je suis rien (151)

8 sep

Fietsvrij Winkelrijk
(Westland, 8 september 2018). In Hartje Winkelrijk Naaldwijk mag je niet meer fietsen. Het kan wel, maar dat kost – bij betrapping – 55 euro. Snorren en brommen zelfs 95 euro.
Past naadloos in het Westlandse veilig verkeersbeleid, zegt de gemeente. Die maatregel is sinds kort nieuw leven ingeblazen met boeteborden aan de centrumgrenzen. Met daarop in kapitale, klantvriendelijke letters: BOETE. En, als op een menukaart, daaronder die overtredingstarieven.

Ouderwets
In veel steden, ook werelddorpen, worden bij pleinen fietswandeloplossingen gekozen. Er komen gescheiden, zichtbare, kleurrijke paden, soms met aan- en uitknipperende LED-lampjes. Minimaal zijn er ‘fietsvrije uren’, ‘s morgens en ‘s avonds.
Hier niet, er zijn namelijk klachten dat er veel op het vernieuwde Wilhelminaplein wordt gefietst. Van wandelaars, omwonenden, horeca? Niemand weet het, mogelijk één ambtenaar.
Maar het fraai gerestaureerde Wilhelminaplein is – zonder fietsers – nu ineens weer een beetje ouderwets ongezellig geworden. Nu de terrassen nog weg. Het wachten is op klagende fietsers.

Vuurwerkzones
Fractieleider Willy de Zoete (Christenunie/SGP) kan met haar zachte stem geregeld luidruchtig politiek, veelal vooral mannelijk, raadslawaai zonder enig probleem dempen. Dat lukte deze week ook tijdens een discussie over meer of minder vuurwerkvrije zones, of zelfs een compleet verbod van knallers en sierdingen.
Je moet in Westland plekken benoemen waar je juist wél vuurwerk mag afschieten, zei ze zacht, maar hoorbaar. Een soort omdenken dus. Iedereen viel stil na dit, voor iedereen, verrassende voorstel.
Het blijkt ook al in haar verkiezingsprogramma te staan. Had dus niet iedereen, zelfs geen raadslid, gelezen! Ook al verrassend.

Ombuds(t)er
Moet de gemeente Westland iemand met een ombudsfunctie krijgen? Er zijn zowel voor- als tegenstanders. De eerste groep groeide toen voorstander Peter Duijsens (Westland Verstandig) liet weten dat zo’n ombudspersoon wel eens zou kunnen leiden tot vermindering van het aantal raadsvragen van zijn kant.
Duijsens is onbetwist collegevragenkampioen! Als hij zijn uitspraak schriftelijk vastlegt, komt die ombuds(t)er er vast en zeker.

Zimbabwe
Bij de provinciale verkiezingen doet Westland volgend jaar mee met een experiment om centraal de stemmen te tellen. Het kon niet uitblijven dat GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer tijdens die discussie een al jaren bij hem zeurende ergernis blootlegde.
Wanneer krijgen we in Westland nu ook eens gewoon stemcomputers? En daarna bijna uit z’n tenen: ‘Die hebben ze tegenwoordig zelfs in Zimbabwe’.
Dat klopt, maar wel met software, zodat de uitslag tevoren al vaststaat. Ter vergelijking, dan zouden we in Westland nog decennia vastzitten aan, ik noem maar, Piet Vreugdenhil. En Karin Zwinkels.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (151)

  1. Flinke spierballentaal. Fietsen op het plein, boete en dat doet pijn. Maar …. waar halen we de, tot nu toe vrijwel onzichtbare, BOA’s vandaan? Tot nu toe hebben ze er geen blijk van gegeven om bijvoorbeeld het kris/kras fout parkeren of het klandestien aanplakken of aanhangen van reclame-uitingen aan te (willen/kunnen) pakken. De tijd zal leren of het een collegepraatje voor de bühne is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>