Een jaar later

26 sep

(Westland, 26 september 2018). Morgen is het exact een jaar geleden dat Sjaak van der Tak Westland als burgemeester verliet. Feestelijk, met pluimen, lof en complimenten. Voor hem gloort een glanzende carrière bij LTO Glaskracht. Een maand later breekt de pleuris uit.
Dan wordt bekend dat hij vlak voor zijn vertrek een door hem toegezegde subsidie voor de Kwekers in de Kunst heeft doorgedrukt. Wethouders in feite voor het blok zettend.

Het is niet het enige lijk dat uit de kast rolt. Ook de Wateringse asbestbrandprocedure en de ontslag-affaire rond gemeentegriffier Broekema blijken nog springlevend. Sjaaks toekomst als (glas)tuinbouwtopman begint ‘gekrast'; zijn ongeschuurde verleden achtervolgt hem. Nog dagdagelijks.

Schone lei
Menigeen verwacht of hoopt dat ‘tussenpaus’ Agnes van Ardenne zijn boeltje zal opschonen zodat haar opvolger, die binnenkort bekend wordt, met een schone lei kan beginnen. Tevergeefs.
De drie erfeniszaken zijn inmiddels cash cows voor advocaten, ook gemeentelijke. Zo ook in de zaak van de Kwekers in de Kunst, die 40.000 euro krijgen overgeboekt, met nog een toezegging van zestig mille. Westland wil dat geld terug. De rechter heeft de partijen naar elkaar terugverwezen, maar dat mislukt. Nu ligt het initiatief weer bij de gemeente. Amateur-bookmakers weten het zeker: de gemeentelijk kansen zijn niet groot. Hooguit fifty-fifty.

Altijd een knoop
in je maag is ook
geen leuk leven

Bij de Broekema-zaak lopen de zwarte toga’s eveneens eurogrijnzend rond. Ook daar is het geen uitgemaakte zaak dat de gemeente er zonder financiële kleerscheuren van af komt. Eind oktober komt een (eerste) rechterlijke uitspraak. Een (tijdrovend en kostbaar) hoger beroep is mogelijk.
Sjaaks derde ‘rommelpot’ betreft de afhandeling van de asbestbrand. Die zaak en ‘Broekema’ lijken elkaar te raken nu de laatste wordt beschuldigd van lekken van (!) asbeststukken. Of dat voor partijen gevolgen heeft is onduidelijk. Alles zit financieel-juridisch muurvast. Dat stoort ook de politiek: coalitiepartij LPF Westland wil nu een raadsenquête. Een zwaar politiek paardenmiddel, met verklaringen onder ede. Een raadsmeerderheid lijkt in zicht.

Loden last
Zo rust Sjaaks erfenis nog immer als een loden last op Westland. Een financiële, vooral ook een imago beschadigende. Bij de eerste twee affaires is de vraag waarom de ego’s zo halsstarrig groot zijn (geweest/gebleven). Waarom niet die meloen van veertig mille – met gemeentelijke tegenzin – gewoon doorslikken? En de rest met creatieve opdrachten afkopen?
Had met Broekema niet eenvoudiger en sneller een oplossing kunnen worden gevonden, rond de tafel in plaats van voor de rechtbank? Bij de asbestzaak ligt het complexer, maar na verloop van tijd was ook die pijn, desnoods knarsetandend, vergeten, hadden financiële wonden kunnen helen.
Voor de Westlandse beeldvorming was dat een stuk beter geweest. Waren afkoopsommen en advocatenrekeningen peanuts geweest in vergelijking met de kosten om het nu zo beschadigde Westland-imago weer op te krikken.

Te weinig
Ondertussen loopt die geheime procedure rond een nieuwe burgemeester gewoon door. Formeel met twaalf kandidaten. Die lezen natuurlijk ook kranten, volgen sociale media. Ik heb voorziene geest noch lekkende bronnen, maar bij enkelen moet het enthousiasme tanende zijn. Mogelijk zijn er al afgehaakt. En krijgen we, zoals in Amsterdam gebeurde, een nieuwe ronde voor andere kandidaten. Omdat er inmiddels te weinig zijn. Allemaal mede mogelijk gemaakt door Sjaaks erfenis.

En het is nog lang niet voorbij, zo weet hij ondertussen zelf ook. Iedere dag een knoop in je maag is immers geen leuk leven.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Een jaar later

  1. Als er sprake is van schuld, dan is niet alleen Van der Tak schuldig. Het collectief college is ook aansprakelijk, het vorige maar politiek ook het huidige. Bij de griffier mag ook diens baas, lees de gemeenteraad en de werkgeverscommissie worden aangesproken. Daarom zou het niet zo gek zijn als de gemeente Westland schikt, want je kunt natuurlijk niet een heel college en een hele raad naar huis sturen.

  2. Wanneer houdt het nu op met die Van der Tak? Het blijft maar zeuren en zo langzamerhand weet niemand meer waar het allemaal over gaat. En de advocaten maar lachen. Neem een beslissing.

  3. De meeste politici hebben geen last van knopen in de maag. Zeker niet als ze naar hun eigen verleden kijken. Die mensen zitten nu eenmaal anders in elkaar dan niet-politici. Neem Sjaak, als die wel last zou hebben van knopen, dan had hij toch allang iets laten horen wat er volgens hem allemaal is gebeurd. Of komen er dan dingen boven water waaruit kan blijken dat hij het toch allemaal niet zo goed heeft gedaan?

  4. Het is wel wrang. Je gaat weg als burgemeester om ambassadeur in de tuinbouw te worden en kom je in die nieuwe rol allerlei mensen uit je vorige baan tegen. Daarmee heb je halve gesprekken, want over die erfenis wordt natuurlijk niet gesproken. Ik zou maar een andere baan zoeken. Ver weg van het Westland. Maar niet naar Drenthe want daar woont Broekema. Groningen lijkt me wel iets voor hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>