Weer het oude liedje

8 apr

(Westland, 8 april 2020). Het heeft even geduurd alvorens de gemeenteraad zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid in barre Coronatijden weer op zich neemt. En, zoals het hoort, het gemeentebestuur controleert.
De afgelopen weken is Westland ‘geregeerd’ door een burgemeester met extra bevoegdheden en vooral thuiswerkende wethouders. Zonder controle van de gemeenteraad die nogal stil in de hoek bleef zitten.

Wethouders
Met uitzondering van de burgemeester (met Coronacommunicatie) lieten ook de wethouders zich niet horen. Ook als collectief niet, mogelijk omdat ze van hun eigen coalitiepartijen, die hen in slechte tijden niet wilden lastig vallen, een soort carte blanche hadden gekregen. Het had de wethouders gesierd als ze, naast summiere communicatie met hun politieke vrienden, ook de oppositiepartijen vaker hadden gecontacteerd. Maar dat terzijde.

Virtueel
Gelukkig ziet het er nu naar uit dat de door het virus besmette lokale democratie van de beademing af gaat en weer levend wordt. Volgende week donderdag komt de raad Westland virtueel bijeen voor een gezamenlijke commissievergadering. Maandag werd uitgebreid geoefend met alleen de fractievoorzitters. Technisch ging het niet helemaal perfect – raadsleden zijn soms net mensen –, mogelijk volgt nog zo’n oefensessie.
Voor donderdag 23 april staat nu een plenaire digi-raadsbijeenkomst gepland. In de raadzaal zitten alleen burgemeester en griffier; de politieke rest thuis. Dan wordt over onderwerpen besloten, die in die eerdere commissievergadering zijn besproken. De virtuele sessie is, omdat de wet dat vereist, openbaar en via internet toegankelijk voor pers en publiek.

Veranderde wereld
Inmiddels is ook de wereld totaal veranderd, weten velen wat intelligente lockdown, social distance en intensive care betekenen. Gaat iedereen ook ineens anders om met de ander, milder en menselijker. Talloze mensen hopen dat bepaalde sociale veranderingen blijven bestaan, ook na Corona. Sommige Westlanders zijn ervan overtuigd dat de nu groeiende aardige en liefdevolle sfeer ook effecten zal hebben op de lokale politieke verhoudingen. Dat respect en vriendschap ondanks meningsverschillen zullen floreren.

‘Ons’-gevoel
Die kunnen het wel vergeten. Nog voor de Corona-finish überhaupt in zicht is, komt het oude liedje er weer aan. Er leek eventjes iets te komen van een ‘ons’-gevoel, maar nu al zijn de eerste, nieuwe barsten zichtbaar. Zelfs de vraag of de raad snel bijeen moet komen toont direct diepgravende meningsverschillen.
Jenny Vermeer (CDA en coalitiepartner): ‘Ik heb het volste vertrouwen dat het college de dingen doet die nodig zijn.’ En Dave van Koppen (LPF, ook coalitiepartij): ‘Er zijn geen grote dingen waarover nu besloten moet worden’.
En haaks daarop Remmert Keizer (GBW, oppositiepartij): ‘Ik verwacht collegevoorstellen, maar het gaat te lang duren tot na het mei-reces.’ Ook Peter Duijsens (WV, ook oppositie) vindt dat over bepaalde onderwerpen gewoon móet worden doorgepraat. ‘Neem de Monsterse arbeidsmigrantenhuisvesting. Of helpen van in financiële nood zittende verenigingen. De raad gaat over het geld.’

Wantrouwen-virus
De ‘wij-zij’-denkwereld is helemaal niet weggeweest. Het jarenlange wantrouwen-virus binnen de gemeenteraad woekert verder. Vooralsnog is er geen vaccin gevonden; er wordt niet eens naar gezocht. Bij een echtpaar in zo’n kritieke fase is een scheiding dé oplossing, aan deze gemeenteraad zitten we nog vast tot 2022.

Onlangs waren er prachtige spontane publieksdemonstraties om zorgpersoneel te ondersteunen. Klappend, zingend, op pannen slaand. Misschien moeten we massaal met die ‘muziek’ de eerste digi-gemeenteraad verstoren. Bij het Central Parc, tegenover het stadhuis, net als bij de super, een lange rij vormen, wel met anderhalve meter afstand. En dan een minuut heel hard ‘boe’ roepen. ‘Schande’ mag ook, maar ‘boe’ vind ik leuker.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Weer het oude liedje

  1. Dat wordt nog wat tijdens die eerste internetvergadering. Al die systemen als Hangout en Team werken totaal niet als iedereen door elkaar praat. En dat gaat dus gebeuren! Ik wens de burgemeester als voorzitter veel sterkte toe.

  2. Het is inderdaad oorverdovend stil van de zijde van de wethouders, waar voor de corona crisis de gemeenteraad en steunraadsleden overgoten werden met artikel 42 vragen en na vele, vele weken later er een schriftelijke reactie van de betreffende wethouder kwam, komt er nu nauwelijks een teken van leven van de zijde van de wethouders. Misschien zijn ze heel druk bezig met het lezen van allerlei ingewikkelde vraagstukken, maar misschien ook niet. Ik weet het niet.

  3. Veel blabla, maar meer kunnen deze wethouders niet leveren. Chapeau voor de burgemeester, die laat zich tenminste ZIEN en HOREN. De digitale raadsvergadering zal wel een aanfluiting worden, gezien de samenstelling van de raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>