je suis rien (91)

8 jul

Dropjes van Renate
(Westland, 8 juli 2017). In de ‘s Gravenzandse vergaderzaal zitten de journalisten tussen raadsleden en burgers. Als pers kan je dan instemmende en afkeurende reacties van het volk horen. Ook krijg je vaak dropjes van raadslid Renate van der Giessen (Westland Verstandig) die ze joyeus in één stoelomdraai aanreikt.
Nooit zijn er blikjes of bekertjes over de schrijvende hoofden richting raadsleden gegooid. Logisch, want op de publieke tribune zitten veelal ambitieuze amateurpolitici, die te laag op de kandidatenlijsten stonden.
In de nieuwe Naaldwijkse raadzaal komen de media nu achter de publieke tribune te zitten. “Dan hebben de journalisten een beter overzicht’, vertelde aspirant-toergids/gemeentesecretaris Maarten van Beek. Dat klopt, maar de dropjes van Renate kunnen ze wel vergeten. Tenzij ze ze gaat gooien.

Eén sleutel
Afgelopen maandag heeft de gemeente Westland formeel de sleutel gekregen van het nieuwe Huis van de Gemeenschap. Jarenlang gesteggel over twee (nieuwe) miljoenen kostende stadhuizen, toch maar één sleutel. ‘Het gaat om één stadhuis op twee locaties’, is het politieke antwoord van de wethouder.
Er is nu ook een nieuw communicatiebeleid. Na de sleuteloverhandiging ging een delegatie bestuurders en (bijna lachwekkend uniform geklede) bouwers naar de nieuwbouw. Mét het journaille. De verhalen en de foto’s werden dus dinsdag en woensdag gepubliceerd. De gemeenteraad – ons aller politieke baas – mocht pas donderdag komen kijken. Zo hóórt het ook!
Nu nog een persconferentie vóór elke gemeenteraadsvergadering. Waarop de wethouders de raadsleden alvast voorhouden wat ze moeten gaan stemmen. Scheelt uren publiek gewauwel. Misschien wil Sjaak dan wel blijven..

Gender(on)vriendelijk
Het nieuwe gemeentehuis aan de Verdilaan is volgehangen met icoontjes. Bij de verband- en pleisterplek, de (flessen)voeding- en luierwisselkamer, de gebedsruimte en natuurlijk de toiletten. Voor mannen, vrouwen en invaliden.
Voor (trans)genders – mensen die zich niet thuis voelen in hun eigen geslacht – is er geen icoontje. Die moeten klaarblijkelijk buiten plassen. Oh, daar zijn die bordjes ‘UIT’ natuurlijk voor.
De officiële verhuizing is pas einde augustus. Tijd genoeg om de gemeentelijke gebouwen gendervriendelijk te maken. Het kan ook zijn dat het gemeentebestuur gewoon besluit dat er geen genders in Westland wonen. Dat heet dan beleid.

 170703 Gebedsrumte 170703 Luiers  
Icoontjes in het nieuwe Westlandse raadhuis. FOTO PRADA

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (91)

  1. Genoten van je stukje en ik ga eens bezien hoe ik jullie in het nieuwe gemeentehuis van een dropje kan voorzien! Dat gaan we fixen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>