Kunstkwekersrel ‘zomaar’ naar stemhokje

31 jan

(Westland, 31 januari 2018). De Kunstkwekersrel ettert maar door. De ruziënde partijen, gemeente Westland en de cultuurorganisatie Kwekers in de kunst, blijven hardnekkig botsen. Bij beide partijen zitten steeds vaker advocaten aan tafel. De hakken zitten meer dan in het zand.
Waar ging het ook alweer over? In september, op de een na laatste dag van zijn burgemeesterschap, drukte Sjaak van der Tak door dat er alvast € 40.000 werd betaald aan de Kunstkwekers. Eventueel te gebruiken voor een openingsact in het nieuwe World Horti Center. Als voorschot, later zouden nog eens zestig mille volgen.
Dat had hij die organisatie eerder ‘zomaar’ op eigen houtje toegezegd, de betrokken wethouders wisten, zo zeiden ze, vrijwel van niets en lieten zich die dag overhalen. De glazen van Sjaaks afscheidsreceptie waren nog niet afgewassen of het geld was al overgemaakt.

‘Eens gegeven…’
Binnen een maand kwam alles uit en een forse politieke rel was geboren. De ruzie liep uit de hand omdat de Kunstkwekers de gemeente het aloude adagium ‘Eens gegeven, blijft gegeven’ voor hielden. Niks terugbetalen dus.
Daar werd vooral de gemeenteraad boos over, waarna cultuurwethouder Marga de Goeij op pad werd gestuurd om te gaan praten. Dat gesprek was niet vrolijk, werd beëindigd met een tweede afspraak die nog niet heeft plaatsgevonden. Het communicatieniveau is nu teruggebracht naar brieven en mails.

Met de raadsverkiezingen op komst worden ondertussen steeds meer mensen nerveuzer. Enkelen willen – rust creërend – gewoon maar alles betalen; anderen scherpen de messen. De laatste stand van zaken is dat de gemeente vasthoudt dat die veertig mille moeten worden terugbetaald, hooguit met aftrek van inmiddels, mogelijk, gemaakte kosten. En dat de tegenpartij die ‘beloofde’, resterende € 60.000 wel kan vergeten.
In politiek Westland blijft de onrust nu groeien. Het is veel politieke partijen er heel wat aan gelegen om de zaak vóór de verkiezingen op te lossen. Of desnoods in de luwte te manoeuvreren, over de verkiezingen heen te tillen en de rest over te laten aan opvolgers én een nieuwe gemeenteraad.

In zijn maag
Vrijwel iedereen zit met de zaak in zijn maag. Vooral het CDA, want los van het feit dat Sjaak van der Tak van die partij is, ook hun wethouders Marga de Goeij en Theo Duijvestijn zijn direct betrokkenen. Zij, omdat het Kunstkwekersgeld ‘haar’ cultuur is en hij, omdat het geld in oorsprong bestemd was voor de opening van ‘zijn’ World Horti Center.
Maar ook de VVD zit niet echt lekker, want haar wethouder Peter Ouwendijk is de penningmeester van het collegebestuur en hoofdverantwoordelijke voor de overboeking. En (minuscuul partijpolitiek) detail, voorzitter Hans van den Broek van de Kwekers in de kunst is een meer dan prominent VVD-lid. Die mag Mark Rutte, ja zelfs, slimste mens Klaas Dijkhoff, tutoyeren. Een boeiende tegenstander dus.
Overigens, ook de twee in dit geval ogenschijnlijk ‘onschuldige’ GBW-wethouders Bram Meijer en Frank Rijneveen zijn politiek medeverantwoordelijk; het was immers een collegebesluit.

Verkiezingsitem
Voor de Westlandse oppositiepartijen moet dit toch een heerlijk verkiezingsitem zijn. Met name LPF en Westland Verstandig krijgen een ideale kans om de broeders van het CDA eens flink te kapittelen. Toch lijkt daar niet een echte ruzielust aanwezig, al was het alleen maar omdat ze weten dat ze na de verkiezingen misschien weer met hen moeten onderhandelen. En de vraag is of ze bestuursmacht niet belangrijker vinden dan die paar kunstcenten. Het zal dus wel bij debatkatten blijven.

Vooralsnog is er angstige radiostilte. Heerst er ook onzekere spanning. Logisch, in strategische zin ligt de bal nu weer bij de Kunstkwekers. Als die vóór 21 maart grote heisa gaan maken en een nieuwe publieke ruzie onderdeel wordt van de verkiezingen, belandt de rel ‘zomaar’ in het stemhokje.
Je hoeft geen kwekerskunstenaar te zijn om er dan een spannende Westland-musical van te kunnen maken. Veertig mille is dan een koopje. Het script is er al. D’r kan hooguit nog een beetje seks bij.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Kunstkwekersrel ‘zomaar’ naar stemhokje

  1. Geld beloven is altijd foute boel en zeker nu een schriftelijk (gezamenlijk genomen) collegebesluit ontbreekt. Het zal het CDA Westland nog lang heugen dat ‘hun’ Sjaak deze moeilijkheden heeft veroorzaakt op de dag van zijn vertrek.

  2. Waarom heeft nog niemand de suggestie geopperd om de collegeleden die willens en wetens akkoord zijn gegaan met de vooruitbetaling van de € 40.000- aan Kwekers in de Kunst, ieder hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de terugbetaling van een (evenredig deel) van dit bedrag. Volgens mij geeft de wet deze bevoegdheid aan de gemeenteraad!

  3. Als de gemeente veel eerder serieus werk zou hebben gemaakt van een Westlands cultuurbeleid en dus een visie zou hebben op (gewenste) culturele ontwikkelingen in het Westland, was dit niet gebeurd. Dat is overigens niet alleen een fout van de politiek, het is ook te wijten aan de Westlandse bevolking. ‘Men’ heeft daar traditioneel erg weinig behoefte aan cultuur: kunst, muziek, toneel op een niveau dat bij de lange bestaansgeschiedenis van de streek én bij de omvang hoort. Een bakkie, een krat bier, corso en carnaval zijn niet genoeg: er is meer nodig.

  4. Van der Tak wipte gewoon op een andere tak, de betaling van 40.000 schudde de raadsleden wakker en zo kreeg je de poppen aan het dansen, achter wie kan ik mij nog verschansen??? De verkiezingen of wordt het de doofpot, dan kunnen wij fluiten naar ons gemeenschapsgeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>