In trui, met haantjesmotief

16 dec

Westland, 16 december 2015. De Westlandse bestuurders zijn groot voorstander van een onafhankelijke, pluriforme lokale pers. Zeggen soms dolblij te zijn met kritische journalisten, zelfs met mij. Nu wantrouw ik (beroepshalve) politici, zeker degenen met een verleden als PR-man of (politiek) voorlichter. Niet dat de wethouders Arne en Mo super-spindoctors à la Jack de Vries waren, maar ze kennen wel het klappen van de zweep om journalisten te sturen. Of te gebruiken.

Westland gaat nu de lokale radio- en televisiezender fors meer geld geven. De WOS krijgt al subsidie maar dit nieuwe geld heet anders: een aanvullende financiële bijdrage. Om een innovatieslag te maken. In afspraken staat ook iets over tegenprestaties in de vorm van betaalde gemeente-opdrachten. Waardoor de regeling ineens staatssteunproof heet. De Westlandse raad heeft het voorstel vrijwel kritiekloos aangenomen. Elk begin van een principe-discussie over media-onafhankelijkheid en het risico van ‘wie betaalt, bepaalt’ ontbrak. Evenzo de vraag waarom geen steun voor andere, noodlijdende, media. Spijtig, maar eigenlijk onontbeerlijk voor een pluriform medialandschap, zeker lokaal.

Feest

Bij Westlands omroepbaas Aart was het gisteravond dus feest. De Hoekenaar is ook succesvol modemiddenstander. Ooit een broek bij hem gekocht en thuis ontdekt dat hij qua kleur en model niet bij me paste, alleen de maat was in orde. Ik, lafaard, durfde niet terug. Bang dat hij er nog een aan me zou verkopen. Zijn dubbelfunctie is misschien goed voor de WOS maar ik vind haar, vooral bij een publieke omroep, ook netelig. Lokaal media-tycoon en tegelijk zakenman én voorzitter van een Westlands winkelcentrum. Het mag, maar soms kun je zelfs de schijn van belangenverstrengeling beter niet over je af willen roepen. Zoals ik wethouders kritisch benader doet mijn kledingwinkelvriend dat anders. Hij babbelt met ze, vlijt ze, noemt ze meneer Weverling en meneer El Mokaddem en regelt ondertussen dat de twee zelf met Zijn voorstel komen. Waar hij dan natuurlijk niet meer omheen kan. Commercieel dus een haantje de voorste.

Alert 

In het gemeentelijke geldgeef-akkoord staat dat het verzorgen van een toereikend lokaal media-aanbod een dienst van algemeen en economisch belang is. En ook: ‘Het verzorgen daarvan kan niet aan de markt worden overgelaten, omdat aannemelijk is dat deze activiteit verliesgevend is en daarom in aanmerking komt voor overheidssteun’. Drie keer lezen en je komt bij mij terecht. Misschien moet ik maar eens advies gaan vragen. Ik ken nu immers iemand die de weg kent, al blijf ik wel alert. Voor je het weet heb ik weer een nieuwe broek.

Maar veel belangrijker, hoe zit het ondertussen met de door iedereen zo gewenste onafhankelijke, pluriforme lokale pers? Of hoor ik daar op de achtergrond toch die twee wethouderlijke spindoctortjes triomfantelijk lachen. In trui. Met haantjesmotief.

Rien van den Anker

4 gedachten over “In trui, met haantjesmotief

  1. Jammer dat ik niet meer in het Westland woon. Ik bedrijf ook een ‘dienst van algemeen en economisch belang’. Deze is zeer verliesgevend (te maken) en zou daarom ‘in aanmerking komen voor overheidssteun’. Misschien maar terugverhuizen ?

  2. Jammer dat er op de man word gespeeld. Het is geen steun voor de Aart den Haan broekenstichting maar voor een lokale omroep die op waarde wordt ingeschat. Niet voor niets was de Wos vorig jaar nog de beste lokale omroep van Nederland. En dit zonder een broek te verkopen aan de jury of mensen van de jury op andere wijze te beinvloeden. Nee, er wordt gekeken naar de kwaliteit van een omroep die 120 vrijwilligers veel plezier biedt. En met hun hobby en de inzet van een beperkte betaalde crew wordt de regio voorzien van nieuws en informatie. Andere, vergelijkbare omroepen worden ook door de overheid ondersteund. Nogmaals, ik had Rien hoger ingeschat dan het spelen op de man. Ik ben dan ook maar een onbezoldigde maar wel trotse voorzitter van deze omroep die respect heeft voor de door ons zelf gekozen bestuurders van deze fantastische regio.

  3. Vrijheid van meningsuitingen is een groot goed. Daar maakt de journalistiek gebruik van. Dat is maar goed ook, want de tijden dat berichtgeving onderhevig was aan een kritiekloze politiek correcte weergave is al lang voorbij. Artikelen met humor en prikkelende kritiek houdt de boel wakker. Een journalist mag best af en toe een te grote broek en een trui, met of zonder logo, aantrekken. Daar is niks mis mee. Om het betreffende artikel ‘In trui met haantjesmotief’ zomaar te bestempelen als het op de man spelen gaat mij te ver. Trouwens, is het noemen van de naam van de journalist, door de commentator eveneens niet aan te merken als spelen op de man? Ik denk dat Aart de Haan stiekem lacht om de gratis reclame voor zijn broekenwinkel. Bovendien is hij mans genoeg om zelf te reageren. Bestuurders met lange tenen zijn er genoeg in dit land. Of zijn hun reacties bedoeld om zich zelf in de etalage te zetten? Dat neemt niet weg dat respect voor de WOS, vrijwilligers en bestuurders,zelfs voor onbezoldigde bestuurders, op zijn plaats is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>