je suis rien (121)

3 feb

Criminele raadsleden
(Westland, 3 februari 2018). Meer en meer groeit de angst dat criminelen zich laten kiezen tot gemeenteraadslid. Om vanuit hun politieke plek bijvoorbeeld uit te vinden welke ambtenaar met welk dossier bezig is. En wie kwetsbaar is voor bedreiging of chantage.
Dus moet je alle gekozen raadsleden vóór de beëdiging screenen op criminele handel en wandel, vindt nu de Bossche hoogleraar criminologie Emile Kolthoff. Door de politie of de AIVD. Wetenschappers denken soms heerlijk simplistisch.

Screenen gebeurt niet
Veel politieke partijen, landelijk en lokaal, is al gevraagd om tevoren goed kandidatenonderzoek te verrichten, maar dat gebeurt vrijwel niet. Soms zijn ze al blij als ze een kandidatenlijst een beetje vol krijgen.
Het wachten is nu op een hoogleraar die pleit voor het testen van raadskandidaten op deskundigheid, (bestuurs)ervaring, beschaving en integriteit. En natuurlijk op graaigedrag. Dan vallen tegelijk óók de criminelen door de mand. Maar ook dat advies zullen de partijbobo’s ongetwijfeld negeren. Uit eigen belang. Of uit zelfbehoud. Of beide.

Streekdichter
De Lierse dichter Joop Alleblas (71) wil geen nieuwe Westlandse streekdichter worden. In het AD zegt hij: “Als streekdichter moet je positief kunnen schrijven over het Westland. De gedichten die ik over dit gebied heb geschreven veroorzaken wel eens kromme tenen bij Westlanders.” Alleen al daarom zou je die man moeten verplichten streekdichter te worden.

Volgens planning (1)
Als een echte dorpsomroeper had wethouder Theo Duijvestijn al geroeptoeterd dat de Heulse supermarkt in week 22 open zou gaan. Deze week kwam het bericht dat de opening op 23 mei is. Opvallend was dat zowel het AD als de WOS het bericht opende met de zin: ‘Als alles volgens planning loopt….’

Volgens planning (2)
“Normaal staat er voor het winkelklaar maken van een leeg pand bij Jumbo 36 weken, wij proberen het in zo’n twintig weken te doen”, zegt ondernemer Edward Koornneef via Omroep West. Enig speurwerk onder deskundigen leert dat er normaal voor het weer winkelklaar maken van een afgebrande supermarkt zo’n anderhalf tot twee jaar staat. In Kwintsheul duurde het na de brand begin januari 2012 bijna zeseneenhalf jaar. Tenminste, als alles volgens planning gaat.

Fluittoon
Een irritante fluittoon ‘teistert’ winkelcentrum Hart van ‘s Gravenzande. De klagende omwonenden kregen geen gehoor bij projectontwikkelaar BPD. Ook niet bij de gemeente, maar dat is logisch omdat die ook niets aan een fluitende bovenbuurman doet.
Tenslotte ging een mopperaar zelf op fluiterspad en vond de oorzaak. Het geluid klinkt vooral bij bepaalde windrichtingen door de lamellenhekken van balkons. BPD onderzoekt dat nu; het rapport is naar verwachting eind van de maand klaar. Dan zal blijken dat de oplossing een fluitje van een cent was.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (121)

  1. Een gemeenteraad is een afspiegeling van de bevolking. Als een bepaald percentage van de bevolking crimineel is, dan moet dat criminele percentage ook zichtbaar zijn in de raad. Dat lijkt me gewoon democratisch.

  2. Als alles volgens planning loopt ga ik op 23 mei naar de opening van de supermarkt in Kwintsheul. Dat historische moment laat ik niet aan me voorbij gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>