je suis rien (11)

12 dec

Groenere glastuinbouw

(Westland, 12 december 2015). De glastuinbouw wordt groener, meldt het Economisch Landbouw Instituut. De (achteraf wel lage!) norm voor 2020 is al behaald. Redenen: een stijgend aandeel duurzame energie en … steeds minder kassen. Kassen nemen een fractie van alle Nederlandse landbouwgrond in, maar verbruiken wel 80 procent van het landbouwenergiegebruik. Dan klinkt ‘groener’ toch meer als die benzineslurpende SUV, die ineens 20 procent minder brandstof gebruikt. En één op vijf rijdt; in plaats van één op vier.

‘Hete aardappelvragen’

Er was woensdag een Werkconferentie Vluchtelingen, Asielzoekers en Statushouders. Met VNG, Vluchtelingenwerk, COA, Vitis Welzijn, scholen, wooncorporaties, politie en politici. Een avond vol ‘hete aardappelvragen’, geregeld klonk: ‘Dan moet u bij iemand anders zijn’. Een VNG-dame sprak qua toon over mensen als schoenendozen. Een aanwezige, succesvolle Syrische vluchteling werd publiekelijk voorgesteld, minder goede voorbeelden konden niet worden gegeven vanwege privacyschending. En dan moet de discussie over locaties nog beginnen.

Spannend jongensboek

Prof. Hans van den Heuvel presenteerde dinsdag zijn rapport, waarin vooral de fractie Westland Verstandig qua integriteit wordt gekritiseerd; ook griffier Broekema krijgt billenkoek. Enkele citaten van de professor moeten bewaard blijven:

‘Hoor en wederhoor, aan dat soort gedoe ga ik mij niet wagen, ik verzamel feiten.’ ‘Deze vragen klinken als een aanvullende opdracht, daar ben ik hier niet voor.’ ‘Er zijn democratische regels, daar hebt u mee te maken, anders moet u naar Poetin gaan.’

Burgemeester Van der Tak schoot ook eventjes naar de jaren vijftig: ‘Ik roep de pers op de heer Broekema niet als schuldige aan te wijzen.’ Maar de mooiste zin was van de liberale Elly van der Wilk: ‘Dit rapport leest als een spannend jongensboek.’ Na afloop maar niet gevraagd waarom.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>