‘Zwarte jurken’

12 apr

(Westland, 12 april 2017). Wat hebben ze daar gelachen op dat Openbaar Ministerie, die officier van justitie en zijn hooggeëerde juridische collega’s. Op tafel de aangifte van burgemeester Sjaak van der Tak die hij namens een overgroot deel van de Westlandse gemeenteraad had ingediend. Een aangifte waarin hij Peter Duijsens, zijn politieke pijnpunt bij uitstek, en diens hele raadsfractie van Westland Verstandig aanklaagde. Onder meer voor het lekken van vermeend geheime stukken rond de affaire griffier Broekema. Een aangifte, geschreven in politiek bloed en doordesemd met burgerlijke bitterheid van ‘schande schande, schande’.

Hoopvol
Eind vorige week beslist het OM Westland Verstandig niet te vervolgen voor het vermeende lekken. ‘De ervaring leert dat dit soort onderzoeken zeer veel capaciteit vragen en maar zelden tot een vaststelling van het lek leiden’, schrijft het in een brief. Da’s op zich bijzonder, maar hoopvol voor de toekomst, ook voor journalisten. Lekken loont.
Dat antwoord komt natuurlijk niet geheel onverwachts. De pappenheimerende ‘togadragers’ van het openbaar ministerie kennen inmiddels het Westlandse politieke slagveld. Sommigen hebben allang de apps van WOS en AD Westland standaard in hun mobiele telefoon en weten van de hoed en de rand.
Kennen ook in het licht van de grote boze buitenwereld de relatieve zwaarte en het minibelang van de ‘oorlog tussen de kassen’. En weten dat er in tijden van (te) weinig juridisch personeel belangrijkere zaken zijn, dat er dan juridische prioriteiten moeten worden gesteld. Zelfs de Rijdende Rechter zou bij navraag hebben gemeld dit soort geneuzel te dun te vinden. ‘Tenzij die tak over de erfgrens heen hangt’, hadden ze geroepen.

Briefje
Dan stuur je als OM dus gewoon een briefje, zou ik ook doen, al was het maar om ervan af te zijn. Er was nog wel één jonge, ambitieuze klerk in opleiding die opperde dat beide partijen dan op basis van dezelfde briefwoorden wel hun eigen gelijk zouden claimen. En zo geschiedde.
De Westlandse oppositieleider hiephiephoeraadde het besluit als een overwinning voor zijn fractie. Waarop de burgemeester Van der Tak ijlings zei dat ‘de kern van de OM-berichtgeving is dat het onderzoek niet wordt voortgezet’. En daarna de brief citerend vertaalde met: ‘Voorts trekt het OM, zelfstandig, de belangrijke conclusie dat de integriteit van raadsleden die stukken uit een besloten raadsvergadering op internet plaatsen in het geding is.’
Welles-nietes als een pijnlijk warrelend woordenspel. Tussen ego’s. Wie de grootste heeft telt allang niet meer.

‘Zoek’
Daarna stijgt het Monty Python-gehalte, is de brief ‘zoek’, althans bestaat niet openbaar. Raadsfractievoorzitters – in meerderheid ondersteuners van de aangifte – hebben hem besproken, in beslotenheid. De brief publiekelijk op de raadsvergadering 18 april bespreken kan niet meer, omdat ‘de lijst met ingekomen stukken al was gesloten’. Gehard beton is flexibeler. Dat wordt nu dus mei. Na een dreigende oproep is de brief toch ‘gevonden’ en inmiddels de wereld in gestuurd.

Die ‘zwarte jurken’ van het OM lachen zich ondertussen nog steeds het schompes. Togahumor heet dat daar. Maar ze hadden nooit gedacht dat dat een week zou duren. ‘Nog een briefje sturen?’, zou die jonge klerk in opleiding hebben geroepen. Die kreeg klapjes, met opgerolde aangiftes.

Rien van den Anker

3 gedachten over “‘Zwarte jurken’

  1. Togahumor, je een week lang het schompes lachen. Daar hebben wij Westlanders toch maar mooi voor gezorgd. Intelligent volkje!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>