En waar moeten ze dan wonen?

5 sep

(Westland, 5 september 2018). En waar moeten ze dan wonen? Leuke AD-krantenkop zaterdag. Eventjes dacht ik aan Westlandse jongeren of starters. Maar met het beeld van een stralend ignorante tuinbouwwethouder Karin erbij begreep ik dat het over arbeidsmigranten ging.

Ik ken een Westlander die jarenlang drie volwassen kinderen had inwonen. Konden geen eigen huis vinden, verdienden een fractie te veel, of het was er gewoon niet. Die zijn toen maar naar Polen verhuisd, hebben daar à la Ik Vertrek in het toerisme gewerkt, zijn Pool geworden. Toch komen ze terug, maken nu kans om gehuisvest te worden in een arbeidsmigrantenlocatie. Een van die jongens brengt z’n zwangere Poolse mee, krijgt vrijwel zeker een eengezinswoning. De wereld op zijn kop, ook niet waar, maar wel door mijn hoofd spokend.

Woningnood
Menig Westlander ervaart inmiddels nabij hoe krap de Westlandse woningmarkt is, zeg maar woningnood. Voor huurders, voor kopers. In sommige categorieën is er gewoon niks, dan helpen zelfs geen rijke(re) ouders meer.
Gek, maar niemand weet exacte cijfers, bestaande statistieken liegen vaak. Her en der informerend blijkt dat er zo’n 2.000 jongvolwassenen actief zoeken naar een eigen stek. Maar dat zegt niks, want talrijke jongeren hebben zich wel ingeschreven, maar weten zeker dat ze voorlopig thuis (moeten) blijven wonen.

Houden hardnekkig vol dat het thuis zo gezellig en financieel aantrekkelijk is. Er zijn pappa’s en mamma’s die zweren het fijn te vinden dat de kinders nog thuis wonen; sommigen durven eens niet te erkennen dat ze eigenlijk toe zijn aan een empty nest.
En dan zijn er nog de jongeren die (noodgedwongen) vluchtten, naar elders. Die na een studie wel terug wilden naar Westland, maar die niet eens aan een (woning)zoektocht zijn begonnen. ‘Daar’ zijn gebleven, nooit meer terugkeren, hooguit voor familiebezoek.

Tuinbouwgrond
Het Westlandse bestuurscollege wil nu in ijltempo massaal onderkomens realiseren voor buitenlandse werknemers. Goed plan, voor bedrijven om personeel dichtbij te laten wonen, qua maatschappelijke verantwoordelijkheid logisch omdat die (broodnodige) werkmensen dan hier kunnen wonen.
Ruim 14.000 Polen en andere Oost-Europeanen werken in Westland, met dik honderdduizend inwoners. Zo’n 4.000 arbeidsmigranten wonen er al, het moeten er 6.000 worden. Mogelijk meer.

Formeel worden ze niet op woningbouwgrond gehuisvest maar op tuinbouwgrond. Dankzij een provinciale ontheffing voor 10 jaar. Voorzichtig zegt de wethouder dat die grond daarna weer tuinbouwgrond wordt. Maar, heel slim, ook dat ze niet zo ver in de toekomst kan kijken.

Half werk
Zoiets kunnen alleen maar politici verzinnen, gewone weldenkende wezens zien dan direct woonkansen voor startende Westlandse jongeren. Die, als ze hier wél kunnen wonen, hier ook gelijk gaan werken. In ieder geval voor 10 jaar. Maar zo ver komt dit college, deze wethouder, niet.
Da’s raar, want tijdens die zoektocht naar ‘Poolse’ woonlocaties zijn er ineens ook (!) plekken gevonden voor spoedzoekers, zoals starters en gescheiden mensen. Ze zijn er dus wel, maar je moet wel zoeken. En willen.

Half werk dus allemaal.Wel een oplossing realiseren voor een probleem en niet doorhebben dat je andere problemen dan gelijk kunt aanpakken. Zoiets vraagt namelijk een gezamenlijke visie. En in het land met een VVD-premier die al jaren zegt geen visie te hebben, hoef je die ook niet te verwachten van een christen-democratisch, fortuynistisch dorpscollege, met liberaal lintje.
Als huiszoeker zou ik Pool worden.

Rien van den Anker

3 gedachten over “En waar moeten ze dan wonen?

  1. Goed beschreven. Ik heb inmiddels begrepen dat er per vier jaar dat een college zit, er zwaarwichtig over de woningnood wordt gepraat, soms beloftes worden gedaan die door nieuw college weer worden verwezen naar de lade en daar blijft het ook bij: koopwoningen zijn voor jongeren, starters, mensen die in scheiding liggen en tijdelijke werknemers niet financieel haalbaar en/of niet interessant. Maar Westland heeft ze nu (nog) niks te bieden.

  2. Met alle kennis van nu. De gemeente heeft al jaren een te groot aandeel in grond. Is dit dan niet het moment dat de gemeente wellicht haar aandeel tegen een relatief gunstige prijs kan verkleinen om daar de Westlandse burger mee te helpen?
    In 2014 was de totale grondpositie nog 210 miljoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>