je suis rien

30 jan

(Westland, 30 januari 2021, nr. 274). Qua wederzijds vertrouwen botert het niet tussen het Westlandse bestuurscollege en de oppositie in de gemeenteraad. Al jaren trouwens. De relatie is vulkanisch; soms is er een eruptie. Bij de laatste zitten nu de media in de hoek ‘waar de klappen vallen’.
Ruim een jaar kent deze gemeente het fenomeen wekelijks persgesprek, waarbij journalisten, eerst fysiek maar nu digitaal, worden uitgenodigd door wisselend een of meer wethouders en de burgemeester.

Tegelijk
Bespreekkader zijn de besluiten die het college eerder heeft genomen. Het journaille krijgt die donderdagmorgen toegestuurd, een uurtje voor het gesprek. In het begin was daar al gedonder over omdat die lijst pas later naar de gemeenteraadsleden ging. Terwijl wij toch de baas van het college zijn, zeiden ze. Nu krijgen de gekozen politici haar tegelijk met de pers.
Maar de oppositie ontdekte dat de wethouders het persgesprek gingen gebruiken om de besluiten ‘kleurrijk’ toe te lichten, vooral in hun eigen kleur. ‘Kijk eens hoe goed wij het allemaal doen’.

Verwijt
Met als gevolg dat dat ‘mooie’ verhaal geregeld als eerste in de (internet)krant, op de radio, of op de televisie kwam. Wederhoor of oppositioneel commentaar wilde nog wel eens aan het eind weggedrukt worden of kwam pas de volgende dag.
Journalisten kregen soms het verwijt mee te doen aan die college-propaganda, waarna die de mopperende oppositie voorstelde om na de collegesessie aanwezig te zijn om direct commentaar te geven. Door de, in verband met corona, ingestelde digitale communicatie ging dat niet door.
Maar de ergernis bij de oppositie bleef, bij Peter Duijsens van Westland Verstandig maar vooral bij Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland.

Inlogcode
De laatste was het deze week zat en vroeg vlak voor het persgesprek aan de burgemeester Arends de inlogcode van het digitale zoom-persgesprek. Die kreeg hij per omgaande.
Tot verbazing van de journalisten, maar ook van de voorzittende communicatieadviseur en vooral van de aanwezige wethouders schoven daarna plotseling drie raadsleden digitaal aan. In stilte luisterden zij het hele gesprek mee.

Nadat de wethouders tot rust waren gekomen werd het wel een ander gesprek dan zij mogelijk hadden gepland. Wethouder Albert Abee probeerde zich nog te verschuilen door te zeggen dat hij had verwacht dat eerst zijn collega Ben van der Stee iets zou vertellen waarna hij beschikbaar was voor vragen. Ook was duidelijk dat andere wethouders, vooral Leen Snijders, meer weloverwogen antwoorden kozen, wetend dat er ook raadsoren mee luisterden.

A la Rutte
GemeenteBelang Westland heeft nu een knorrige brief gestuurd naar de burgemeester. Die gemeenteraadsvoorzitter is, maar ook voorzitter van het bestuurscollege. Daarin vraagt GBW om die zoom-inlogcode voortaan gewoon naar alle raadsleden te sturen. Zodat zij mee kunnen luisteren wat de bestuurders, misschien wel net even anders dan tijdens de raads- en commissievergaderingen, aan de media melden.
Nog liever wil GBW dat het persgesprek via een livestream op de gemeentelijke website wordt uitgezonden. Een beetje a la Rutte. Zodat gelijk ook alle burgers horen wat de bestuurders hebben besloten.
De reactie daarop moet nog komen, maar niet uitgesloten moet worden dat het wekelijks persgesprek eenzijdig wordt afgeschaft.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

7 gedachten over “je suis rien

  1. Bijzonder dat het college op deze manier probeert de media te beïnvloeden. Maar het is ook bijzonder dat de oppositie daar nu zo geprikkeld op reageert . Die kunnen toch, zoals al gesuggereerd in deze column, ook hun eigen persconferentie organiseren.

  2. Ik ben heel benieuwd hoe de burgemeester op die knorrige brief van GBW gaat reageren. Misschien laat hij hem wel een tijdje op zijn bureau liggen….

  3. Het zijn toch iedere keer weer van die kleine stekelige activiteiten van de zittende macht om zich te laten gelden. Ik hoor het college al zeggen: We doen dat alleen om de pers beter te informeren. Ja, ja, maar wel met je eigen subjectiviteit.

  4. Waar wantrouwen de boventoon voert is een open gesprek niet meer mogelijk. PvdA Westland vindt dat ook wethouders mogen praten over ideeën, plannen en wensen waarmee zij aan de slag zijn. De uiteindelijke besluitvorming ligt bij de gemeenteraad. Om aan te sluiten bij de column van afgelopen woensdag: wantrouwen uitstralen in de gemeenteraad maakt niet dat mensen zich gehoord voelen. PvdA Westland wil de problemen aanpakken die de oorzaak zijn van de onvrede: woningnood, overlast, tegenwerking door de gemeente. Ruzie zoeken met wethouders is dan contraproductief.

  5. Zo’n persgesprek lijkt natuurlijk wel transparant maar is het natuurlijk niet. Als daarna, zoals ik in het AD lees, nog moet worden gezeurd om de genoemde bijlagen, dan is transparantie wel erg ver te zoeken.

  6. Lijk me wel leuk om zo’n bijeenkomst eens live mee te maken. Wie speelt dan Mark? En wie Hugo? En stellen de journalisten ook hier van die slechte vragen?

  7. Nico de Gier heeft gelijk als hij stelt dat regelmatig geruzie niets oplevert. Maar in het politieke mijnenveld van WEstland bestaat een grote kans bestaat dat er op ontplofbaar materiaal wordt gestapt. Daarom kan de “knorrigheid” van Remmert Keizer hem niet al te zwaar worden aangerekend. Immers, burgervader Bouke Arends- kan er zelf ook wat van, overtreft hem minstens! Zoals onlangs waar hij aan Peter Duijsens een knalharde “uitschijter”‘ uitdeelde. En dat alleen omdat deze het gore lef had gehad hem te confronteren met tegenstrijdigheden in zijn verklaring rondom de – al dan niet – door burgers in Monster ervaren forse overlast bij de oud- en nieuwviering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>