Designated Survivor

19 sep

(Westland, 19 augustus 2018). Nederland krijgt nu ook te maken met het uit Amerika overgewaaide verschijnsel Designated Survivor. Dat betekent dat er bijvoorbeeld op Prinsjesdag, als toute hotemetoot in de Ridderzaal zit, één persoon afwezig is.
Die aangewezen overlever zit dan op een afgelegen en vooral veilige(r) afstand. Mocht er iets fataals gebeuren, geen overlevenden bij brand of aanslag, dan is er in ieder geval één die bestuurlijk en politiek weer de draad kan oppakken. Daarom zat ik gisteren dus niet in de Ridderzaal; ook niet bij de gemeenteraad aan de Naaldwijkse Verdilaan.

Tot mijn verbazing ontdek ik, vermoedelijk ergens in die Achterhoekse bunker, dat er internet is. Kan ik live toch de Westlandse raadsvergadering meemaken. Door een foute beeldinstelling is iedereen wel een beetje dikker, gekleurder, lijkt ook menselijker. Het geluid is overigens net zo slecht als in Naaldwijk.
Op verre afstand dat politieke kassenwereldje bekijken en beluisteren heeft wel voordelen. Onervaren gedraai, papiergefriemel en nerveuzerig neusgedraai blijven buiten beeld.

Geknor
Ik had wel meer discussie verwacht over het geheim maken van stukken rond de met geknor vertrokken griffier Broekema. Stukken die hij naar alle raadsleden had gemaild, die ook uitgebreid in de media hebben gestaan en die gistermiddag deel uitmaakten van een openbare rechtszitting in Den Haag.
Heel surrealistisch als een bestuurscollege dan geheimmaking bepleit van iets dat voor iedereen beschikbaar is. En raadsleden ook nog verordonneert daarover niet met journalisten te praten. ‘Ik maak zelf wel uit met wie ik waarover praat,’ lacht dan een raadslid.

Op zo’n 12-inch schermpje turend duren gekonkel, ontkenningen, betuttelingen en verdraaiingen heel lang. Doen de behoefte aan een alcoholische versnapering flink toenemen. Maar zoiets wordt een overlever, zelfs een aangewezene, niet gegund.
Na uren babbelen wordt in die raamloze, betonnen ruimte wel duidelijk dat die extra, ook nog eens besloten, raadsvergadering midden augustus een pijnlijk beginnersfoutje is geweest. Er klinkt een voorzichtig mea culpa; gaan er ook wethoudershakken in het zand.

Twee werelden
Verder blijkt dat de relatie tussen overheid en bedrijfsleven, in Westland een broodnodige, inmiddels getekend wordt door wederzijds onbegrip en onwetendheid. Twee werelden die elkaar tegen beter weten in proberen te begrijpen.
De wens dat beide ooit nog eens met een visie komen die dieper gaat dan economische groei, arbeidsmigranten, werkgelegenheid en ook nog een leefbaar, groen gebied, is vrijwel uitgesloten. Ondertussen hangt de burger er als een sociaal politiek schaamlapje bij. Dat wordt misbruikt door beide partijen die allemaal suggereren dat ze het beste met hem voor hebben.
Tijdens de raadsvergadering leutert het maar door, wens je geregeld dat een voorzitter, zelfs een waarnemende, vaker fors de hamer hanteert. De truc om stilte af te dwingen door zelf zachter te gaan praten, is inmiddels een bot mes.

Kakofonie
In de almaar aanzwellende kakofonie gaat bij mij, slechts omgeven door kale bunkermuren, het beeld plotseling op zwart; is er ineens een doodse stilte. ‘Westland’ is verdwenen. Weg, Verdilaan.
Een boem heb ik niet gehoord, wel rinkelt enkele minuten later zo’n hele ouderwetse telefoonbel op de bunkergang.

Toen wist ik niet of ik wel zo blij was de aangewezen overlever te zijn. Maar ik besefte ook gelijk dat het alleen maar beter kon worden.

Rien van den Anker

2 gedachten over “Designated Survivor

  1. Ik weet wel wie ik als Designated Survivor zou aanwijzen: Peter Duijsens van Westland Verstandig. Zijn afwezigheid geeft veel rust in de Westlandse politiek.

  2. Verder blijkt dat de relatie tussen overheid en bedrijfsleven, in Westland een broodnodige, inmiddels getekend wordt door wederzijds onbegrip en onwetendheid, schrijft de columnist. Zo hoort het ook. Stel dat die twee te veel met elkaar gaan samenwerken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>