Onwel of verward

12 sep

(Westland, 12 september 2018.) Bij een verkeersongeluk is tegenwoordig de weggebruiker onwel, wie publiekelijk zwaait met een mes heet nu verward. Het zittende Westlandse bestuurscollege is soms het een, soms het ander. Zomaar een greep, lang, maar ook leerzaam.

Neem de Westlandse feestweken, die waren rustig, meldt het college snel geruststellend. Desondanks gonst het al gelijk van relletjes en messendragende, allochtone jongeren. Niet bevestigd. Tot vorige week burgemeester Van Ardenne erkent: ‘Maar toch zijn er nog wel wat politieoptredens geweest’. Zomaar. In een tussenzin.
Tijdens de aanslag kort daarop is zij niet in Naaldwijk, maar bij een ‘s Gravenzandse brandweeroefening, wordt daar steeds bijgepraat. Dat vertelt ze pas tien dagen later, nadat de raad haar ‘onzichtbaarheid’ heeft verweten. ‘Misschien was het beter geweest als ik een dag later de raadsleden een memo had gestuurd’, is het excuus. Politiek knullig.

Wietkwekerij-razzia
Begin juli is er in Naaldwijk een grote wietkwekerij-razzia, veel politieauto’s, in beslag genomen voertuigen, een arrestatie, niks van gemeld door politie, pas na navraag toegegeven. Weken later doet de burgemeester het huis maanden op slot. Dat weten we …. omdat er een brief aan de voordeur hangt.
Tijdens een VNG-congres bepaalt dit college zonder overleg met de lokale politiek een collegestandpunt, een soort stemverklaring, over huisvesting van statushouders in Westland waar toch al zo veel arbeidsmigranten zijn. En is dan verbaasd dat daar boos op wordt gereageerd.
Wethouders komen (aangekondigd) te laat op een al lang geplande commissievergadering omdat er tegelijkertijd een burgerspreekuur is. Grote kans dat zo’n dubbele afspraak zich ook de volgende maanden ‘gewoon’ zal voordoen.

Beslotenheid
Na die besloten, extra raadsvergadering half augustus over nog een Polenhotel geeft dit college na drie dagen slechts één tv-interview en verspreidt een eigen vraag-en-antwoord-verklaring. Punt uit. Betrokken wethouder op vakantie, boze media en een oppositie die meer informatie wil en mogelijk volgende week excuses krijgt. Ik hoor het al: ‘Doen we nooit meer’.
Bij diezelfde raadsvergadering is het tevoren een en al geheimzinnigheid, beslotenheid wordt daardoor eigenlijk afgedwongen. En terloops, weer in zo’n tussenzin, wordt toegegeven dat een eerdere presidiumvergadering wel beter was geweest. Verstopt sorry zeggen, als je zelf klem zit.
Na krantenberichten afgelopen zaterdag over een derde Maasdijks Polenhotel reageert het college huilerig dat de gemeente geen gelegenheid kreeg om te reageren. Alsof dat moet. En gaat dan (in het weekend) snel een eigen collegeverklaring rondsturen. Binnenkort à la Trump alleen maar twitteren?

‘Stille’ vertreksignalen
Bij de planning van de behandeling van het collegewerkprogramma blijkt dat veel raadsleden nog steeds wantrouwig zijn. ‘Dan moeten we net als vorig jaar zeker weer bij het kruisje tekenen’, is meer de sfeer. Die dit ‘jonge’ college maar niet kan wegnemen.
De waarnemend burgemeester lijkt ondertussen ‘stille’ vertreksignalen te geven, slechts lopende zaken te doen. Als zij merkt dat een raadsmeerderheid de lintjesregen 2019 liever niet in het gemeentehuis viert, gaat zij als ‘rijke’ zestiger bijna stampvoeten. Noemt dat drammerig Westlands drammen, voornamelijk komend van senioren (!). Terwijl ze op Koningsdag volgend jaar allang is vertrokken. Nu klonk het als een boos ‘Na mij de zondvloed’.

Dit college zit er vandaag welgeteld 139 dagen. Tot de volgende raadsverkiezingen nog 1282 te gaan. Tenminste, als het politiek niet (nog meer) onwel raakt, of verward.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Onwel of verward

  1. Volkomen gelijk. Geen visie, geen benul. Ondertussen gaat alles naar de donder. Een aantal Westlanders gaat het goed, heeft het waarschijnlijk ook voor het zeggen, voor de rest is het armoe troef. Dit college is nu al van een armzaligheid die we niet meer gaan overtreffen. Werkelijk alles gaat fout. Maar goed, we moeten het College werkplan nog afwachten. Duurt nog even, want het college is aan het koffiedrinken in de kernen. Wat een treurigheid dit.

  2. De feestweken waren rustig? Wij, maar ook de spoedeisende afdeling van het Delftse ziekenhuis, kunnen melden dat er in ieder geval tijdens de Naaldwijkse feestweek heel veel Westlandse inwoners (jong en oud(ere) onwel en of verward waren. Van corrigerend politie optreden was vrijwel geen sprake. Niet wat betreft handhaving van de openbare orde, maar ook niet wat betreft verkeer- en parkeerregels. Alles is dan blijkbaar geoorloofd.

  3. Dit college doet zich bij herhaling voor als een vrijer die tegen de zin op brute wijze de liefde verklaart aan degene op wie hij een oogje heeft. Om daarmede geconfronteerd dit vervolgens glashard te ontkennen. Als sporenonderzoek de feiten echter bevestigt putten zij zich uit in mea culpa’s!

  4. Wat een zooitje! Ik wist de helft niet. Maar ook de raad gaat niet ongestraft vrijuit, zeker niet de coalitiepartijen. Hadden die wethouders in de vakantietijd niet een en ander kunnen bijleren, gewoon een cursus besturen zou al helpen.

  5. Het is verbazingwekkend hoe een gewaardeerde waarnemer als burgemeester door de mand kan vallen. Zij zou allerlei zaken op orde brengen, zodat een opvolger met een schone lei zou kunnen beginnen. En wat zie je nu? Allerlei fouten en daarna snel zeggen dat het mogelijk anders had gemoeten.

  6. In een democratie loop je altijd het risico dat ondeskundigen toch op het pluche worden gekozen. In theorie kunnen zelfs dommeriken daar terecht komen. Maar kunnen zij dan niet, zoals bij Trump gebeurt, in hun omgeving enkele betrouwbare deskundigen in dienst nemen. En natuurlijk geen ambtenaren, want die hebben hun eigen baantjesbelang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>