Uit de tent vechten

17 jun

Westland is meer en meer een strandgemeente waar ze elkaar de tent uitvechten. Figuurlijk – met herlevend gesjakketak – in de raadzaal, letterlijk op het strand. Politiek is het een grimmig spel, langs de branding dreigen losse handjes.
De ‘strijdenden’ staan niet los van elkaar. Op de zandkorrels gaat het eigenlijk over (valse) concurrentie en broodnijd. De politiek is er ingezogen omdat ze qua vergunningenbeleid dé doorslag kan geven.
Sindsdien is de Westlandse kust een wisselend decor van een commerciële oorlogsfilm en een tragikomedie. Waarbij de overheid steeds vaker op het randje van onbegrijpelijk bestuur handelt. Met besluiteloosheid, rigide woorden en dwangsommen.

Negen
Het begin. Al tijden is er een brede discussie over het aantal toegestane strandtenten. Kustondernemingen voor een hapje en drankje. Er zijn landrestaurants waar je kwalitatief minder te eten krijgt. Sommigen noemen zich paviljoen.
Er zijn er nu negen en een tiende ondernemer wil ook strandtent worden maar dat mag niet, want dat is een surfschool. Zeggen zijn concurrenten en ook de voor een vergunning broodnodige gemeente. In principe is daar een ‘rondje biertje na een surfje’ illegaal. Zo ook een schaal bitterballen, met mosterd.

Kustvisie
Het gezeur is ontstaan nadat de politiek het maar oneens bleef over een Kustvisie, die daarna in de wethouderlijke bureaula belandde. Eerst die van Karin Zwinkels, na haar vertrek die van Albert Abee, beiden CDA. In de tussentijd zouden er, door raadsleden, mogelijk ook door ambtenaren, toezeggingen en aanwijzingen zijn gedaan naar de surfschoolhouder. Want in die niet besloten Kustvisie zou ruimte zijn voor een tiende tent.
Waarna hij ietwat voorbarig klandizie binnenhaalde, al runde hij al een strandtent. Dat gaf oorlog met buren en burgemeester. Zelfs na dwangsommen waren er nog illegale feestjes.
De raadsoppositie vindt grotendeels de argumenten van de surfschoolhouder redelijk maar het bestuurscollege houdt botweg vast aan een familiestrand-beleid met rust, ruimte en natuurwaarden. Kortom, alle ingrediënten voor een top-aflevering van de tv-serie ‘Opstandelingen’ liggen klaar. Welkom Sophie Hilbrand.

Geniaal
Inmiddels heeft kustwethouder Abee de discussie – geniaal – nog verwarrender gemaakt. Want je hebt op het strand seizoenstenten en jaarrondtenten. Van die gewone – alleen open in het strandseizoen – zijn er dus maximaal negen, maar bij die twee jaarronders mogen er wel drie nieuwe komen. Detail, een van die twee, ligt wel op een duin, maar is volgens Abee horeca-technisch eigenlijk ook  een strandtent (!).
Dan zou je denken dat er dus al 10 strandtenten zijn maar dat weerlegt hij. In de telling van jaarrondbedrijven wordt die ‘duintent’ wel vermeld maar in de (seizoen)strandtententelling niet (?).

Telraam
Daarna raakte de wethouder verstrikt in een politiek telraam. Want, zo zegt hij, de gemeenteraad kan ook anders beslissen. Dat getal 9 is niet heilig, het kan ook groeien naar elf. Of 12. Maar dan moet de raad wel kiezen voor een ander soort strand. Een Hoeks of een Schevenings bijvoorbeeld. Vanavond praat een raadscommissie er met hem over. Dat surfschoolgedoe komt dan vast ook voorbij. En later misschien Sophie.

Die nieuwe jaarrond-strandtenten komen er waarschijnlijk pas in het winterseizoen 2022. Voorjaar dat jaar zijn er weer raadsverkiezingen en is Abee – als wethouder – mogelijk Westland meer dan beu.
Grote kans dat hij daarna dat strand bezoekt als een toerist met wachtgeld. En misschien naar die strandtent gaat die dan officieel ‘Voorheen surfschool’ heet. Even lekker kouten met ‘veteranen’ Bouke Arends en Remmert Keizer over ‘their war on the beach’.

Rien van den Anker

Westland, 17 juni 2020.

7 gedachten over “Uit de tent vechten

  1. Ik ga vanavond naar het strand, tellen hoeveel tenten er zijn. Sorry, paviljoens. En ze doen maar op de Verdilaan.

  2. Het CDA-iaans gezwabber houdt maar niet op. In zijn verwarrende doen en laten (wijkt overigens niet af van de handelwijze van het college tot dusver) bevestigt wethouder Abee dat hij maar een passant is!

  3. Dat heb je als je een wethouder benoemt die in Hendrik-Ido-Ambacht woont en alleen ervaring heeft in Zwijndrecht en Lansingerland. Die moet je nog het verschil tussen pootje baden en pootje lichten leren.

  4. Waarom kan in Westland niet eens iets gewoon worden opgelost. Alles loopt hier scheef. Ligt dat aan de raad of het gemeentebestuur? Of aan algemene ondeskundigheid?

  5. Tjonge, een passerende wethouder die zich in de nesten werkt doordat hij niet kan tellen, of zijn het zijn adviseurs die hierin schemerig opereren? CDA houdt krampachtig vast aan het pluche, maar dat is niet verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>