je suis rien

5 dec

(Westland, 5 december 2020, nr. 267). Er zijn weken die politiek minder interessant zijn dan de afgelopen zeven dagen. Eerst was er het relletje over de uitspraak van burgemeester Bouke Arends dat bij gebruik van illegaal (nitraat)vuurwerk door de politie met scherp geschoten zal worden. De recht-voor-zijn-raap kop boven het verhaal in de krant zorgde voor verwarring en ook voor vuurwerk, vooral intern tussen gemeente en politie.

Zwarte Piet
Eveneens gedoe binnen de bibliotheek Westland die na GBW- en LPF-raadsvragen over het verwijderen van Zwarte Piet-boeken glashard ontkent dat dat het geval is. Alleen had de boekenclub geen weerwoord op het argument dat het college er uitgebreid over had vergaderd, zo had wethouder Vreugdenhil gezegd. En niemand gelooft dat het bestuurscollege lang vergadert over iets wat totaal onwaar is. De Zwarte Piet doorschuiven naar de media ging dus in dit geval niet door.

Arne gaat
Echt spectaculair was dinsdag het bericht dat Naaldwijker Arne Weverling niet meer op de VVD-verkiezingslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 staat. Vrijwel niemand, volgens ingewijden ook Arne niet, had dat verwacht. Het grote geheim blijft dus vooralsnog waarom en wat hij later gaat doen? De oude functie bij LTO Glaskracht van Sjaak van de Tak is overigens nog vrij 😊.

Peter komt
Diezelfde dag werd ook bekend dat Peter Valstar uit ‘s Gravenzande een vrijwel zekere 21ste plaats op de landelijke VVD-lijst gaat innemen. Die is voorlichter bij het ministerie van defensie maar de afgelopen coronamaanden was hij toegevoegd aan het communicatieteam van premier Rutte. Dichtbij het vuur dus. Door die drukke dagtaak is minder bekend dat hij ook actief is in de lokale politiek. Hij is steunraadslid van de VVD fractie.

Nieuweling
Dinsdagmiddag gonsde al dat er een verrassende liberale nieuweling bekend zou worden gemaakt. De naam van de lokale ex-voorzitter Tom Ouwerling werd genoemd, ook die van liberale wethouder Pieter Varekamp. Toen het bericht op de NOS-site verscheen wilde de laatste  in eerste instantie nog even naar het partijbureau bellen. Of het wel klopte dat hij er niet op stond?

Hond uitlaten
Bij de Doing Good Challenge van Vitis Westland gaan vrijwilligers actief aardig doen naar andere burgers. Boodschapje doen, een wandelingetje maken met of een taart bakken voor een eenzame oudere. De burgemeester schreef deze week kaartjes voor zorgpersoneel en liet voor iemand de hond uit.
Hij riep ook wethouders en raadsleden op om mee te doen. De reacties uit de politiek waren vooralsnog overweldigend (stil). Geen zorgen, de actie loopt nog de hele maand december.

Verboden jasjes
Groot nieuws was deze week ook dat de algemene plaatselijke verordening (APV) volgend jaar aangepast wordt. Zo komt er een verbod om een mes op zak te dragen en mag het vervoeren van inbrekerswerktuigen niet meer. Geldt dat ook voor een schroevendraaier in het handschoenenvakje van je auto?
Daarnaast wordt het ook verboden om met een jasje van een Motorbende, een zogenaamde outlaw motorcycle gang, rond te lopen of te rijden. De vraag is waarom de onderbroeken en de t-shirts van Zeeman of Action wel toegestaan blijven. En trouwens, bedelen op straat mag dan ook niet meer.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Een gedachte over “je suis rien

  1. De, blijkens diens uitlatingen in de media, schietgrage burgemeester – natuurlijk alleen indien en voor zover noodzakelijk – zou zijn pijlen beter ergens anders op kunnen richten. Waar dan mee en waar dan op:? Hij kan schietbewegingen maken met zijn ambtsketen en/of zijn bril (en terecht) naar zijn wethouders als ze laten we eens wat noemen: het weer laten bij nietszeggende, inhoudsloze betogen, ontwijkende- dan wel strijdig met de waarheid antwoorden op vragen uit de raad, het verdraaien van feiten uit stukken en notities en deze vervolgens met het stempel geheim ”onder de pet houden”. Burgemeester : minder gevaarlijk maar altijd doeltreffend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>