Dualisme als verkiezingsretoriek

7 feb

(Westland, 7 februari 2018). “Uw reactie is teleurstellend, ronduit.” Voor een in basis gezagsgetrouw mens als CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil moet het een pijnlijk, mogelijk ook wel bevrijdend, moment zijn geweest om de burgemeester van Westland zo toe te spreken.
Een burgemeester die leiding geeft aan een door hem en zijn fractie gesteund college, een burgemeester die ook nog eens van dezelfde politieke partij is. Ik ken CDA’ers die zich bij leven alvast in hun graf omdraaien.

Juf Ank
Het ‘incident’, onlangs tijdens de gemeenteraad, was meer beschaafd dan banaal. Mogelijk is het zelfs raadsleden niet opgevallen, politiek was het wel wezenlijk. De grootste coalitiefractie in verzet tegen het eigen college en zijn burgemeester Agnes van Ardenne. Kanniewaarzijn..
Die laatste liet overigens terstond weten dat zij, en het college, geen zin had om welwillend te staan tegenover Vreugdenhils voorstel tot tolereren van medicinale wiet. “Het kweken van cannabis is bij de wet verboden en de handhaving daarvan is niet bij de gemeente. Is in handen van politie en justitie.” Alsof ik Juf Ank hoorde.
Dat even later de bijna voltallige raad toch achter Vreugdenhil ging staan vond ze ogenschijnlijk ook niet raar, alleen maar heel bijzonder.

Redding
Het had in 2002 de redding voor de lokale democratie moeten zijn, het dualisme. Eindelijk weg van al die achterkamertjes waar coalitiepartners en hun bevriende bestuurscollege alles voorkookten. Zodat een oppositie indien nodig altijd buitenspel kon worden gezet. Heel soms werd die ‘dwarsliggers’ iets gegund, als zoethoudertje. Menig raadsvergadering was daardoor slecht(s) toneel, voor de bühne. Weg ermee, leve het dualisme!

Het leek zo mooi, maar die goedbedoelde politieke scheiding tussen college en coalitiefracties bleek al snel een luchtbel. De bevriende wethouders waren dan wel geen raadslid meer, waren in principe niet meer welkom bij het eigen fractieberaad, in de praktijk wisten ze dat vaak te omzeilen. Veel wethouders – sommigen hebben ‘vroeger’ (als raadslid) nog meegemaakt – weten precies hoe ze hun fractie te vriend, lees: in de hand, moeten houden. Conclusie, het dualisme bestaat wel, maar het werkt niet (goed). Ook in Westland.

‘Wietverzet’
Daarom was dat ‘Wietverzet van Piet’ zo boeiend. Iets soortgelijks was al eerder die dinsdagavond voorgekomen. Toen ging het over het collegevoorstel om een bouwvallige, historische fruitmuur in Wateringen af te breken en weer op te bouwen. Dat kost ‘maar’ 250.000 euro en de muur zou dan geen rijksmonument meer zijn. Ook daar ging het college onderuit, omdat coalitiepartner Gemeentebelang Westland niet mee stemde en de zaak blokkeerde. En daarmee de bevriende wethouder terug in zijn hok stuurde. Weer met dank aan een (eventjes oplevend) dualisme.
Maar niet te snel juichen, want alles staat nu immers in het teken van de verkiezingen. Het rode potloodvirus waart rond; de retoriek eveneens. Voor die maartse verkiezingsdag komt er nog één raadsvergadering. Heel misschien dat we dan nog een keer getuige zijn van een zelfstandige, volwassen gemeenteraad die echt ‘bijt’. Naar het (eigen) college. Wie weet.

Als vanouds
Want na 21 maart wordt het weer al vanouds. Komt er een nieuw bestuurscollege, gesteund door fracties die samen een raadsmeerderheid vormen. Fracties die blind steun geven aan eigen wethouders. Die op hun beurt weer geregeld met hun fracties overleggen.
Natuurlijk niet in ouderwetse achterkamertjes, tegenwoordig is er email en whatsapp. Dat heet cynisch digitaal dualisme. Ik citeer – mogelijk tegen zijn zin – Piet Vreugdenhil: ‘Teleurstellend, ronduit’.

Rien van den Anker

2 gedachten over “Dualisme als verkiezingsretoriek

  1. Volgens mij moet de columnist weinig van mevrouw Van Ardenne hebben, al heb ik de indruk dat haar goede bedoelingen steeds meer ook door anderen worden betwijfeld. Toegegeven, het is een rotklus maar ze is ook vaak wel erg rechtlijnig.

  2. Goed verhaal, maar ook verdrietig. Er moeten toch ook raadsleden komen die zich gewoon verzetten tegen het college van burgemeester en wethouders, Ook als die van hun eigen partij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>