Dromen, plannen en ideeën

3 jul

(Westland, 3 juli 2019). Propaganda is een ouderwets woord met een bedenkelijke lading. Ooit succesvol ingezet in nazitijden, daarna tijdens het communistische Sovjet-regime. Ook de Amerikanen konden er wat van. Maar die pakten het anders aan, in de vorm van romantische of spannende speelfilms als ‘Casablanca’ en ‘De langste dag’.
Propagandakracht zit vooral in de subtiliteit dat je niet in de gaten hebt door een, veelal politieke, partij in een bepaalde richting te worden geduwd. Sinds internet, mailverkeer, en vooral sociale media is het verschil tussen echt en onecht steeds moeilijker te zien. Fake news is in feite moderne propaganda.

Boven de partijen
Bij een politieke partijboodschap weet je dat die gekleurd is. Maar als Mark Rutte in zijn functie van premier of namens de regering mededelingen doet, mag je hopen dat landsbelang mee spreekt. Dat er iets van ‘boven de partijen staan’ in doorklinkt.
Bestuurlijk lager, maar principieel vergelijkbaar, is de rol van een gemeentelijk bestuurscollege. Natuurlijk spreken wethouders geregeld als partijpersoon, maar ook zij spelen vaak een rol namens ons, de burgers. Hun politieke kleur verdwijnt dan; bij dodenherdenkingen of het uitreiken van een koninklijke onderscheiding. En zo zijn er meer voorbeelden.

Westland Report
Neem de presentatie van een tussentijdse begroting, de Voorjaarsnota. Dan doet het gemeentebestuur (als collectief) financieel verslag, zegt dat het minder gaat en we zeker vier jaar lang jaarlijks vele miljoenen extra moeten bezuinigen. Met zijn allen. Zulk (slecht) financieel nieuws leg je uit, zo objectief mogelijk, aan de gemeenteraad, via de lokale media en de gemeentelijke krantenpagina’s.
Maar dat doe je niet op een tricky manier via het WOS-programma ‘Westland Report’. Dat is een door de gemeente betaald programma, al wordt dat pas aan het eind aangegeven. Een gewone advertentie dus.
Maar wel zodanig vormgegoten dat het op een journalistiek Nieuwsuurachtige reportage lijkt. Waarin alle wethouders hun dromen, plannen en ideeën uitbraken. Ook die waar zij alleen terzijde mee van doen hebben. Allemaal in het kader van die Voorjaarsnota die heel duidelijk is dat er de komende jaren voor vrijwel niets, zeker niet voor leuke dingen, geld is. Het codewoord is steeds: vooruitschuiven.

Claimen en suggereren
Met mooie achtergrondbeelden gaan ze uitleggen dat er prachtige bouwplannen zijn, terwijl het meeste werk, of bijna alles, is geïnitieerd en verricht door projectontwikkelaars. Of claimen ze dat het wegenstelsel beter wordt, terwijl je weet dat ze qua geld eigenlijk totaal afhankelijk zijn van provincie of MRDH. Suggereren ze dat er een bijna nieuw theater De Naald komt, terwijl er krap zes ton beschikbaar is, waar je nog niet eens een krappe villa voor kunt kopen. Hameren ze dat we qua tuinbouw internationaal van groot belang moeten blijven. Spreken ze trots over de kust, terwijl een nota daarover al bijna een jaar zinloos in de bureaula ligt. Zeggen ze dat er woontorens voor jongere starters komen, terwijl de oppositie dat plan al eerder had. Praten ze over Lierse ‘droge voeten’-plannen, die al lang klaar hadden moeten zijn. De ingrijpende bezuinigingen zelf krijgen in de ‘collegetour’ 62 seconden; van de bijna 10 minuten..

Lopende zaken
Naar ‘Westland Report’ kijkend en luisterend, concludeer je dat een meerjarenbeleid of een visie ontbreken. Dat dit college slechts in lopende zaken doet. Dat al die dromen, plannen en ideeën voor het merendeel alleen maar dromen, plannen en ideeën zijn.
Zodanig in elkaar gestoken dat het resultaat niet eens de naam propaganda verdient. Masturberende volksverlakkerij heet dat. Ik sluit zelfs niet uit dat de WOS uit ethische en integriteitsoverwegingen zo’n advertentie in de toekomst zal weigeren.

Rien van den Anker

Ter informatie: https://www.wos.nl/westland-report/tvgemist/item?q2xRBQhGjWEtOH4dHRtY8A==

10 gedachten over “Dromen, plannen en ideeën

  1. Fantastische column. En wat zit Westland opgescheept met dit gemeentebestuur. Oh oh oh. Blij word je er niet van. Amateuristisch, onprofessioneel en humoristisch. Hier gaan we de oorlog niet mee winnen.

  2. Ik heb de uitzending niet gezien, maar een college dat zich – volgens de journalist – zo via media profileert en dat uit cijfers dan blijkt dat men alleen op de winkel past is er sprake van ego tripperij. Men verdient een aardige boterham als wethouder en het zou hen (individueel) sieren als men nu eens met echte duidelijke plannen komt. Want deze gemeente is nog lang niet failliet en als er een begrotingstekort is kan men ook nog uit reserves putten. In anderhalf jaar tijd heb ik nog niks ‘moois’ kunnen horen of zien van dit college.

  3. Voor de WOS is zo’n advertorial gewoon geld, die moeten ook het hoofd boven water houden. Bij gewone kranten zie je een goed onderscheid tussen redactie en advertentie. Bij huis-aan-huiskranten zie je ook steeds vaker dat de aanduiding ‘advertorial’ is verdwenen. Redactioneel worden die weekbladen daardoor minder serieus genomen. Dat risico loopt de WOS ook.

  4. Weer een prachtige kijktip om Westland Report terug te zien. Na de column ben je dan wel niet meer onbevangen, maar toch. Het leukste vond ik wethouder Piet Vreugdenhil in De Naald. Die zat dar zo ongemakkelijk dat ik bijna dacht dat hij er voor het eerst was.

  5. Nooit geweten dat ‘Casablanca’ een Amerikaanse propagandafilm was. Ik was alleen maar verliefd op Ingrid Bergman.

  6. Ik ben heel benieuwd wie achter dit soort gemeentelijke uitzendingen zit. De afdeling communicatie of de filmmakers. Gelikt werk, maar ook een soort gekleurd bedrog.

  7. De informatievoorziening van de gemeente moet niet verder gaan dan publicatie van de ophaaltijden van de vuilcontainers en de openingstijden van het gemeentehuis. Waar het om gemeentelijk beleid gaat, is alleen informatie door onafhankelijke nieuwsmedia betrouwbaar. Helaas kan de regionale pers door verschraling en bezuinigingen die belangrijke functie steeds minder goed vervullen. De gemeente kan dan ongestraft peperdure, gelikte onzinfilmpjes maken. Mijn voorstel: tijdens de uitzendingen van Westland Report moet onafgebroken in de rechterbovenhoek komen te staan: ‘Waarschuwing: informatie van de gemeente is waarschijnlijk onjuist!’

  8. Conclusie: dus een zee van dubieuze informatie. Is toch van alle tijden. Ik herinner me nog wat tante Geertje riep als er de krant en dergelijke in de bus viet. “Het leugenaartje is er””.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>