Rook of vuur in de Huisartsenpost?

13 sep

(Westland, 13 september 2023). Waar rook is, is vuur. Als er één Nederlandse uitdrukking misbruikt wordt is het wel deze. Tegenwoordig is het populair om eerst zelf rook te maken zodat je tevoren al kunt zeggen dat er dus ook vuur moet zijn…
Het zijn vooral politici die de uitdrukking graag inzetten; met een uit zijn verband getrokken tussenzinnetje eventjes de boel oppoken. Met enige gêne moet ik toegeven dat ook journalisten daar vrolijk aan meedoen, vaak al tevoren weten dat zij publicitair worden gebruikt door politici. Maar dan, met een op waarheid berust argument gewoon zeggen: ‘Hij of zij heeft het toch gezegd!’

Onrust en verwarring
Onlangs was er een bericht dat er grote vrees bestaat dat de Huisartsenpost Westland in Naaldwijk in de avonden, s nachts of in de weekenden dicht gaat. Eén alinea in een nieuwsbrief, verspreid onder Westlandse huisartsen, zorgde voor veel onrust. Daarin werd gesuggereerd dat de Naaldwijkse Huisartsenpost – voor insiders HAP – efficiënter gaat werken. En dat er werd gekeken naar nauwere samenwerking met de naburige HAP Schievliet, die zowel in Delft als in Schiedam werkt.

Na die publicatie – niet openbaar, maar intern, maar dat duurt tegenwoordig niet lang – ontstond er een kakofonie van verwarringen. Die begon al gelijk met een statement van WV-wethouder Carlieke van Staalduinen dat ook huisartsen zelf kunnen beslissen over het eventueel moeten sluiten van zo’n huisartsenpost. ‘Als huisartsen bijvoorbeeld zelf teveel druk ervaren en daarom willen concentreren is het sluiten van de Huisartsenpost een mogelijk scenario’.  Maar, zo schreef ze verder, momenteel zijn er geen signalen van DSW noch de huisartsen dat het wenselijk is dat de Huisartsenpost in Naaldwijk moet sluiten.
Toch gooide de voor de Naaldwijkse Huisartsenpost verantwoordelijke zorgverzekeraar DSW – om in ongeveer dezelfde beeldspraak te blijven – weer olie op het vuur door aan te geven dat samenwerking altijd belangrijk is. Maar dat moet dan wel gaan vanuit een kwaliteitsoverweging en niet vanuit een financiële, zo werd er aan toegevoegd. Zou Naaldwijk dan toch vaker dicht gaan?
Een dag later gaf diezelfde wethouder in een apart bericht nogmaals stellig aan dat er geen enkele sprake is van een sluiting van de Huisartsenpost Westland. Ook de betrokken zorgverzekeraars bevestigden dat standpunt toen ineens.

Niet voor niets
De aanstichter van het publicitaire HAP-relletje is in feite het in de zorgwereld goed ingevoerde GBW-raadslid Mireille van der Stelt. Ook zij weet wel dat er in de bewuste passage van de nieuwsbrief niets concreets staat, dat het vooralsnog alleen gaat om ideeën en geen plannen. Maar Van der Stelt leest dan – daar komt ‘ie weer – waar rook is, is vuur en is ervan overtuigd dat die zinnetjes niet voor niets zijn opgeschreven. Dat dit de inleiding is van wat er nog komen gaat.
En dan belanden we bij de echte schuldige van het hele gedoe, HAP-directeur Mark van Lier. Die van die nieuwsbrief. Hij was het die schreef dat er onderzocht wordt of er in de nacht vanuit één locatie kan worden gewerkt. ‘Mogelijk kunnen we dan minder personeel inzetten en die elders op drukkere momenten gebruiken’.  Ja, dan prikkel je de rookvuurdenkers wel..

Misschien moet Mark voortaan zijn nieuwsbrieven eerst laten lezen door een (taal)deskundige. Of in ieder geval door iemand die weet hoe politici, ook journalisten en, vergeet vooral niet, je eigen personeelsleden, zulk soort zinnetjes lezen. Communicatie is nu eenmaal een echt vak, dat doe je niet hapsnap.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Rook of vuur in de Huisartsenpost?

  1. Je moet niet uitsluiten dat het GBW-raadslid Van der Stelt gelijk heeft,
    maar dat geld even zeer voor de HAP-directeur. Die weet nu ondertussen wel wat zijn mogelijke proefballonnetje voor effect heeft gehad. En zal daar naar handelen!

  2. Zo eens met de stelling dat die uitdrukking over rook en vuur eigenlijk alleen maar wordt misbruikt en geen enkele waarheid meer bevat.

  3. Deze column ga ik bewaren want als over een paar maanden blijkt dat de huisartsenpost toch andere sluitingstijden krijgt wordt dat bewijsmateriaal. Ook voor een verbale brandstapel richting de directeur van de huisartsenpost.

  4. Alleen al de gedachte van dhr Van Lier zegt genoeg. Hoe komt het bij hem op? Kennelijk gooit hij een visje uit om te kijken of er genoeg mensen zijn die zijn gedachtegoed deelt om dan toe te slaan. Een beproefde methode die veel gebruikt wordt. Ik zou zeggen blijf van de HAP Westland af.

  5. De betrokken wethouder zit nog wel in haar proeftijd maar moet na jarenlange ervaring af raadslid inmiddels toch wel in de gaten hebben hoe de hazen in de politiek lopen. Haar eerste reactie was misschien wel waar is maar daarmee gaf ze ook aan dat de huisartsenpost toch wel bedreigd wordt..

  6. Het is overigens wel heel opmerkelijk dat directeur Van Lier niet reageerde en geen verdere toelichting wil geven, zoals ik in de krant las.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>