je suis rien (122)

10 feb

Seniorendebat
(Westland, 10 februari 2018). Gisteren was het eerste politieke Westland-debat 2018. Voor ouderen. In De Brug in ‘s Gravenzande, georganiseerd door de Seniorenraad Westland. Onder leiding van Kees Pleijsier, Maassluizenaar, wethouder en CDA’er.
Volle bak, alle negen aan de raadsverkiezingen deelnemende partijen waren er. D66 en LPF hadden zo ongeveer hun jongste raadskandidaten afgevaardigd, te weten nieuweling/lijsttrekker Benjamin Hofland en zittend raadslid Dave van Koppen.
ChristenUnie-SGP had een emancipatoire primeur: Willy de Zoete. Tweede op de lijst én – voor die club bijzonder – vrouw. Ze komt uit Loosduinen en de zorg. Maakte onverwacht de leukste naamgrap door Peter Duijsens (Westland Verstandig) ‘meneer Duisenberg’ te noemen. Inmiddels mag ze Peter zeggen.

Kaal en grijs
In de debatzaal veel kaal en grijs. Zo was ook de debattoon. Aandacht voor zorg, voor kangeroe- of gespikkeld wonen en mantelzorgers. Mooie, passende verkiezingsslogans als ‘Iedereen moet in zijn eigen kern oud kunnen worden’ en ‘Domotica is goed, maar mag de menselijke zorg niet vervangen, hooguit aanvullen’. Het onderwerp ‘Voltooid leven’ kwam niet aan bod.
Wel oncontroleerbare cijfers: 40% van de ouderen klaagt over eenzaamheid, 23% zit onder de armoedegrens. Tussendoor veel vragen, vaak met een (te) lange inleiding. Na afloop was de borrel in trek. ‘Mooi debuitje’, grapte een tachtigplusser spits.

Kunstkwekers
De Kwekers in de kunst houden echt van theater, laten de slepende ruzie met de gemeente Westland nu escaleren door naar de rechter te stappen. Niks terugbetalen van de al ontvangen 40.000 euro, niks bonnetjes tonen van eventueel gemaakte kosten, nog sterker, de resterende (ook door oud-burgemeester Sjaak van der Tak beloofde) 60 mille moeten op tafel komen.
Voor dat geld willen ze alsnog de komende opening van het World Horti Center opvrolijken. Dat project is ‘een kindje van Sjaak’. Gisteren werd net bekend dat de (gemeentelijk gesubsidieerde) club Cultuurweb dat nu gaat doen. Met het Westlands Blazers Collectief en Dans Creatie. Die sparen vast wel bonnetjes.

Bonnetjes
De kunstkwekersclub onder voorzitterschap van VVD-prominent Hans van den Broek heeft tegelijk ook aangifte gedaan van het door de gemeente naar buiten brengen van emailverkeer tussen beide partijen. ‘Schandalig’ en ‘Onbegrijpelijk’ noemden politici (na dat seniorendebat) de juridische stappen van de Kunstkwekers. Konden ze na een ‘grijze’ middag toch nog een beetje hun opgekropte adrenaline kwijt.
En CDA-voorman Piet Vreugdenhil dacht in dit kader ook nog even bij de VVD vrienden te maken door te twitteren: ‘Hoe moeilijk is het om bonnetjes te vinden. Waar was dat eerder ook het geval?’

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (122)

  1. Zo’n debat met negen ‘kopstukken’ levert vrijwel altijd niets op. Logisch, niemand kan in seconden vertellen wat zijn programma is. Bovendien moet je ook scherpe stellingen hebben om een debat te krijgen. Die tachtigplusser had gelijk, het was een leuk debuitje. Binnen droog, gratis koffie en een drankje.

  2. Zouden die kwekers in de kunst geld over hebben? Als je een advocaat al belt voor een advies ben je zo door die veertigduizend euro heen. Maar zelfs als ze winnen weten ze zeker dat de gemeente ze nooit meer zal bellen voor een optreden. Ik denk zelfs dat veel bedrijven dat ook uit hun hoofd laten om een goede relatie met de gemeente te behouden.

  3. Tijdens zo’n politiek debat kun je ook zien hoe de hazen lopen. Ze gaan toch geen ruzie maken met politici die ze na de verkiezingen nodig hebben om tot een college te komen. Wees niet naïef, zo werkt de politiek nu eenmaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>