Misschien eventjes naar de Malediven

14 feb

(Westland, 14 februari 2018). Woelen, woelen en nog eens woelen, de slaap vatten zit er niet meer in. De kleine man draait zich nog maar eens om, zijn hoofd diep in het kussen drukkend. In de verte gloort de winterochtend.
De affaire Kwekers in de kunst blijft maar tollen tussen zijn oren. Veertigduizend euro ‘zomaar’ weggegeven, goed bedoeld, maar niet volgens de regels, op het laatste moment geprobeerd recht te strijken. Het hosanna rond zijn afscheid in één klap weg, nog net geen kruisiging. Wel veel gedonder, en nog eens gedonder.

Handboeien
Nu komt de ruziezaak ook nog voor de rechter. Turend naar het plafond vraagt hij zich af of ze hem dan gaan verhoren. Hoe zou het voelen om afgevoerd te worden met handboeien om?, vraagt een boosaardig stemmetje in zijn hoofd.
In een wereld tussen droom en daad spookt nu al de gedachte dat hij het allemaal zelf zal moeten gaan betalen, dat hij persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld. En als het allemaal uit de hand loopt kan hij zijn spaarcentjes wel vergeten, beseft hij. Die gaan dan ook naar zo’n dure advocaat.

In zijn hart had hij wel verwacht dat de zakenwereld een crowdfund-actie zou hebben opgezet. Als veertig ouwe makkers elk duizend euro – voor hen toch peanuts – zouden ophoesten, dan kan dat lullige bedrag waar het allemaal over gaat, zo weer naar de gemeentekas. Maar van die exporteurs, kruideniers, tuinbouwondernemers en projectontwikkelaars hoor je niks. Er zijn er al die je straal voorbij lopen.

‘Vlek-op-vlek’
Misschien moet hij het AD eens polsen om hem, net als militair Marco Kroon, twee pagina’s te geven. Alhoewel, dat kan ook wel eens een ‘vlek-op-vlek’-effect geven. Zodat de schade voor hem nog groter wordt. Én voor de partij, al blijft het vanuit die hoek ook wel erg stil.

Gek eigenlijk, want, hoe dan ook, in de afgelopen jaren heeft hij toch veel goeds gedaan. Heel veel tuinbouwpromotie, mooie successen in China en Japan, twee gemeentehuizen, een World Horti Center. Als er toch iemand is geweest die deze regio tot één gemeente heeft gemaakt, dan is hij het wel. Nietwaar?
Ja, natuurlijk, toen was er dat blundertje. Soms maken bestuurders vuile handen. Maar was dit wel vuil? En wie ontdekte dat foutje in die gigantische cijferbrij? Of ben ik gewoon verraden?

World Horti Center
Halfwakkere droomgedachten rommelen verder. Op 7 maart is er de opening van het World Horti Center, zijn ‘kindje’. De uitnodiging heeft hij nog niet gezien, hij twijfelt zelfs om te gaan. Ik zie me daar al zitten op de eerste rij, praat hij onhoorbaar in zichzelf. Iedereen kijkt naar me. Dáár zit hij dan, de man van de veertig mille! Die van ons!

Als na een nachtmerrie zit hij ineens stijf rechtop in bed. Geschrokken hijgend zakt hij achterover, komt pas tot rust met de gedachte dat het misschien beter is om begin maart met zijn vrouw eventjes te ‘verdwijnen’. Van goede vrienden begreep hij dat de Malediven wel een mooie bestemming is.
Met tegenzin zwaait hij zijn lome benen over de rand van het bed; een voor een schuiven voeten in versleten pantoffels. Dan hoort hij zijn vrouw roepen: ‘Sjaak, LTO Glaskracht aan de lijn. Ze vragen of je vandaag nog komt.’

Rien van den Anker

7 gedachten over “Misschien eventjes naar de Malediven

    • Natuurlijk Ernst, laten we er een principezaak van maken en er nog eens duizenden euri’s aan uitgeven door het inhuren van advocaten! Terwijl de afloop vast staat: comparitie! Maar ja: je hebt eigen geld en gemeenschapsgeld..

  1. Een column als Valentijnsgeschenk, dan hoef je geen bloemen meer. Erg gelachen, ook om die versleten pantoffels. Ik zag het helemaal voor me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>