Naast een bakkie naar journalistieke aapjes kijken

22 jun

(Westland, 22 juni 2022). Trial by media heet het verschijnsel. Dat betekent dat als iemand een ander, meestal een BN’er of politicus, via de media van iets beschuldigt, die persoon eigenlijk al veroordeeld is. Niet door een rechter,  maar ja, waar rook is, is toch vuur, althans voor de wetten van de sociale media. Zelfs onschuldig blijven ze digitaal crimineel.

Klapperende oren
Minder bekend is het daar enigszins mee vergelijkbare Trial by politicians. Als politieke bestuurders maar vaak genoeg kritiek blijven weerspreken of dat zij (gezaghebbend) steeds maar (burger)tegenstanders belagen, dan is vaak het gevolg dat hun standpunt het van de kritische beschuldigingen wint. Neem maar de gênante toeslagenaffaire. Hoe lang hield ‘Den Haag’ niet vol dat er eigenlijk niks aan de hand was. Zo werden onschuldige burgers veroordeeld, door politici.
Kleiner maar identiek gebeurt dat ook op lokaal niveau. Dan roept een wethouder, in zijn wittebroodsweken, maar behoorlijk door de wol geverfd als gemeentelijk concerndirecteur, ineens gedecideerd dingen waarvan (burger)betrokkenen, ook politici, zich even achter de oren gaan krabben. Nog sterker, die gingen er zelfs van klapperen. Zei hij dat nu echt?

WOS-plek
Het was Barend Rombout, sinds kort namens Westland verstandig-wethouder, die zich (af)schrikkend liet horen tijdens een commissievergadering. Het ging over de tweede Berkenflat die moet verrijzen aan de Julianaweg in ‘s Gravenzande. Probleem is onder meer dat de Westlandse Omroep Stichting (WOS) daar al jaren is gehuisvest en dat er maar geen andere locatie voor kan worden gevonden.
Rombout weet dat want hij heeft de voorgeschiedenis met die vorige pet ambtshalve meegekregen. Hij weet dus ook dat het sociaal cultureel centrum De Veiling in Poeldijk (vroeger De Leuningjes) ooit een voorgestelde nieuwe WOS-plek is geweest. Er was zelfs een bijna concreet plan waarbij horecabezoekers, gescheiden door een glaswand, de activiteiten van de lokale CNN zouden kunnen bewonderen. Gezellig, naast een bakkie naar journalistieke aapjes kijken..

Van tafel
En de ex-ambtenaar weet eveneens dat dat plan van tafel verdween omdat de Veilingstichting met argumenten kon aantonen dat exploitatie van het gehele cultureel centrum zonder de kleine zaal, waar de WOS zou komen, niet reëel was. En ambtenaar Rombout was beroepshalve snel bijgepraat toen de raad daarna besloot om die tweede zaal vast onderdeel van De Veiling te maken en behoorlijk te laten verbouwen. De bouwvakkers zijn inmiddels al druk bezig.

Dan is het heel gek dat Rombout vorige week aangaf dat die lokale radio- en televisiezender best naar De Veiling in Poeldijk kan gaan. Dan is het ook niet vreemd dat partijen die erbij betrokken zijn of waren, hoogst verbaasd reageren.
WOS-directeur Aart den Haan, vaak toch strategisch diplomatiek, weet dat de wethouder wil praten maar van een verhuizing naar De Veiling weet hij niks. Ook de Poeldijkse stichting blijkt niet op de hoogte van de nieuwe wethouderlijke plannen, ze wacht dus een belletje of bezoek van de wethouder maar af. ‘We zijn druk bezig met de verbouwing’.

Onrust
Ondertussen heeft de wethouder met zijn opmerkingen wel gezorgd voor onrust op de WOS-burelen; ook bij De Veiling omdat daar niemand meer precies weet wat en hoe er de komende tijd kan worden geprogrammeerd. Alleen maar door onbesuisd, welbewust is overigens niet uit te sluiten, aan te geven welke (andere) richting hij uit wil. Alsof eerdere afspraken niet bestaan. Trial by politicians heet dat.

Ook een kersverse wethouder, juist een met een ambtelijke achtergrond, mailt nog deze week naar de WOS en De Veiling hoe het zit. En stuurt een CC’tje naar de raad. Gebruikt desnoods het argument beginnersfoutje.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Naast een bakkie naar journalistieke aapjes kijken

  1. Of er is sprake van een dubbele agenda of van een beginnersfout. Maar ik denk wel dat het verstandig is dat het college of de wethouder reageert.

  2. De Noviteit in Monster zit, mede door de Corona crisis, met een exploitatie vraagstuk. Wel of geen bibliotheek, wel of geen horeca functie a la restaurant Bijzonder. Wel of geen budget voor een grootschalige renovatie. Wanneer hierover eindelijk eens een knoop zou worden doorgehakt is het wellicht een idee om ook de WOS een plek te geven in die, op zichzelf, prachtige lokatie. Maar ja, het is wel Monster en daarvan weten we dat dit dorp geen hoge prioriteit heeft als het om verbeteren gaat!

  3. Er is toch een nieuw college en dan kun je verwachten dat er dingen van het vorige worden teruggedraaid. Al lijkt me dan wel verstandig dat je de betrokkenen daar vroegtijdig over informeert. Maar goed communiceren is voor veel politici niet weggelegd.

  4. Het lijkt ook nu weer op een spelletje waar De Veiling weer het slachtoffer van lijkt te worden. Er zijn en blijven krachten die er gewoon op uit zijn om dat oude centrumgebouw te laten verdwijnen. En weer andere die het net als vroeger willen laten doorgaan. Ook de rol van de Bartholomeuskerk is in deze van groot belang.

  5. De grote vraag zal wel worden of het een juiste beslissing is geweest dat een Westlandse topambtenaar nu wethouder is. Qua achtergrondkennis kan dat voordelen hebben maar die kan ook tegen hem werken omdat hij niet meer onbevooroordeeld tegen bepaalde zaken kan kijken.

  6. Er zijn mensen die oprecht geloven dat we allang bestuurd worden door ambtenaren en niet door politici. De tijd zal leren hoe het loopt als ambtenaren politicus worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>