wat Karen kan kan ik ook, moet Piet na zoveel jaren partnerstalkerij hebben gedacht. Zijn prikkelende campagneslogan heeft hij al gekozen: ‘Het eigen gezin als hoeksteen van de samenleving’. Tenzij Karen natuurlijk nog dwars ligt.

Goed nieuws
Toneelmaker en cabaretier Aart van den Berg heeft het qua liedjes schrijven geheel gehad met het Westland. ‘Ik heb inmiddels alles wel behandeld, meer weet ik gewoon niet’. Goed nieuws, zijn we daar eindelijk van af. Al dat gezeur over ‘mooie kassen’ en ‘Ons kent ons’.
Dat laatste is zowel ironisch als ernstig bedoeld. Vriend én vijand, die Aart kennen, weten immers dat hij artistiek gezien veel en veel meer in zijn artistieke mars heeft. En bredere waardering verdient.
Cultureel oprotten, Berg! En zijn oproep om met Westlandse suggesties te komen moeten we dus collectief gewoon negeren. Wegwezen. En gauw ‘elders’ nog mooiere teksten schrijven.

Geen afscheidstournee
Van den Berg, bekend van de traditionele 4 mei toneelherdenkingen in De Naald, begon gisteravond zijn vierdelige serie ‘Westland in liedjes’. Nog één keertje, maar we mogen het geen afscheidstournee noemen. Alhoewel, na zijn opmerking over zijn leeggeschreven Westland lijkt het er wel op.
Wie ze wil horen kan ook nog terecht in De Binnenhof in Naaldwijk (30/9), De Kastanjehof in Kwintsheul (5/10) en in De Rank in De Lier (30/11). Reserveren via nimaramiti@gmail.com. Zangeres Maghen Hilgersum en pianist Sebastiaan Philippa doen daar het werk, Aart zit dan te luisteren. Al dromend van dat elders.

Eigen vlees
Een slager die zijn eigen vlees keurt wekt over het algemeen weinig vertrouwen. Dat ligt anders bij de Naaldwijkse slagerij Van Leeuwen, waar volgens plan binnen afzienbare tijd de vierde generatie ‘eigen vlees’ het bedrijf gaat overnemen.
De 21-jarige Dylan van Leeuwen is nu al de beste jonge slager van Nederland. Zijn carrière schiet als een komeet omhoog. In mei gaat hij namens Nederland – en een beetje Westland – naar de International Young Butchers Competition 2019 in Frankfurt. Dylan heet inmiddels in professionele vaktermen een biefstuk van de haas.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (153)

  1. Ik dacht even de ‘je suis rien’ gek was geworden met zijn opmerkingen over Aart van den Berg. Maar even later had ik het door. Het zou jammer zijn als Aart minder Westlands gaat worden, maar de talenten om groter en bekender te worden zitten er zeker in. En dat geldt ook voor zangeres Maghen Hilgersum.

  2. Piet Zwinkels is een aardig mens, ik denk te aardig voor de politiek, zeker in dat monolistische wereldje van de waterschappen. Hij moet de vorige dijkgraaf daarover maar eens bellen.

  3. Het mag wel, maar toch vind ik het iets geks hebben: zij wethouder, hij in het waterschap. Een soort oligarchie op mierenniveau, in ieder geval een begin daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>