je suis rien

9 sep

(Westland 9 september 2023). Ben je net wethouder moet je eerst nog wat lopende zaken van je plotsklaps opgestapte voorganger oppakken. Zoals hem eerder gestelde raadsvragen beantwoorden.
Waarin bijvoorbeeld wordt gevraagd of de wethouder op de hoogte is van de signalen dat er allerlei Oekrainers of legale asielzoekers lekker lang op vakantie zijn in hun eigen land, dat ze dan hun sociale huurhuis hier verhuren aan andere asielzoekers of familieleden uit hun geboorteland een (gratis) slaapplek aanbieden. Interessante, politiek heikele vragen die ook nog eens zijn gesteld door je eigen politieke chef in de gemeenteraad..

Petiet pikant puntje
Het overkwam de kersverse wethouder Carlieke van Staalduinen van Westland Verstandig, die twee maanden geleden haar partijvriend Barend Rombout opvolgde. Carlieke was, toch een petiet pikant puntje, toen die vragen werden gesteld, zelf nog gewoon lid van de WV-raadsfractie.
Dus in feite mede-vraagsteller die nu haar eigen vragen moet beantwoorden. Die antwoorden moest geven met haar Nieuwe Pet. Die, iedereen had het kunnen voorspellen, een heel andere wending aan de zaak geven.
Daar waar WV-leider Duijsens beweerde dat die signalen echt zijn, komt nu zijn tot het pluche verheven partijgenoot met het antwoord dat het gemeentebestuur niet bekend is met berichten dat Oekraïners of (statushoudende) asielzoekers hun woningen of kamer lang leeg laten staan of zelfs verhuren.

Oncontroleerbaar
De wethouder schrijft dat er landelijke regels zijn dat ontheemden uit Oekraïne bij tijdelijk vertrek 28 dagen afwezig mogen zijn, dat in Westland die termijn in gemeentelijke opvanglocaties veertien dagen is. ‘Bij onaangekondigd vertrek stoppen de verstrekkingen, waaronder de huisvesting, direct.’ Die woningen worden dan beschikbaar gesteld voor andere ontheemden.
Benadrukt wordt dat het voor de gemeente onmogelijk is om te controleren of bewoners naar hun land van herkomst reizen. Dat geldt dus voor mensen in de opvanglocaties en niet voor de statushouders die in een reguliere woning verblijven. ‘Die staan net als iedere andere Nederlander en Westlander niet onder toezicht’, stelt de wethouder. ‘Wij weten dan ook niet of zij met vakantie zijn.’

Het echte antwoord
Voor burgers is het dan simpel: een van de twee liegt, of half. Beschaafder, zegt niet de hele waarheid. Het echte antwoord moet natuurlijk in het hoofd van de wethouder rondwaren, want die schreef immers mee met de vragen en deed daarna mee met de beantwoording.
Wat er nu verder gebeurt is onduidelijk maar wel blijft overeind dat door de vragen, de publiciteit, de antwoorden met ook weer publiciteit, blijft hangen dat een groep mensen mogelijk is beschadigd. Het kan natuurlijk zo zijn dat daar waar de één zegt hierover signalen te hebben opgevangen de ander die gewoon niet ziet of herkent. Dat het misschien toch een dooie mus is.

Achter de oren
Maar eigenlijk moet, vanzelfsprekend vertrouwelijk, de fractie van Westland Verstandig nu met namen en rugnummers komen. Gebeurt dat niet dan mag je toch verwachten dat andere raadsleden daarop zullen aandringen.
Komen die daarna beschikbaar, dan zal de wethouder actie moeten ondernemen en zich vooral achter de oren krabben waarom zij als bestuurder van die signalen niets wist. Omdat dan ook duidelijk is dat het Westlandse gemeentebestuur klaarblijkelijk niet weet wat er zich ‘op straat en onder de burgers’ afspeelt.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien

  1. Heel gek dat er nu alleen maar over signalen wordt gepraat. Een welles-nietes discussie die toch heel eenvoudig is op te lossen door naar de bronnen te gaan. Of zijn die er niet?

  2. Zouden Peter Duijsens en Carlieke van Staalduinen nooit eens gewoon met elkaar praten? Nu blijft het allemaal hangen in de sfeer van anonieme beschuldigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>